Tehnološke inovacije, ki bodo spremenile staranje

Moji odnosi > Družabna mreža | piše: Mo. S. | 23.10.2016
Pred desetimi leti je je bil MySpace vodilni spletni socialni medij, YouTube je dopolnil eno leto, Nokia pa je bila “zakon” med telefoni. Mobilne aplikacije niso obstajale, fotografije, ki smo jih posneli s telefonom, niso bile za nikamor, i-Phona pa si nismo niti predstavljali.
Pametni varnostni sistemi lahko „na en mah“ rešijo številne skrbi starostnikov. (foto: flickr.com)
Pametni varnostni sistemi lahko „na en mah“ rešijo številne skrbi starostnikov. (foto: flickr.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tehnologija spreminja vse, vključno s staranjem in kakovostjo življenja v zrelih letih. Pametni telefoni, naprave s senzorji in internetna tehnologija bodo pomagali, da se bomo starali doma, in bodo budno spremljali naše zdravje in varnost. Prihajajoče naprave, ki bodo v kratkem spremenile naš vsakdan, so resnično zanimive.

Govoreči prometni znaki
Vožnja ponoči zna biti, ko smo „v letih“, prava mora. Vid se slabša s staranjem. Slej ko prej dosežemo točko, ko si ne zaupamo več, da lahko še varno pripeljemo na cilj, če je sonce že zašlo. GPS navigacija sicer zelo zmanjša možnost, da se bomo izgubili. Ampak tisto, kar bo res super, bodo govoreči prometni znaki. Ko se jim bomo približali, se bodo preko Bluetootha povezali z nami in nam svetovali.

Samovozeči avtomobili
Vemo, da tovrstna tehnologija že kuka izza vogala in le še vprašanje časa je, kdaj bodo samovozeči avtomobili suvereno zavzeli naše ceste. Dovolj bo že, če bomo volan izpustili, ko bo treba bočno parkirati, avto pa bo sam opravil zoprno nalogo. Avtomobilska industrija vlaga ogromno v tehnične rešitve, ki izboljšujejo varnost. Na starost bomo lahko ostali mobilni dlje časa. Za marsikoga je to, da lahko še vozi sam, ključni element samostojnosti. Avtomobili bodočnosti bodo prepoznali slabe vozne pogoje, ovire na cesti, padec koncentracije pri vozniku ter vožnjo prilagodili tako, da ne bo prišlo do nesreče.

Obisk zdravnika preko Skypa
Komuniciranje z zdravnikom preko Skypa je pri ljudeh, ki živijo v odmaknjenih krajih, že vsakdanja praksa. Telemedicina, ki je na pohodu, bo pogostnost tovrstnega početja še povečala. Ni več tako daleč čas, ko bomo rekli: Se še spomnite, kako je bilo včasih, ko smo k zdravniku hodili v ambulanto?

„Online“ zdravstvene kartoteke
Ne glede na pomisleke glede varovanja zasebnosti – možnost, da bomo imeli vse svoje zdravnike zbrane na enem mestu, prinaša številne prednosti. Izvidi bodo na voljo vsem, zdravniki se bodo lahko odločali preko videokonferenc, drugo mnenje pa bo postalo stalna praksa. Specialisti, ki živijo v različnih državah ali celo kontinentih, se bodo lahko posvetovali med seboj. Veliko opravil že tako in tako opravljamo elektronsko. Se sploh še spomnite, kako je bilo, ko smo čakali v vrsti na banki? Ali pa, ko letalskih kart ni bilo mogoče kupiti preko interneta? Zakaj torej teh tehnologij ne bi čim prej prenesli v zdravstvo? Pomisleki, da bi se nepooblaščeni lahko dokopali do podatkov iz naše kartoteke, so seveda na mestu. Ampak – zaradi tega ni še nihče umrl. Zaradi tega, ker ljudje niso imeli pravi čas dostopa do pravih informacij, pa jih je že veliko.

Roboti namesto negovalcev
Nesposobnost skrbeti zase je najbolj pogost vzrok za odhod v dom za starostnike. V prihodnosti bodo vlogo negovalcev prevzeli roboti. Prvega so že izdelali na Japonskem, med njegovimi nalogami pa je tudi dvigovanje starostnika iz postelje in namestitev v invalidski voziček ter opora pri samostojni hoji. Pri podjetju, ki je izdelalo robota (Riken-SRK Collaboration Center for Human-Interactive Robot Research), so izračunali, da negovalec starostnika v povprečju dvigne (iz postelje, stola, vozička, kavča…) 40- krat na dan.

Pametne LED lučke
Sveče na mizi v restavraciji seveda pričarajo romantično vzdušje, ki pa ga je hitro konec, ko ugotovimo, da ne vidimo, kaj piše na jedilniku. LED lučke bodo pomagale iz tovrstne in podobnih zagat. Pojavile so bodo na mestih, kjer jih bomo najmanj pričakovali, na primer na jedilnem listu ali v torbici, in prišle še kako prav.

Stanovanje, ki se stara z uporabnikom
Kadi, v katere se vstopa stoje, stopniščna dvigala, nižje omare, vtičnice v višini pasu, da se starostnikom ni treba sklanjati – vse to so razmeroma preproste spremembe, ki omogočijo samostojno življenje tudi v visoki starosti. Pametni varnostni sistemi lahko „na en mah“ rešijo številne skrbi starostnikov (in tudi njihovih bližnjih). Predstavljajte si, da vas alarm spomni, da ste pustili odprta garažna vrata ali nezaklenjena vhodna vrata. “Iskalci” daljinca za televizijo, telefona ali avtomobilskih ključev bodo v naslednjih letih postali del standardne opreme v stanovanju. Luči se bodo avtomatsko prižgale, ko se boste sredi noči odpravili na stranišče. Naprave se bodo pogovarjale med seboj: medtem, ko boste gledali televizijo, vam bo hladilnik poslal na ekran sporočilo, da ste pozabili zapreti njegova vrata.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.