V UKC Maribor še vedno primanjkuje anesteziologov

Aktualno > Dogodki | piše: UKC Maribor | 25.2.2016
V UKC Maribor se trudijo rešiti težavo pomanjkanja anesteziologov, o tem so se pogovarjali tudi na zadnji novinarski konferenci. Dogovarjajo se s specialisti anesteziologi iz drugih držav.
Novinarska konferenca v UKC Maribor (foto: UKC Maribor)
Novinarska konferenca v UKC Maribor (foto: UKC Maribor)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Do sedaj se za zaposlitev v UKC Maribor zanima okrog 240 anesteziologov, in sicer 47 iz Hrvaške, 21 Madžarske, 98 Romunije, 65 Bolgarije, 7 Češke, 7 Slovaške in 4 Srbije. Po prvih ocenah bi bilo 20 primernih za zaposlitev v UKC Maribor, glede na starostno strukturo, izkušenost in usposobljenost.

Pogovarjali so se tudi s petimi anesteziologi iz držav izven Evropske skupnosti (štirje iz Srbije, eden iz Makedonije). Takoj, ko bo dovoljenje pravnomočno, bodo še dodatno objavili mednarodni razpis izven držav Evropske skupnosti.

Sprejeti ukrepi za reševanje problematike
a). Reorganizirali anesteziološko službo, tako da se pripravljajo tedenski programi za operativne posege. Zato je imenovana posebna skupina, ki jo vodi strokovna direktorica, člani pa so še predstojnik Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin, strokovni in organizacijski vodja Klinike za kirurgijo, vodja Klinike za ginekologijo in perinatologijo, predstojnik Oddelka za ORL in MFC ter predstojnica Oddelka za očesne bolezni. Kot dodatna člana sta še oba visokošolska učitelja anesteziologije in reanimacije ter predstavnik sindikata Fides.

b.) Zaradi povečanega obsega dela so priznali 20 % povečanje plače vsem anesteziologom.

c.) Imenovali so stalne anesteziologe na posamezne oddelke, ki so skupaj s predstojnikom dotičnega oddelka odgovorni za izpolnjevanje programa. Zato imajo 5 % dodatek k plači.

d.) Priporočilo vodstva UKC Maribor je, da se nadzor nad specializanti anesteziologije v operacijskih dvoranah vrši podobno kot v primerljivih državah (Avstrija - Dunaj, Gradec, Nemčija - Heidelberg in Hrvaška - Reka), kjer anesteziolog specialist nadzoruje dva, včasih tudi tri specializante. Izjema je samo kardiokirurgija in otroška kirurgija, kjer je število nadzorovanih specializantov manjše.

Na žalost ugotavljajo, da nekateri anesteziologi še vedno ne spoštujejo predlaganega ukrepa, saj se sklicujejo na priporočila RSK za anestezijo in reanimacijo, kjer bi naj nadzor dveh specializantov anesteziologije prevzeli samo v izjemnih primerih oz. v primeru manjših operacij.

Učinek sprejetih ukrepov
Z učinkom niso zadovoljni, saj so se programske operacije zmanjšale za približno 20 %, pri čemer poudarjajo, da urgence in nujne operacije tečejo nemoteno. Če bi takšno stanje trajalo celo leto 2016, ocenjujejo, da bi odpadlo približno 5.000 operacij, s čimer bi se bistveno podaljšala čakalna doba. Poslovna škoda, ki bi jo na letnem nivoju utrpel UKC Maribor, bi znašala 6 – 7 mio evrov.

Nadaljnji ukrepi – kratkoročni, srednjeročni in dolgoročni
Nadaljnje ukrepe že izvajajo. Delijo jih v kratkoročne (takoj), srednjeročne (v naslednjih 6 – 8 mesecih) in dolgoročne (v naslednjih 3 – 4 letih).

a) Kratkoročni ukrepi: podpisana je pogodba z anesteziologi iz KBC Rijeka. V začetni fazi bo delalo v bolnišnici 20 anesteziologov. Prihajali bodo za 12 ali 24 ur. Prvi prihod je predviden za petek, 26. 2. 2016 in nato soboto 27. 2. Ter nedeljo 28. 2. 2016. Vključevali se bodo v vse oblike dela (tudi v dežurstvo).

Glede na to, da imajo zdravniki anesteziologi iz Reke veljavne licence in so usposobljeni za vse anesteziološke posege, pri njihovem delu ne pričakujejo težav. Nadejajo se, da bo registracija njihovih licenc pri Zdravniški zbornici RS izvedena nemoteno v najkrajšem možnem času. Premagovanje jezikovne bariere je urejeno ob upoštevanju zakonodaje in v skladu z internim pravilnikom.

b) Srednje ročni ukrep je zaposlitev 8 – 10 anesteziologov iz držav Evropske skupnosti oziroma držav izven Evropske skupnosti. Postopki za njihovo zaposlitev so v teku. S tem v zvezi bodo znotraj ustanove za zdravnike iz Evropske skupnosti imenovali strokovno komisijo, ki bo ocenila njihovo usposobljenost in strokovnost, jezikovno bariero pa bodo premagali v skladu z že omenjeno zakonodajo in internim pravilnikom (po potrebi tudi z organizacijo tečaja slovenščine).

Za zdravnike anesteziologe izven Evropske skupnosti, kakor so npr. njim najbližja (Srbija, Črna Gora, Makedonija, Bosna in Hercegovina), predpostavljam zaplete v zvezi s priznanjem njihovih licenc. Upajo, da bo Zdravniška zbornica pri tem tvorno sodelovala.

c) Dolgoročni ukrep je dokončanje specializantskega staža za 24 zdravnikov specializantov, ki delajo pri nas. Šele tako bodo zagotovili zadostno število anesteziologov za nemoteno delovanje kirurgije.

Dodajajo še, da bo že prihod anesteziologov iz Reke povečal število operacij na 95 % predvidenega programa. Z uresničevanjem naslednje faze (zaposlovanja novih anesteziologov iz tujine) bodo program presegli oziroma zapolnili vrzel, ki je nastala v mesecu januarju in februarju leta 2016.

Odpadanje operacij
V mesecu januarju 2016 je bilo opravljenih 1271 operacij, primerjalno na januar 2015 (1599). Odpadlo je 328 programskih operacij, kar znaša 20,5 %. V prvi polovici meseca februarja, ponovno primerjalno 2015 – 2016, je odpadlo 123 programskih operacij, kar je 20,8 %.

O težavah v zvezi z uresničevanjem kirurškega programa v UKC Maribor so obvestil ZZZS že v mesecu decembru 2015, so sporočili z UKC Maribor.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.