Tisoča presaditev ledvice pri nas

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana redno izvajajo transplantacijsko dejavnost na različnih področjih. Pred dvema tednoma so uspešno opravili tisočo transplantacijo ledvice. Ob tem pomembnem mejniku so v dveh dnevih osmim pacientom opravili tri transplantacije ledvice, eno sočasno transplantacijo ledvice in trebušne slinavke, dve transplantaciji srca ter dve transplantaciji jeter.
V UKC Ljubljana je bila opravljena tisoča presaditev ledvice. (fotografija je simbolična, foto: www.sxc.hu)
V UKC Ljubljana je bila opravljena tisoča presaditev ledvice. (fotografija je simbolična, foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
To je izjemen dosežek vseh sodelujočih ekip nefrologov ter urologov, abdominalnih in kardiovaskularnih kirurgov, anesteziologov, Zavoda RS za odvzem organov in tkiv (Slovenija transplant) ter vseh drugih sodelujočih ekip. Takšni dosežki so mogoči samo v terciarni univerzitetni ustanovi, kot je UKC Ljubljana.

V letošnjem letu so v UKC Ljubljana in drugih donorskih bolnišnicah v Sloveniji odvzeli organe pri 20 umrlih darovalcih, kar je izjemen uspeh. V UKC Ljubljana so opravili 51 transplantacij organov (25 ledvic, 13 src, 11 jeter ter 2 trebušni slinavki).

Vsi presajeni organi do sedaj so bili pridobljeni v regiji Eurotransplant, uspešna koordinacija presaditev pa je zasluga koordinatorja zavoda Slovenijatransplant. Poudariti je potrebno pomembno dejstvo, da koordinator razpolaga z vsemi potrebnimi podatki oziroma jih pridobi in jih zna pravilno uporabiti, da izpelje koordinacijo, ki obsega na eni strani logistiko sprejema organa in sklica ekipe ter priprave prejemnika, na drugi strani pa poskrbi za dobro časovno uskladitev. V primeru organizacijskih zapletov je spet koordinator tisti, ki mora ustrezno ukrepati in se prilagoditi tako, da izpelje postopek do konca, vedno s ciljem uspešno dokončati zastavljeno delo.

Asist. Valentin Sojar, dr. med., koordinator transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana je dejal: »Ponosni smo lahko, da transplantacijska dejavnost v UKC Ljubljana tako dobro deluje in zahvala je namenjena vsem neposredno sodelujočim ekipam v transplantacijski dejavnosti, ki s svojim delom in pogosto neizmernem naporom uspešno opravljajo svoje delo.« Z Zavodom za odvzem organov in tkiv Slovenija transplant zelo uspešno sodelujemo. Prav tako gre zahvala vsem zaposlenim različnih strok medicine v UKC Ljubljana, ki pri presaditvah organov tudi sodelujejo, Zavodu za transfuzijo in vsem donorskim bolnišnicam.«

Doc. dr. Miha Arnol, dr. med., s Centra za transplantacijo ledvic s KO za nefrologijo Interne klinike, je povedal: »Presaditev ledvic je ena od zahtevnejših strokovnih in organizacijskih postopkov v sodobni medicini. Organizacija in izvedba zahtevata tesno sodelovanje številnih zdravstvenih dejavnosti in posameznikov. Presaditev ledvice zahteva celovit pristop pri izvedbi. Potrebno je zagotoviti učinkovito koordinacijo vseh dejavnosti in istočasno omogočiti prostorske kapacitete in visoko strokovno usposobljen kader za oskrbo bolnika pred in po operativnem posegu. Treba pa se je seveda zavedati, da so pri tem uspehu pomembni prispevki mnogih zdravstvenih delavcev, brez katerih tako kompleksne organizacije in logistike, kot jo presaditev zahteva, ne bi bilo možno izpeljati.«

