Ko se nam ob današnji prenasičeni ponudbi raznovrstnih gnojil na policah trgovcev zazdi, da je v lepi in mamljivi embalaži sestava prav lepo skrita v trdni ali tekoči obliki, prihaja čas, ko je pridelava kompaktnega domačega komposta vse bolj cenjena. Ne samo iz stališča ohranjanja narave in zmanjševanja gospodinjskih odpadkov, temveč tudi zato, ker si vsi želimo nižjih komunalnih stroškov in čim hitrejšo razgradnjo svojih organskih odpadkov. V domače kompostiranje je sicer potrebno vložiti nekaj truda, a vendar nam lahko postane dejavnost vermikulture v pravi užitek in veselje, tudi če imamo malo prostora. Predvsem pred našimi najmlajšimi se na prisrčen in preprost način končno lahko dokažemo, da nam ni vseeno za ta svet. In v ta namen nam stvarnik kot na dlani ponuja - deževnike.
Vermikultura je bila v letih po osamosvojitvi naše države potisnjena v ozadje, čeprav je bilo zanimanje za tovrstno dejavnost v obdobju 90-ih let res izredno veliko. V tistem času so mnogo boljše poslovne priložnosti zasenčile danes vse bolj perspektivno dejavnost, tehnološki razvoj pa je zavedanje mnogih odpeljal v napačno smer, stran od bistva in svojih korenin.
V naravi je težko opazovati deževnike pri svojem delu, v ljubiteljski vermikulturi pa nam v omejen prostoru deževnik kaj kmalu postane pravi prijatelj.
Že na začetku predlagamo, da se kompostiranja z deževniki lotijo le pravi ljubitelji narave in vsega živega. Vermikultura bo tako v improviziranih lesenih zabojih, postavljenih na senčnem delu vrta, resnično delovala, saj ne smemo nikoli zanemariti gojišča. Danes si rdeče deževnike lahko priskrbimo že na ekoloških sejmih po Slovenji ali poiščemo vzreditelja kar na spletu. Ko nas zabojnik, odporen proti vdoru vode, že čaka, deževnike položimo v pripravljen nastilj. Sloje organske mase postopno polagamo na gojišče in ob tem pazimo, da hrane namenjene deževnikom, ne odmerimo preveč. Ob tem si predstavljajte, da vam nekdo vsak teden ponudi toliko hrane, kolikor je dvakratnik vaše teže. Deževnik je toliko sposoben predelati v enem dnevu, a vendar se nam pretiravanje z hranjenjem kmalu pokaže, ko iz gojišča prične zaudarjati.
Slaba stran stacioniranega improviziranega gojišča se kaže v zimskih mesecih. V želji po 12 mesečnem ciklu vermikompostiranja si lahko pomagamo s kupljenimi premičnimi vermikompostniki. Tako so deževniki na varnem pred mrazom nekje v garaži ali podobnem prostoru.
Bistvo vermikulture nas vsakokrat razveseli ob pobiranju neprecenljivega pridelka, ki ga poimenujemo vermikompost. Danes nam ponuja veliko informacij o sonaravnem vrtnarjenju
nova revija Biobrazda, ki izhaja štirikrat letno. Čtivo se podrobno dotika vermikulture iz prakse in ponuja zanimive neprecenljive nasvete strank, ki obiščejo to znano in prisrčno trgovinico-semenarno z enakim imenom ob vznožju sv. Lovrenca v Dragomerju. Dandanes se zdi da obstoj tovrstnih malih podjetji visi na nitki, a vendar smo vsakokrat priča, da je trdno družinsko vez z tradicijo skoraj nemogoče razbiti. Zato je pomembno, da v teh časih prisluhnimo majhnim, ki nam imajo prav gotovo še veliko za povedati.