Z gibanjem do pokončnosti in zdrave hrbtenice

Moje zdravje > Rekreacija | piše: Thermana Laško | 11.1.2017
Vsako gibanje, v katerem tudi uživamo, je zelo pomemben dejavnik ohranjanja zdravja. Ugotovitve pa kažejo, da je žal še vedno veliko ljudi, ki bi se v vseh življenjskih obdobjih redno ukvarjali s športno rekreativno dejavnostjo, nedejavnih.
Fizioterapevti v zadnjih letih lajšajo bolečine z vedno številčnejšimi metodami.
Fizioterapevti v zadnjih letih lajšajo bolečine z vedno številčnejšimi metodami.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Različno gibanje, ki ustreza našemu načinu življenja in v njem uživamo, ter traja vsaj pol ure dnevno, da se ogrejemo, blaži tudi človekove psihične stiske. S tem se poveča kakovost življenja. Ko se sprostimo, uživamo in razvedrimo, smo tudi bolj vitalni, ustvarjalni, družabni, zabavni in veseli.

Velik delež bolnikov na fizioterapijah po Sloveniji in po svetu še vedno predstavljajo tisti, ki imajo težave s hrbtenico. Kakovost življenja se tem bolnikom občutno poslabša in jih lahko tudi za več mesecev naredi nezmožne za vsakršno dejavnost. Pred leti smo se srečevali z lažjimi diagnozami in tedaj so bili do zdraviliškega zdravljenja upravičeni tudi bolniki z lažjimi poškodbami in obolenji hrbtenice. Tudi slabi drži otrok smo dajali večji poudarek - danes pa, kot da jih ni več. Toda po drugi strani vemo, da se rehabilitacijska doba bolnikov po operacijah krajša in da zaradi bolečin v križu toži tudi čedalje več mladih.

Bolnikom s težavami v križu smo že pred več kot petindvajsetimi leti ponudili preventivno-zdravstveni program in s tem naredili pomemben napredek pri ozaveščanju bolnikov. Prišli smo do spoznanja, da je potrebno s preventivnim izobraževanjem začeti pri mladih.

Največkrat je bolečina tista, ki nas spodbudi, da se zravnamo, in takrat spoznamo, da pomen dobre telesne drže ni le lepotni, ampak tudi zdravstveni.

Če smo zmožni z zavedanjem in prepoznavanjem telesa reorganizirati način gibanja telesa, si že olajšamo bolečine v hrbtenici. Telesno držo lahko zavestno nadzorujejo in jo lažje popravijo tisti, ki z redno vadbo preprečujejo izgubo gibljivosti, telesne moči, ravnotežja in koordinacije. Ko določeno vajo osvojimo in pri tem obdržimo pravilno telesno držo, lahko postopno nadaljujemo z dodatno obremenitvijo.

Danes, ko je zdravje postalo resnično dragoceno, in si težko privoščimo stranske učinke nezdravega življenjskega sloga, je toliko pomembnejša fizioterapija, ki je nepogrešljiva pri bolnikih, športnikih, mladih in aktivnih ljudeh. Potrebujejo jo tudi ljude v tretjem življenjskem obdobju, ki so v domačem okolju, varovanih stanovanjih ali domski oskrbi.

Fizioterapevti v zadnjih letih lajšamo bolečine z vedno številčnejšimi metodami. Naj jih omenimo nekaj, ki jih izvajamo tudi v Thermani Laško. Bownova terapija zmanjša mišično-vezivno napetost in pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v nevrološkem, hormonalnem in energetskem sistemu. Limfna drenaža pospeši odtok limfe in deluje protibolečinsko. Obravnava Trigger točk je namenjena zmanjšanju napetosti mišic. Bobath obravnava ponovno nauči vzorce gibanja in vsakodnevne aktivnosti osebe z nevrološkimi okvarami. Cyriax obravnava izboljša funkcije mišično-skeletnega sistema. HiTop terapija je namenjena zmanjšanju bolečin, sproščanju, regeneraciji in revitalizaciji telesa. Skanlab terapija z globinskim segrevanjem zmanjša bolečine in izboljša prekrvavitev, elastičnost in mobilnost tkiva. Hypervibe vadba izboljša motorične sposobnosti in fleksibilnosti. Terapija z udarnimi valovi spodbuja presnovo, poveča pretok krvi, tkivo obnovi in pozdravi. Metoda Feldenkrais je proces učenja gibanja, ki poudarja pozornost do samega sebe, da bomo odpravili nezavedne blokade, ki nam preprečujejo, da bi prisluhnili svojemu življenjskemu čutu za pravilnost in udobje ter se začeli gibati bolj svobodno in učinkovito.

Več informacij dobite na fizioterapiji v hotelu Zdravilišče Laško, 03 7345 150, fizioterapija.info@thermana.si.

V januarju nudijo 20% popust na Bobath obravnavo, namesto 42 € je cena 33,60 €.

Februarja znaša paket Akupunktura 3 namesto 110 € samo 88 €.

 
Ne spreglejte izjemno ugodne Thermanine zimske ponudbe z dodatnim 5 % popustom za bralce in bralke MojaLeta.si, ki velja ob navedbi gesla MOJA LETA. Kliknite TUKAJ.


Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.