Telo nam sporoča: Hrana, ki se ji ne moremo upreti ...

Če imate željo po točno določeni hrani, bi jo jedli vsak dan, potem vam telo s tem sporoča, katerih snovi v vašem telesu primanjkuje. Naučite se ga poslušati in si tako okrepite svoje zdravje!
Če se določeni hrani ne moremo upreti, nam telo s tem nekaj sporoča. (foto: freeimages.com)
Če se določeni hrani ne moremo upreti, nam telo s tem nekaj sporoča. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Današnji tempo življenja je hiter
V naglici se mogoče premalo zavedate, da je najprej potrebno poskrbeti za sebe in za svoje zdravje, če hočete učinkovito delovati na vseh področjih. Ženska še nikdar v zgodovini človeštva ni bila tako obremenjena. Poleg družine, ki je bila še pred nekaj desetletji edina skrb večine žensk, mora današnja ženska še dobro izgledati, dobro zaslužiti, biti srečna, nasmejana in spočita...

Če pozabljate nase, ne boste zmogli!
Mogoče to občutite vsak dan na svoji koži, ko hitite iz enega konca na drugega, spotoma poberete otroke, razmišljate kaj boste na hitro skuhali ... in zvečer izmučeni padete v posteljo, zjutraj pa se zbudite v nov dan, ki ni nič boljši od včerajšnjega.

Kje se pogosto zatakne?
Po štiridesetem letu. Začnejo se prve hormonske spremembe, seveda greste na redni pregled, malo potarnate in dobite "blage" hormonske tablete, ki vam bodo pomagale pri nihanju počutja. Seveda spregledate stranske učinke, kjer jasno piše, da je večja možnost pojava depresije in da so bolj pogoste tromboze (zamašitev žil). Čez nekaj mesecev se zjočete že ob najmanjšem naporu in spet greste na pregled - seveda je to normalno, da vam niha razpoloženje, zato dobite blage antidepresive...in sedaj se ne sekirate več! Vaš svet postane otopel, vi otopite, vaša čustva so zamrznjena in tako gre teden, mesec, leto in vi ste vedno bolj otopeli in nezadovoljni!

Ko ste v stresu, telo prednostno porablja naslednje vitamine, minerale, aminokisline in maščobe za izgradnjo stresnega hormona:
• V maščobi topna vitamina A in E
• Vitamine C, flavonoidi iz barvastega sadja in B- kompleks – posebej B1, B2, B5, B6 in B12 vitamini
• Minerali magnezij, kalcij, cink, mangan, selen
• aminokislino triptofan
• omego 3 maščobno kislino.

Če s hrano ne zagotovite dovolj zgoraj naštetih hranil, se vam sprosti želja po prav določeni hrani.

Telo ves čas govori, opozarja, da ne dobi dovolj vitaminov, mineralov, dobrih maščob ali beljakovin. Krhki nohti sporočajo pomanjkanje B-vitamina; bele pike na nohtih sporočajo pomanjkanje cinka, ki je nujen za imunski sistem; poželenje po prav določeni hrani sporoča, katerih hranil manjka v telesu.

Vaše telo govori z vami. Poslušajte ga!
Tukaj je seznam živil, po katerih najbolj pogosto posega človek, ki mu manjka osnovnih vitaminov in mineralov.

• Banane: Če neprestano posegate po bananah, je lahko to sporočilo telesa, da vam manjka kalija. Pogosto po bananah posegajo ljudje, ki uživajo sredstva za odvajanje vode (diuretike), ker le ti odvzemajo kalij iz telesa. Kalij se veže skupaj s kalcijem, ki pa je potreben za vezavo vitamina B12 – če tega manjka, občutite razdražljivost, potrtost in tesnobnost.

• Bel kruh: Če se ne morete upreti belim žemljicam in belemu kruhu, vas telo opozarja, da vam manjka mineral krom, ki uravnava neprestano željo po enostavnih ogljikovih hidratih. Krom najlažje zaužijete z vloženimi gobami ali jajčnim rumenjakom. Tako boste zaužili tudi beljakovine, ki vam bodo zmanjšale željo po belem kruhu. Krom se veže skujaj z jodom zato je možno, da vam telo sporoča moteno delovanje ščitničnih hormonov.

• Barva in umazanija. Otroci pogosto hočejo jesti barvo ali umazanijo. To je lahko znak pomanjkanja kalcija in vitamina D. Dobro razmislite o tem, kako je sestavljena otrokova prehrana. Ukinite vse mlečne izdelke, ki so pasterilizirani. Kupujte domače kravje mleko, domača jajca in domačo skuto.

