Umrl je Nelson Rolihlahla Mandela

Aktualno > Dogodki | piše: Uredništvo | 6.12.2013
Včeraj, 5. decembra, je v 96. letu starosti po dolgi bolezni umrl južnoafriški heroj in ikona boja proti apartheidu Nelson Mandela.
Nelson Rolihlahla Mandela,1918-2013 (Vir fotografije: Splet)
Nelson Rolihlahla Mandela,1918-2013 (Vir fotografije: Splet)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nelson Mandela je po dolgi in hudi bolezni umrl včeraj na svojem domu v Johannensburgu v krogu svoje družine. Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je v sporočilu za javnost dejal, da: »gre za trenutek najgloblje žalosti, država je izgubila svojega največjega sina.« Velikega borca za človekove pravice je označil za »očeta« države.

Nobelov nagrajenec za mir, ki je zaradi svojega boja proti rasističnemu režimu 27 let preživel v zaporu, je po svetu veljal za simbol svobode. Po izpustitvi leta 1990 je postal južnoafriški predsednik. Predsedniški stolček je zasedal samo en petletni mandat, leta 1993 pa je prejel Nobelovo nagrado za mir. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004.

Mandela je bil poleti zaradi hudih težav s pljuči odpeljan v bolnišnico v južnoafriški prestolnici, kjer se je več mesecev zdravil. Zaradi pljučne infekcije so ga septembra premestili na njegov dom, kjer je zadnje tedne življenja preživel v družinskem krogu.
Žalne in pogrebne slovesnosti bodo predvidoma trajale skoraj dva tedna po smrti. Mandela bo tri dni ležal v Pretorii, nato pa bo naslednjo soboto pokopan v rodni vasi Qunu. Slovesnosti bodo potekale tudi v Johannesburgu in prestolnici Pretorii, kjer bo glavna spominska slovesnost z mavrico svetovnih voditeljev ter slavnih osebnosti.

 
»Revščina se ne zgodi po nesreči. Tako kot apartheid ali suženjstvo jo povzroči človek in se jo da preprečiti z dejanji človeških bitij.«
Nelson Rolihlahla Mandela,1918-2013

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.