Vesele "babice" iz lendavskega društva upokojencev

Življenje upokojencev v Lendavi je nadvse pestro, tako na kulturnem kot na športnem in družabnem področju. A vendar se nam je pred leti zazdelo, da nekaj manjka. Toda kaj?
Božičkova predstava (foto: Olga Paušič)
Božičkova predstava (foto: Olga Paušič)
Božičkova predstava (foto: Olga Paušič) Božično darilo (foto: Olga Paušič) Julijin kulturni dan (foto: Olga Paušič) Muri in Julija (foto: Olga Paušič) Po predstavi darilo, torta za babice. (foto: Olga Paušič) Sneguljčica malo drugače (foto: Olga Paušič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Šestdesetletnice, ki smo bile v času aktivnega službovanja neprestano v stiku z ljudmi - bodisi v prosveti ali v storitvenih dejavnostih - smo si zaželele več neposrednega stika z ljudmi - predvsem z mladimi. Ugotovile smo, da imamo veliko dobrih zamisli, še več dobre volje in energije za ustvarjanje, seveda tudi prostega časa. Pa smo sklenile, da se začnemo družiti v gledališki skupini, ki bo pripravljala predstave in prireditve za najmlajše in osnovnošolce. Nadele smo si ime Kofetarji M (tu in tam nam namreč priskoči na pomoč tudi kak moški član društva), saj imamo vse zelo rade prijetno druženje ob kavi ali čaju v katerem od lendavskih lokalčkov. V duhu medgeneracijskega sodelovanja povabimo k sodelovanju tudi vzgojiteljice Vrtca Lendava, ki jim je nastopanje na odru itak ena od osnovnih dejavnosti.

Skupino Kofetarji M smo ustanovile pred štirimi leti. Sodeluje 10 – 12 lendavskih upokojenk. Naš prvi odrski poskus je bil splet zgodbic o mačku Muriju in njegovi prijateljici Juliji. Predstava je bila dvojezična, saj so vrtci in šole na našem območju dvojezični. Obiskale smo vse okoliške vrtce in nižje razrede osnovnih šol. Tako smo naštele kar 13 uspešnih nastopov. Uspešnih zato, ker so nas otroci sprejeli z veliko mero radovednosti (babice na odru!) in bili po predstavi navdušeni. To nam je dalo polet za številne naslednje akcije. Seveda nastopamo brezplačno, kar je v teh recesijskih časih še toliko več vredno in dobrodošlo, saj vrtci in šole nimajo sredstev, da bi vabili v goste profesionalne gledališke skupine, ki seveda veliko stanejo.

Po mačku Muriju in Juliji smo se lotile božično-novoletne igre Sneguljčica malo drugače. Scenske elemente in kostume smo izdelale kar same, saj vsaka od nas razpolaga tudi z ročnimi spretnostmi, tako da pri nastajanju predstave ni bilo nobenih finančnih stroškov. Odločile smo se celo za udeležbo na srečanju odraslih gledaliških skupin, ki jih prireja JSKD, in bile z mnenjem strokovne ocenjevalke srečanja zelo zadovoljne.

Odlično je seveda že to, da se lahko sestajamo ob katerem koli času dneva, saj smo vendar upokojenke! Za vaje imamo na razpolago klubske prostore Društva upokojencev Lendava ali večnamensko dvorano ZKD Lendava. Torej – nobenih ovir, tako vodstvo DU Lendava kot sami krajani nas v vseh pogledih podpirajo, kar je zelo dober občutek, saj vidimo, da sta naš trud in brezmejna kreativnost deležna splošnega odobravanja. Čeprav smo vse članice skupine že večkratne babice, se nam sploh ni težko na odru »preleviti« v snežinke, škrate, pikapolonice ali regljajoče zelene rege. Kot da bi na novo doživljale otroka v sebi. In ker smo babice, nam je morda prav zato laže in zabavneje spreminjati se v živali in pravljična bitja vseh vrst, saj to pogosto počnemo tudi doma v veliko veselje vnučkov. Pravi izziv je, saj marsikatera tega še nikoli ni počela, tiste pa, ki smo bile v pedagoških poklicih, smo zadovoljne, ker lahko z mentorskim delom veliko prispevamo k dobrim odrskim nastopom.

Sledili sta še »praznični« predstavi Božično darilo in Božičkov pevski zbor. S slednjo smo v mesecu decembru 2012 nastopile kar 14-krat. Letos pred kulturnim dnem pa je nastala gledališko-lutkovna predstava Julijin kulturni dan. Prejele smo toliko povabil za nastope, da vsem, žal, nismo mogle ugoditi. Povabili so nas celo v enega od mariborskih vrtcev.

Za prihodnjo sezono 2013/14 načrtujemo pravljično igro Živžav v gozdu in ob slovenskem kulturnem dnevu splet lutkovnih, besedilnih in pevskih nastopov, povezanih s praznikom. Kje črpamo primerne vsebine? Večidel si jih izmislimo sami, nekaj predstav pa je nastalo na osnovi zbirke odrskih besedil O. Paušič Veselo na oder (založba Ved, 2011). Prepričana sem, da se bo moje pisanje dotaknilo še koga izmed številnih upokojencev, ki doslej še ni odkril pravega področja dejavnosti zase in mu bo morda naša skupina Kofetarji M dober zgled, kako lahko tudi v tretjem življenjskem obdobju oplemenitiš svoje in življenje drugih ob sebi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.