Strategija za Jadransko-Jonsko regijo

Aktualno > Dogodki | piše: Občina Izola | 14.3.2016
Prejšnji teden se je v sejni sobi Občinskega sveta, na Kristanovem trgu 1, odvila novinarska konferenca na temo pomena EUSAIR (Evropska strategija za Jadransko-Jonsko regijo) za Slovenijo.
O vlogi Občine Izola v projektu in podpori izvajanja strategiji je spregovoril župan, mag. Igor Kolenc. (foto: Občina Izola)
O vlogi Občine Izola v projektu in podpori izvajanja strategiji je spregovoril župan, mag. Igor Kolenc. (foto: Občina Izola)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Koordinator Okoljskega stebra EUSAIR, dr. Mitja Bricelj je predstavil razvojni pomen in možnosti za povezovanje znotraj slovenskih partnerjev projekta in razvojne priložnosti za Slovenijo v povezavi s partnerji v regiji. Župan mag. Igor Kolenc pa je predstavil vlogo Občine Izola v strateškem projektu podpore izvajanju tega povezovanja.

Občina Izola je konec leta 2015 postala projektni partner v strateškem projektu podporne točke EUSAIR, ki se sofinancira iz programa INTERREG ADRION 2014-2020. Občini se s tem odpirajo možnosti razvojnega sodelovanja s Službo vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je vodilni partner omenjenega projekta, in partnerji iz drugih držav Jadransko-Jonske regije. Cilj sodelovanja je krepitev črpanja evropskih sredstev za odpiranje novih delovnih mest in kakovostnejšega življenja ob morju v obdobju 2014-2020.

Koordinator Okoljskega stebra EUSAIR iz Ministrstva za okolje in prostor, dr.Bricelj, je na novinarski konferenci izpostavil razvojni pomen Strategije EU za Jadransko-Jonsko regijo. Poudaril je komparativne prednosti geografske lege Slovenije na Jadranu. Prav tako je izpostavil priložnosti za povezovanje različnih akterjev za pripravo čezmejnih projektov, ki bodo vplivali na večjo kakovost skupnega življenja ob morju. Tu vidi priložnost za sodelovanje med sektorji, občinami in državami, ki morajo preseči posamične interese za trajnostni razvoj.

Nadalje je dr. Bricelj predstavil vizijo Slovenije za vzpostavljanje t.i. zelenih in modrih koridorjev na Jadranu. Kot konkreten primer je navedel vzpostavitev kolesarske poti med izlivom Soče in vzdolž obale do Slovenije. Tu je omenil pomen povezovanja zavarovanih območij, ki z aktiviranjem obalnega pasu med Koprom in Izolo ter navezavo na Strunjanske in Sečoveljske soline predstavljajo priložnost za odpiranje novih delovnih mest in krepitev čezmejnega ter transnacionalnega sodelovanja z nadaljevanjem poti Hrvaški ter Italiji. Omenjena pot predstavlja tudi odlično priložnost za promocijo trajnostnega razvoja in zelenega turizma, oživitev ribištva in vzpostavitev prometnih rešitev kolo – ladja.

Dr. Bricelj je opozoril še na vlogo Slovenije na 1. Forumu EUSAIR, ki bo od 11. do 12. maja v Dubrovniku. Na tem forumu bodo sodelovali ministri držav Jadransko-Jonske regije in evropski komisarji. Prav tako pa je že najavil praznovanje Sredozemskega dneva obale, ki se bo pri nas zgodil konec septembra 2016. Med 25. in 30. septembrom bo, v sodelovanju z MOP, SVRK, MZZ in Občino Izola, organiziran dogodek z delovnim imenom »Teden Obale«. V sklopu slednjega bo potekalo tudi srečanje treh Evropskih makro strategij: Podonavske, Jadransko-Jonske in Alpske, pod imenom »Sinergije«.

O vlogi Občine Izola v projektu in podpori izvajanja strategiji je spregovoril župan, mag. Igor Kolenc. »S pomočjo projekta podporne točke in drugih evropskih projektov bi lahko izvajali tudi razpise za spodbude razvojnim projektom za podjetja in obrtnike, ki želijo razvijati nove razvojne produkte in storitve,« je poudaril župan Kolenc.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.