To so kakavova zrna. A žal, večina kakavovih zrn konča v predelavi po nizozemski tehniki, na temperaturi 150 stopinj Celzija, pri čemer pa se večina teh zdravilnih antioksidantov in hranilnih snovi – uniči!
Surovi in po možnosti organski kakav ima zelo veliko hranilno vrednost in ne vsebuje sladkorja. Takšen kakav pa ne obdelujejo na temperaturi, ki bi bila višja od 40 stopinj Celzija in zato so v njemu ohranjeni še vedno vsi vitamini, minerali in antioksidanti.
Surovo kakavovo zrno je torej po zadnjih raziskavah živilo, ki vsebuje največ antioksidantov, piše net.hr. Poleg tega pa vsebuje tudi veliko količini mineralov, ti pa pogosto primanjkujejo tudi osebam, ki imajo zdravo in uravnoteženo prehrano.
Če trpite zaradi pomanjkanja železa, vas bo razveselila novica, da že majhen košček pravega kakava (28 gramov), vsebuje za kar 314 odstotkov več železa od priporočenega dnevnega vnosa.
Poleg tega je kakav tudi naravni afrodiziak, deluje kot antidepresiv, bogat je tudi z minerali, ki krepijo lase in nohte, čisti kožo, razstruplja jetra in uravnava delovanje ščitnice.