• Čebula: Poželenje po ostri hrani je lahko znak težav s pljuči ali sinusi. Kaže na tiho vnetje v telesu. Alicin – smrdeča snov v česnu in čebuli deluje namreč kot naravni antibiotik.

• Čokolada: To je najpogostejša odvisnost od določene hrane. Neprestana želja po čokoladi kaže na hudo pomanjkanje B-vitaminov; predvsem vitamina B3. Čokolada namreč zviša raven serotonina in tako omogoča hiter občutek sreče. Če imate to vrsto poželenja, telo sporoča, da vam manjka magnezija, B-vitamina in beljakovin. Če brez čokolade ne morete, poskusite s posušenimi rožiči, orehi, arašidi ali mandlji, ki vsebujejo tako beljakovine, kot magnezij in B-vitamine.

• Gazirane pijače – kažejo na zasvojenost s sladkorjem in kofeinom. Za lajšanje te težave vam bo v veliko pomoč mineral krom, ki ga največ dobite v jajčnem rumenjaku, gobah in oreščkih.

• Jajca – mogoče vam manjka holina, ki topi holesterol in deluje na boljše delovanje možganov. Holin – vitamin B8 je potreben za lažje premagovanje čustvenega stresa.

• Jabolka: Vsebujejo veliko koristnih snovi. Mogoče pojeste veliko hrane, ki vsebuje nasičene maščobe, pektin v jabolkih pa deluje prav na te maščobe. Da boste postavili ravnovesje med dobrimi in slabimi maščobami, dodajte dobre maščobe omega 3.

• Kisle kumarice: če niste noseči in kljub temu posegate po kumaricah, ja lahko vzrok za to poželenje v pomanjkanju kalija. Kalij se veže skušaj z natrijem. Jedi, ki jih uživate malo bolj solite. Uporabljajte morsko sol.

• Kislo sadje – vztrajno poželenje po kislem sadju marsikdaj opozarja na težave z žolčnikom ali jetri.

• Maslo iz arašidov: To je bogat vir vitaminov skupine B in beljakovin. Ste v zadnjem času močno pod stresom? Če vas neprestano grabi lakota po maslu iz arašidov, bi bilo pametno dodati vitamine skupine B. Največ B-vitamina dobite v pivskem kvasu, rumenjaku, lososu in oreščkih.

• Mastna hrana: Če se vam sprošča želja po slanini in zaseki, potem vam telo sporoča, da vam manjka kalcija in magnezija. Kalcij se nahaja tudi v mandljih, ki imajo odlično razmerje med kalcijem in magnezijem, ker zagotavlja najboljše vsrkavanje. Še več kalcija dobite v skuti in ostalih mlečnih izdelkih.

• Majoneza: poželenje po majonezi kaže na pomanjkanje dobrih maščob v prehrani – manjka predvsem omega 3 maščobna kislina. Mastne morske ribe so odličen vir omega 3 maščobne kisline.

• Mleko: poželenje po mleku lahko kaže na pomanjkanje kalcija, vitamina B12 in/ali pomanjkanje beljakovin. Aminokislina triptofan, ki jo dobite v mleku deluje pomirjajoče.
• Olive: Pogosto posegajo po olivah ljudje, katerih ščitnica je premalo dejavna. Leno ščitnico lahko spodbudite z multivitaminskim dodatkom.

• Sir: Če se siru ne morete upreti, vam telo sporoča, da vam manjka kalcija in fosforja. Nadomestek za sir je brokoli, ki vsebuje prav tako kalcij in fosfor; ne vsebuje pa nasičenih maščob.

• Sladoled: Če se ne morete upreti sladoledu, je velika verjetnost, da imate težave s prevelikim izločanjem sladkorja - telo hoče sporočiti, da vam manjka mineral krom, ki nadzoruje sproščanje hormona lakote – inzulina.

• Sol: Če še dodatno solite že slane jedi, vam telo sporoča, da imate lahko leno ščitnico.
Raziskave so pokazale, da željo po slanem sproži pomanjkanje kalcija, joda, železa ali kalija, ki pa se vežejo samo pod pogojem, da imate dovolj natrija.

• Šunka: Če vas pogosto grabi želja po šunki, vam očitno manjka dobrih maščob omega 3 in beljakovin. Ste v zadnjem času močno pod stresom? Ste mogoče poleg tega tudi na dieti in/ali jeste enolično hrano, ki je hranilno prazna? Vaše telo v vsakem primeru ne dobi dovolj dobrih maščob omega 3, niti dovolj vitaminov, ki so topni v maščobi – vitamin A, E in K; niti beljakovin, ki so gradniki novih celic.

Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.