Tavčarjev dvorec: Visoška domačija pripoveduje

Moj čas > Dogodki | piše: Uredništvo | 9.5.2016
Prejšnji petek so v Tavčarjevem dvorcu na Visokem slovesno odprli nove stalne razstave Visoška domačija pripoveduje. Odprtja se je udeležilo veliko obiskovalcev.
Tavčarjev dvorec (foto: občina GVP)
Tavčarjev dvorec (foto: občina GVP)
Tavčarjev dvorec (foto: občina GVP) Tavčarjev dvorec (foto: Izidor Jesenko) Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež Tavčarjev dvorec Črna kuhinja
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Skupen projekt, ki so ga zasnovali Občina gorenja vas - Poljane, Loški muzej in Zavod za varstvo kulturne dediščine je osvetlil del preteklosti Visokega in njenih prebivalcev. V uvodu je župan Milan Čadež predstavil ves trud, ki ga občina že nekaj let vlaga v obnovo dvorca in ureditev okolice. Zahvalil se je za izjemno pomoč in sodelovanje Loškega muzeja in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ljubljana pri postavitvi novih stalnih zbirk.

Razstave so poleg Občine Gorenja vas-Poljane snovali še kustosinji Loškega muzeja, Mojca Šifrer Bulovec, Biljana Ristič in direktorica loškega muzeja Saša Nabergoj ter Damjana Pediček Terseglav iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine – Območna enota Ljubljana. Posebna pohvala pa gre konservatorjem in restavratorjem, ki so s svojim strokovnim delom omogočili postavitev kar štirih stalnih razstav v pritličju Visoške domačije.

Razstavo Zgodovinski in stavbni razvoj Visoške domačije, ki jo je pripravila Damjana Terseglav Pediček, bo predstavila, kako se je domačija skozi stoletja spreminjala, ne le prostorsko temveč tudi po namembnosti, ki so jo narekovali trenutni prebivalci Visoške domačije.

Neposredno povezan z Visoško domačijo je bil Kalanov rod, ki je tu gospodaril dve stoletji in s svojim gospodarjenjem pustil pečat na visoškem posestvu. Usoda Kalanovih se je končala z zadnjo predstavnico rodu Ano Kalan, katere sin je Visoško posest prodal dr. Ivanu Tavčarju. Razstavo o Kalanovih je pripravila Biljana Ristić, kustosinja Loškega muzeja.

Zgodbo o Visokem pa je slednja nadaljevala s predstavitvijo Ivana Tavčarja in Franje, njegove žene. Dr. Tavčar, ki ga danes poznamo kot pisatelja, je avtorica osvetlila z več strani. Poleg tega, da je bil Ivan Tavčar pisatelj, je bil tudi politik in gospodarstvenik, nenazadnje pa tudi Visoški gospod, ki je s svojo ženo Franico, kot jo je ljubkovalno klical, na Visokem prebil svoja zadnja leta.

Pomembno vlogo v zgodbi o Visokem pa so namenili tudi kuhinji, ki predstavlja srce vsakega doma. Ambientalno postavitev kuhinje 19. stoletja bogati še delujoče ognjišče, katerega tip je eden redkih še danes ohranjenih na Slovenskem. Kuhinjo je kustosinja Loškega muzeja Mojca Šifrer Bulovec opremila tudi s posodami in orodjem značilnim za tisti čas.

Poseben sijaj dogodku so dodali ustvarjalci muzikala Cvetje v jeseni, ki so jih razveselili z zapeto zgodbo o brezčasni ljubezni, ljubezni do domovine, narave in Poljanske doline. Peli so: Nina Pušlar in Matjaž Robavs, back vokali Ambrož Kvartič, Srđan Milovanović, Nives Mikulin in Antea Mramor, Aleš Ogrin pa je pevce spremljal na klavirju.

Tavčarjev dvorec na Visokem
Na terasi nad desnim bregom Poljanske Sore, ki jo obroblja škofjeloško hribovje z dominantno postavljeno cerkvijo sv. Volbenka, stojita veliki domačiji. Večja in mogočnejša je Kalanova. Zanjo se je v začetku 20. stoletja uveljavilo ime Tavčarjeva domačija, ker je posest kupil pisatelj in politik Ivan Tavčar (Poljane na Škofjo Loko, 28. avgusta 1851 - Ljubljana, 19. februarja 1923). Nekoliko skromnejša je bliže mostu postavljena Debeljakova domačija, ki je ohranila prvotno stanovanjsko in gospodarsko namembnost.

Kalanova hiša je kmečki dvorec osrednjeslovenskega ali cerkljanskega tipa s fasado, oblikovano v baročni maniri. Njen stavbni razvoj sledimo od sredine 17. stoletja naprej. Dvorec je doživel vrh razvoja v 18. stoletju. Maso stanovanjskega objekta dopolnjuje vzporedno stoječe in podobno razsežno gospodarsko poslopje, ki oblikuje skupaj s kozolcem - toplarjem - in dvorcem ambientalno zaključeno celoto in je višek kmečkega stavbarstva v 18. stoletju. Tavčar je ohranil nekaj pohištva Kalanove družine, ki je kasneje dobilo prostor v muzeju v Škofji Loki. Okovana skrinja je bila del navdiha za njegovo Visoško kroniko. Pisatelj je posestvo priredil svojim potrebam. Dodatno je uredil eno prvih teniških igrišč pri nas in na robu gozda postavil kapelo z družinsko grobnico. V njej je pokopan skupaj s svojimi sorodniki.

Bronasti pisatelj sedi za dvorcem pred gručo dreves in gleda proti svojemu rojstnemu kraju, Poljanam. Kip je izdelal Jakob Savinšek l. 1957.

V letu 2012 je Občina Gorenja vas - Poljane delno uredila notranjost dvorca in uredila okolico. Ogledate si lahko obnovljeno vežo in vzhodno sobo, v kateri je urejena razstava Tavčarjevih fotografij iz poljanskih arhivov.

Vabljeni na Visoko!

Še več boste našli tukaj.

Povzeto po spletni strani občine Gorenja vas – Poljane, www.skofja-loka.com
Morda te zanima tudi:

Misel za 31. marec

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

UKC Ljubljana in UKC Maribor: Stanje glede koronavirusa na današnji dan, 30. 3. 2020

Iz UKC Ljubljana in Maribor prihajajo pomembna obvestil...

UKC Ljubljana svetuje: Izdelajte zaščitno masko

Iz UKC Ljubljana prijaha postopek izdelave zaščitne mas...

Onkološki bolniki: Na voljo je svetovanje po telefonu

Omejevanje stikov zaradi epidemije koronavirusa mnogim ...

Kako lahko upokojenci poskrbite za lastno varnost?

Znano je, da koronavirus najbolj ogroža starejše ljudi....

VADIMO DOMA: Dobro jutro s kavča

V prispevku boste našli odlične vaje, ki jih lahko vsak...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.