Tačke pomagačke razveseljujejo ljudi

Po obisku terapevtskih parov Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke je eden izmed učencev Osnovne šole Grahovo v svojem zapisu o vtisih obiska zapisal: »Tačke pomagačke hodijo po svetu in razveseljujejo ljudi.« Me Tačke in Tačkoni k temu dodajamo: »… in še mnogo več!« Kaj je tisto več, lahko spoštovane obiskovalke in dragi obiskovalci portala MojaLeta.si, preberete v nadaljevanju.
Ko se po končani terapiji odpravimo še na skupen sprehod, je zadovoljstvo popolno. (foto: Tačke pomagačke)
Ko se po končani terapiji odpravimo še na skupen sprehod, je zadovoljstvo popolno. (foto: Tačke pomagačke)
Ko se po končani terapiji odpravimo še na skupen sprehod, je zadovoljstvo popolno. (foto: Tačke pomagačke) Terapija s pomočjo psa. (foto: Tačke pomagačke)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kdo in kaj je Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke?
Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke je bilo ustanovljeno leta 1997 in združuje 140 članov, od katerih je trenutno 41 terapevtskih parov (vodnik in pes), 28 pripravnikov za terapevtski par ter 10 terapevtskih parov z licenco R.E.A.D..
Cilji društva so predvsem: pomoč pri rehabilitaciji in izboljšanje počutja otrok, mladostnikov, starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami. Društvo je humanitarno, prostovoljno in nepridobitno združenje fizičnih oseb, z delovanjem v javnem interesu. Za svoje delovanje društvo pridobiva sredstva iz članarin članov, donacij posameznikov, podjetij ter fundacij iz tujine.

Delo terapevtskih parov temelji na predvsem štirih programih društva, in sicer:
- Terapija s pomočjo psov (Animal Assisted Therapy), ki je ciljno usmerjeno posredovanje v katerem so psi, ki ustrezajo določenim kriterijem, pomemben del terapevtskega procesa, znotraj katerega sodelujejo v okviru svoje stroke usposobljeni strokovni delavci (delovni terapevti, fizioterapevti, socialni delavci…).
- Aktivnosti s pomočjo psov (Animal Assisted Activity): stik človeka s psom. V tem programu ni točno določenega cilja. Gre za obliko druženja, nudi se možnosti za motivacijske, izobraževalne in sprostitvene koristi. Na ta način se izboljšuje kakovost življenja uporabnika.
- Družabništvo: pri družabništvu gre za spontane obiske, pri katerih ni določen terapevtski cilj ali program aktivnosti. Posamezniku druženje s psom zgolj popestri dan.
- Program R.E.A.D.: Reading Education Assistance Dog; pes, kot pomočnik pri izboljševanju branja je program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu.

Psi so odlični družabniki in po znanstvenih dognanjih tudi odlični 'terapevti'. Njihov vpliv na človeka je pozitiven in znanstveno dokazano tudi zdravilen. V delovnih terapijah nastopa kot so-terapevt, ki spontano ustvari čustveno varno ozračje, odpira pot skozi človekovo zadržanost in togost, ustvarja ozračje, v katerem se posameznik ali skupina hitreje in celoviteje sprosti. Zaupljiv in topel pasji pogled, mehak kožuh, brezpogojna vdanost, igrivost itd. praviloma odpira vrata v vsako srce in hkrati premaguje tudi izjemno hude čustvene in telesne ovire. Psi so odlični motivatorji, ki spodbujajo posameznika ali skupino k aktivnemu sodelovanju. Zbujajo občutke sprostitve, nežnosti, zaželenosti, hvaležnosti, veselja … in ne nazadnje: psi dajejo svojevrstno socialno podporo ter pripomorejo k znatnemu povečanju samozavesti.

S programom terapije s pomočjo psov pri posamezniku delujemo na izboljšanju njegovega fizičnega, čustvenega in kognitivnega stanja. Še zlasti slednje je zelo dobrodošlo pri stanovalcih domov za starejše občane, katerim spomin postaja kot posledica starosti vse večja težava pri vsakodnevni komunikaciji in opravilih. Vključeni so stanovalci po možganski kapi, zlomih, stanovalci z onkološkimi težavami, oslabeli, nevrološkimi obolenji, degenerativnimi obolenji… V delovni terapiji, kjer je prisoten terapevtski pes zelo radi sodelujejo. Skozi sproščeno in prisrčno vzdušje, ki spontano nastane v prisotnosti psa, stanovalci 'pozabijo' na svoje nezmožnosti in bolečine. Terapevtsko delo s pomočjo psa omogoča hkratno delovanje na več področjih in pripomore k hitrejšemu doseganju kognitivnih, fizičnih, socialnih, sprostitvenih ter drugih ciljev, kar vse pripomore k njihovi večji samostojnosti pri izvajanju njihovih življenjskih aktivnostih ter k njihovem kakovostnem življenju v starosti.

Glede na vse navedeno je razumljivo, da je povpraševanje po terapevtskih parih Društva Tačke pomagačke, kot se imenujemo s skrajšanim imenom, iz dneva v dan večje. Vsem željam in potrebam, ki jih imajo v številnih institucijah po Sloveniji, kot so: bolnice, vzgojno varstveni centri in zavodi, domovih za ostarele, šolah, vrtcih … ne zmoremo ustreči. Prostovoljci – terapevtski pari smo v lanskem letu opravili skoraj 1000 ur prostovoljnega dela, v letošnjih prvih šestih mesecih leta pa že skoraj 800. Navedene številke nedvomno dokazujejo dvoje: na eni strani spoznanje uporabnikovo koristnosti obiskov terapevtskih parov za njihove bolnike, varovance, šolarje … in na drugi strani neizmerno požrtvovalnost terapevtskih parov, ki svoje delo opravljamo z največjo mero humanosti in požrtvovalnim čutom do sočloveka, ki mu vedno znova in vsepovsod prinesemo veselje, prikličemo nasmeh, prižgemo iskrice v očeh in kar je najpomembneje pomagamo na poti h hitrejšemu okrevanju tistim, ki to potrebujejo. Za svoje delo nismo plačani, vendar pa pravimo, da prejemamo največje in najlepše plačilo, to je iskreno hvaležnost, ki nam še posebej globoko seže v srce tedaj, ko jo izrazijo nemočni in osamljeni.

Torej v uvodu smo zapisali: »In še mnogo več!« Iz zapisanega je razvidno kaj je tisto več kar nas dela posebne, zaželene in predvsem koristne. Na svoje delo smo ponosni, da smo koristni in v družbi potreben dejavnik pa nedvomno dokazuje tudi priznanje, da smo bili že leta 2008 izbrani za Dobrotnika leta.

Naše delo lahko spremljate tudi na Facebook strani Tačke pomagačke, pišete pa nam lahko na naslov: info@tackepomagacke.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.