Vabljeni na TVU - slovenski festival ućenja

V teh dneh se po vsej Sloveniji odpirajo vrata ustanov, skupin in posameznikov, ki jih povezujeta pripadnost kulturi vseživljenjskosti učenja in njeno udejanjanje. Že enaindvajseto leto zapored namreč poteka Teden vseživljenjskega učenja (TVU) – slovenski festival učenja. Dogodki so zgoščeni v dneh od 13. do 22. maja, na željo prirediteljev in po sklepu Nacionalnega odbora za TVU pa velja tudi razširjeni termin, ki teče vse do 30. junija 2016.
Teden vseživljenjskega učenja
Teden vseživljenjskega učenja
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Projekt na nacionalni ravni razvija in usklajuje Andragoški center Slovenije (ACS), osrednji javni zavod za razvoj izobraževanja odraslih. Pod njegovim vodstvom pa pri festivalu učenja moči združuje razmeroma stalna mreža prijateljev TVU – velikih in malih prirediteljev, formalnih in neformalnih organizacij, institucij, skupin in posameznikov, ki snujejo, organizirajo, izpeljujejo, podpirajo in/ali promovirajo učenje in izobraževanje v svojih okoljih, pa najsi bo to njihova primarna, sekundarna, strokovna, prostovoljska ali ljubiteljska dejavnost.

Med soustvarjalci TVU posebno vlogo zavzemajo t. i. koordinatorji TVU, ki povezovalno delujejo bodisi v svojem okolju (območni koordinatorji) bodisi na določenem vsebinskem področju na ravni Slovenije (tematski koordinatorji). Zadnja leta usklajujejo nad 90 % vseh sodelujočih in njihovih dogodkov ter tako bistveno prispevajo h geografski in k vsebinski razširjenosti TVU ter kakovosti prireditev. Mreža koordinatorjev TVU 2016 šteje 37 območnih in 8 tematskih koordinatorjev.

Projektu TVU Vlada RS pripisuje nacionalni pomen in podpira njegovo strateško naravnanost, opredeljeno z geslom 'Slovenija, učeča se dežela'. Temelji za sistemsko umeščenost TVU so postavljeni v Resoluciji o Nacionalnem programu izobraževanja odraslih za obdobje 2013–2020 in se uresničujejo z vsakokratnim Letnim programom izobraževanja odraslih, v katerem je TVU izrecno naveden med promocijskimi in animacijskimi dejavnostmi, potrebnimi za razvoj izobraževanja odraslih. Izpeljavo TVU denarno omogočata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, prireditelji pa vlagajo tudi lastne vire.
Vse od leta 1996 naprej je TVU – takrat še med pionirji, zdaj pa eden vodilnih od približno 40 podobnih festivalov – sestavni del mednarodnega gibanja festivalov učenja. Ti so po svetu prepoznani kot kampanje, katerih namen je spodbujanje javnosti k udeležbi v izobraževanju ter zagovarjanje pravic, potreb, mnenj vseh akterjev, vključenih v ta proces – od politike prek stroke do izvajalcev izobraževanja in učečih se.

Več informacij o TVU:
- spletna stran TVU: http://tvu.acs.si,
- FB TVU: https://www.facebook.com/TedenVsezivljenjskegaUcenja,
- e-Novičke – glasilo ACS, rubrika TVU: http://www.acs.si/e-novicke.

Vsebinske posebnosti TVU 2016
1. Skupne akcije TVU 2016 so letošnja novost v festivalu učenja. Na nacionalni in lokalni ravni bodo ACS in drugi nosilci akcij skupaj z mrežo koordinatorjev in prirediteljev TVU izvedli vrsto dogodkov.

- Dan učečih se – Naj se sliši naš glas! – nosilec ACS. V ponedeljek, 16. maja, med 16. in 18. uro v prostorih Zavoda Ypsilon, Acceleration Business City HUB, spodnja etaža Emporiuma, BTC City Ljubljana, pričakujemo znane obraze ter veliko udeležencev izobraževanja odraslih, tudi takšnih zglednih, ki jim je ACS podelil priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih. Navduševali bodo s svojimi izkušnjami, obiskovalci pa bodo lahko svoj pogled na učenje z roko zapisali v kotičku 'Radi pišemo z roko'. Dogodek bo odprl župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković. Več o tem dogodku in drugih prireditvah v okviru te akcije: http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016/du.

- Učenje in kultura z roko v roki – nosilca Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in ACS. Kulturna ustvarjalnost je v TVU vsa leta zavzemala pomembno mesto, letos pa smo sožitju učenja in kulture namenili posebno pozornost. Dogodki, ki so se umestili v to akcijo, so dostopni na strani http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016/uk. Osrednji dogodek pa JSKD organizira v torek, 17. maja, ob 19.00 v Cankarjevem domu. Na okrogli mizi bo predstavljen projekt pojočih bolnic (Singing Hospitals), ki se je razvil v Nemčiji in se od tam razširil v 18 držav po svetu. Razprava bo tekla na temo pozitivnih vplivov petja v zboru ali skupini na zdravje posameznikov, njihovo počutje in dobrobit celotne družbe .
o Parada učenja – Dan učečih se skupnosti – nosilec ACS. 18. maja bo Parada učenja, ki se je v obdobju 2013–2015 razvijala v projektu Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih, zaživela na 13 prizoriščih po vsej Sloveniji. Na mestnih trgih in drugih javnih mestih bodo vabile stojnice in navduševali odrski nastopi, obiskovalci se bodo vključevali v delavnice, organizatorji pa se bodo skupaj s partnerji na lokalni ravni lotili tudi različnih spremljajočih dejavnosti (natečajev, razstav ipd.), ki bodo časovno in krajevno presegale Parado učenja. Več o tej akciji na http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016/pu.

- Radi pišemo z roko (19. maj) – nosilka Marijana Jazbec (Grafologika). S to pobudo bodo sodelujoči v akciji ozaveščali mlade in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbujali, vzpostavljali družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko z različnimi aktivnostmi v šolah, knjižnicah, univerzah za tretje življenjsko obdobje, podjetjih in medijih ter poudarjali pomen razvoja individualnosti, saj je pisava vsakega posameznika enkratna in neponovljiva. Več o akciji: http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016/rp.

- Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni – nosilca Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in ACS. Z dogodki v okviru te akcije bodo prireditelji ozaveščali o pomembnosti vseživljenjskega učenja za ohranjanje in treniranje kognitivnih sposobnosti, preseganje socialno-ekonomske izključenosti, ohranjanje stikov z vrstniki in širšim okoljem, ohranjanje dolgotrajne samostojnosti in mobilnosti, pridobivanje kompetenc za aktivno sodelovanje v družbi, zdrav način življenja, obvladovanje lastnih zdravstvenih težav in preprečevanje starostnih bolezni ter o pomembnosti medgeneracijskega sodelovanja na področju izmenjave znanja in izkušenj. Več o akciji: http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016/ds.

- Slovenija – mentorska država – nosilec Zavod Ypsilon. V sodelovanju s partnerji po celi Sloveniji bo Zavod Ypsilon izvajal delavnice na temo mentorskega povezovanja in mreženja, kjer se bodo lahko mentorski pari povezali med seboj. Obenem je cilj te akcije po Sloveniji ustanoviti čim več »mentorskih kotičkov«, kjer bi se lahko mentorski pari srečevali. Osrednji dogodek te akcije bo 26. maja. Več na strani http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016/smd.
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.