Vaše telo z vami govori. Poslušajte ga!

Če telesu manjka določenih vitaminov ali mineralov ter drugih pomembnih snovi, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje, zdravje in dobro počutje, vam to sporoča tudi tako, da poveča željo po določeni hrani. Preverite v prispevku, kaj pomenijo želje po določeni hrani!
Telo sporoča, katerih snovi mu primanjkuje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Telo sporoča, katerih snovi mu primanjkuje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ko je človeško telo v stresu, prednostno porablja naslednje vitamine, minerale, aminokisline in maščobe za izgradnjo stresnega hormona:
• v maščobi topna vitamina A in E,
• vitamini C, flavonoidi iz barvastega sadja in B-kompleks – posebej vitamini B1, B2, B5, B6 in B12,
• minerali magnezij, kalcij, cink, mangan, selen,
• aminokislina triptofan,
• maščobna kislina omega 3.

Če telo s hrano ne dobi dovolj zgoraj naštetih hranil, se sprosti želja po prav določeni hrani. Telo ves čas govori in opozarja. Krhki nohti sporočajo pomanjkanje vitamina B; krči v mišicah in trzanje mišic sporočajo pomanjkanje magnezija in vitamina B1; poželenje po prav določeni hrani sporoča, katerih hranil manjka v telesu.

Tukaj je seznam živil, po katerih najbolj pogosto posega človek, ki mu manjka osnovnih vitaminov in mineralov.
Banane – Če neprestano posegate po bananah, je lahko to sporočilo telesa, da vam manjka kalija. Pogosto po bananah posegajo ljudje, ki uživajo sredstva za odvajanje vode (diuretike), ker le-ti odvzemajo kalij iz telesa. Kalij se veže skupaj s kalcijem, ki pa je potreben za vezavo vitamina B12 – če tega manjka, občutite razdražljivost, potrtost in tesnobnost.

Bel kruh – Če se ne morete upreti belim žemljicam in belemu kruhu, vas telo opozarja, da vam manjka minerala kroma, ki uravnava neprestano željo po enostavnih ogljikovih hidratih. Krom najlažje zaužijete z vloženimi gobami ali jajčnim rumenjakom. Tako boste zaužili tudi beljakovine, ki vam bodo zmanjšale željo po belem kruhu. Krom se veže skupaj z jodom, zato je možno, da vam telo sporoča moteno delovanje ščitničnih hormonov.

Barva in umazanija – Otroci pogosto hočejo jesti barvo ali umazanijo. To je lahko znak pomanjkanja kalcija in vitamina D. Dobro razmislite o tem, kako je sestavljena otrokova prehrana. Ukinite vse mlečne izdelke, ki so pasterizirani. Kupujte domače kravje mleko, domača jajca in domačo skuto.

Čebula – Poželenje po ostri hrani je lahko znak težav s pljuči ali sinusi. Kaže na tiho vnetje v telesu. Alicin – smrdeča snov v česnu in čebuli deluje namreč kot naravni antibiotik.

Čokolada – Najpogostejša odvisnost od določene hrane je prav odvisnost od čokolade. Neprestana želja po čokoladi kaže na hudo pomanjkanje vitaminov B, predvsem vitamina B3. Čokolada namreč zviša raven serotonina in tako omogoča hiter občutek sreče. Če imate to vrsto poželenja, telo sporoča, da vam manjka magnezija, vitamina B in beljakovin. Če brez čokolade ne morete, poskusite s posušenimi rožiči, orehi, arašidi ali mandlji, ki vsebujejo tako beljakovine kot magnezij in vitamine B.

Gazirane pijače – Kažejo na zasvojenost s sladkorjem in kofeinom. Za lajšanje te težave vam bo v veliko pomoč mineral krom, ki ga največ dobite v jajčnem rumenjaku, gobah in oreščkih.

Jajca – Mogoče vam manjka holina, ki topi holesterol in deluje na boljše delovanje možganov. Holin – vitamin B8 je potreben za lažje premagovanje čustvenega stresa.

Jabolka – Vsebujejo veliko koristnih snovi. Mogoče pojeste veliko hrane, ki vsebuje nasičene maščobe, pektin v jabolkih pa deluje prav na te maščobe. Da boste vzpostavili ravnovesje med dobrimi in slabimi maščobami, dodajte dobre maščobe omega 3.

Kisle kumarice – Če niste noseči in kljub temu posegate po kumaricah, ja lahko vzrok za to poželenje v pomanjkanju kalija. Kalij se veže skušaj z natrijem. Jedi, ki jih uživate, malo bolj solite. Uporabljajte morsko sol.

Kislo sadje – Vztrajno poželenje po kislem sadju marsikdaj opozarja na težave z žolčnikom ali jetri.

Maslo iz arašidov – To je bogat vir vitaminov skupine B in beljakovin. Ste v zadnjem času močno pod stresom? Če vas neprestano grabi lakota po maslu iz arašidov, bi bilo pametno dodati vitamine skupine B. Največ vitamina B dobite v pivskem kvasu, rumenjaku, lososu in oreščkih.

Mastna hrana – Če se vam sprošča želja po slanini in zaseki, potem vam telo sporoča, da vam manjka kalcija in magnezija. Kalcij se nahaja tudi v mandljih, ki imajo odlično razmerje med kalcijem in magnezijem, kar zagotavlja najboljše vsrkavanje. Še več kalcija dobite v skuti in ostalih mlečnih izdelkih.

Majoneza – Poželenje po majonezi kaže na pomanjkanje dobrih maščob v prehrani – manjka predvsem omega 3 maščobna kislina. Mastne morske ribe so odličen vir omega 3 maščobne kisline.

Mleko – Poželenje po mleku lahko kaže na pomanjkanje kalcija, vitamina B12 in/ali pomanjkanje beljakovin. Aminokislina triptofan, ki jo dobite v mleku, deluje pomirjajoče.
• Olive – Pogosto posegajo po olivah ljudje, katerih ščitnica je premalo dejavna. Leno ščitnico lahko spodbudite z multivitaminskim dodatkomSir – Če se siru ne morete upreti, vam telo sporoča, da vam manjka kalcija in fosforja. Nadomestek za sir je brokoli, ki prav tako vsebuje kalcij in fosfor, ne vsebuje pa nasičenih maščob.

Sladoled –Če se ne morete upreti sladoledu, je velika verjetnost, da imate težave s prevelikim izločanjem sladkorja – telo hoče sporočiti, da vam manjka minerala kroma, ki nadzoruje sproščanje hormona lakote inzulina.

Sol – Če še dodatno solite že slane jedi, vam telo sporoča, da imate lahko leno ščitnico.Raziskave so pokazale, da željo po slanem sproži pomanjkanje kalcija, joda, železa ali kalija, ki pa se vežejo samo pod pogojem, da imate dovolj natrija.

Šunka – Če vas pogosto grabi želja po šunki, vam očitno manjka dobrih maščob omega 3 in beljakovin. Ste v zadnjem času močno pod stresom? Ste mogoče poleg tega tudi na dieti in/ali jeste enolično hrano, ki je hranilno prazna? Vaše telo v vsakem primeru ne dobi dovolj dobrih maščob omega 3, dovolj vitaminov, ki so topni v maščobi – vitamini A, E in K, ter beljakovin, ki so gradniki novih celic.

Še več koristnih informacij o zdravi prehrani boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.