Asist. Bojan Štrus, dr. med. , predstojnik KO za urologijo Kirurške klinike je povedal: »Presaditev tisoče ledvice smo lahko izvedli zaradi dosedanjih bogatih izkušenj s področja transplantacije organov v Sloveniji in v UKC Ljubljana. Ekipa je svoje delo opravila več kot odlično. Urolog je s svojo ekipo uspešno izvedel rutinsko operacijo. Bolnik je bil nato premeščen na KO za urologijo, kjer je medicinsko osebje skrbelo za intenzivno nego.
Pri transplantacijah organov je bila ravno ledvica že pred skorajda štirimi desetletji med prvimi presajenimi organi. Letno jih urologi izvedemo približno 50. Za nas je to pomemben del dejavnosti, na katerega smo ponosni. Tudi dolgoročni rezultati zdravljenja so dobri in primerljivi z evropskimi standardi.
«

Pri vsaki transplantaciji ledvice mora biti usklajeno delovanje vseh ekip, ki so nepogrešljive pri pripravi in presaditvi organa. Zdravniki na KO za nefrologijo z nepogrešljivimi medicinskimi sestrami in tehniki, ki prejemnike pripravljajo in na drugi strani urološka ekipa zdravnikov urologov, ki je bolnikom ledvice presajala, v povezavi z zdravniki KO za anesteziologijo.

V nočnih urah 22. maja 2013 so tudi na področju nefrološke zdravstvene nege stekle priprave na transplantacijo, anesteziološke, operativne in intenzivne zdravstvene nege. Priprava vsakega pacienta vključuje kompletno ambulantni del priprave v Centru za transplantacijo ledvic, kjer pacient doživlja prve strese in dileme, kaj se bo zgodilo in kakšen bo izid uspešnosti transplantacije. Poleg dela, ki je ob pripravi pacienta na transplantacijo zahtevno, se ukvarjajo še s pacientom in njegovimi stiskami. Tudi čakanje na transplantacijo in izvedbo dialize morajo za pacienta organizirati, torej jih v pripravi sodeluje zelo veliko z različnih področji zdravstvene nege. Lahko s ponosom, ne le ob tem uspešnem dnevu, povem, da ob vsaki transplantaciji uspešno pripravijo in skrbijo za paciente, sodelujejo z donorskim koordinatorjem in vsemi zgoraj navedenimi timi zdravstvene nege kot tudi zdravniki vseh strok, ki so udeleženi v postopku izvedbe transplantacije ledvic.

Direktorica Zavoda RS za odvzem organov in tkiv, Danica Avsec Letonja, dr. med., je povedala, da darovanje organov postaja v Sloveniji vse bolj uspešna zgodba in jih uvršča med prvih deset najuspešnejših držav v Evropi glede na podatke iz leta 2012. Tudi med državami, ki so članice Eurotransplanta, si delijo mesto s sosednjo Avstrijo, v kateri je tradicija transplantacijske medicine precej daljša in imajo uzakonjeno enega od najbolj liberalnih načinov soglasja za darovanje, t.im. domnevno soglasje, ki izključuje mnenje svojcev. V Sloveniji se soočajo po zadnjih podatkih z zavrnitvami svojcev za darovanje v eni tretjini primerov. Največkrat je razlog za zavrnitev nepoznavanje volje umrlega in umik pred odločitvijo o darovanju.

Kljub temu presegajo povprečje v ET kar za 36 odstotkov glede števila mrtvih darovalcev na milijon prebivalcev ( ET povprečje 16,4 PMP, SLO 22,4 PMP). Ledvica so pridobili v 96 odstotkih od vseh primernih darovalcev in sicer 1000 ledvic od slovenskih darovalcev; od ljudi, ki so umrli zaradi možganske smrti v 88 odstotkih in v 12 odstotkih od živih darovalcev sorodnikov. Ponosni so, da so poleg ledvic v letu 2012 pridobili še 24 src, 39 jeter, 8 pljuč in 5 trebušnih slinavk. Presadili so skupaj več organov kot je povprečje ET, med tem pa največ src v Evropi in svetu 14 /milj preb.
Ob tem pomembnem dosežku se želijo v imenu hudo bolnih, ki presaditev organa potrebujejo, še prav posebej zahvaliti vsem, ki se v najtežjih trenutkih izgube ljubljene osebe odločijo ZA nesebično darovanje organov po smrti. Brez darovanja ni presaditev.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.