Žalovanje: Naraven in boleč odziv

Prvi november, dan vseh svetih ali dan spomina na umrle, je dan, ko se z obiskom in okraševanjem grobov spominjamo vseh, ki so nam bili dragi in niso več med nami. Medtem, ko na ta dan spomin na preminule počastimo na obreden način z bolj ali manj ustaljenimi navadami, pa se mnogi med nami vsakodnevno srečujemo s težkimi občutki žalovanja za tistimi, ki so nas zapustili, vsak sam pri sebi ter vsak na svoj način.
Žalovanje je dolgotrajen proces. (foto: freeimages.com)
Žalovanje je dolgotrajen proces. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Žalovanje je naraven in boleč odziv, ki nastopi ob izgubi ljubljene osebe. Smrt bližnjega je izjemno stresen dogodek, odziv nanj pa odvisen od tega, kako blizu nam je bila oseba, katero smo izgubili, kaj vse nam je bilo s to izgubo odvzeto, od okoliščin izgube, od naših karekternih potez in sposobnosti za spoprijemanje s stresnimi dogodki ter tudi od tega, kolikšno podporo prejemamo od naše okolice (družine, prijateljev…) ob in po tem žalostnem dogodku.

Pomembno je, da se zavedamo, da žalovanje navadno poteka v sledečih ali prepletenih fazah in, da žalovanje kot takšen proces, pri sebi tudi sprejmemo. Po izgubi bližnjega naj bi najprej nastopil šok, neto rahlo zanikanje, s katerim skušamo omiliti bolečo situacijo. Ob šoku, ko izvemo žalostno novico, si pogosto skušamo prigovarjati, da se to ni zgodilo, da ni res. Kmalu zatem nastopi jeza, pogosto je usmerjena na zdravnike, boga, nase (naprimer v obliki samoobtožb in tudi občutka krivde, da nismo storili dovolj za ljubljeno osebo) ali na osebo, ki smo jo izgubili. Temu sledi faza močne žalosti in nemoči, lahko nastopi spet tudi krivda, ta faza je lahko zelo dolgotrajna in v tem obdobju obstaja tudi nevarnost za nastanek depresije. Navadno po določenem času nastopi sprejemanje in sprijaznjenost z izgubo, ki nekako zaključi žalovanje, neprijetni občutki pa postanejo manj intenzivni. Čas žalovanja, od izgube do sprejetja, je drugačen pri vsakem posamezniku, raziskave kažejo, da v večini nastopi v obdobju od enega do treh let, seveda pa so pogosta tudi odstopanja. Faze se pogosto prepletajo, katera od njih se lahko tudi ponovi. Tudi ko v sebi sprejmemo bolečo izgubo, moramo pričakovati, da lahko pridejo trenutki in obdobja, ko bo bolečina spet bolj intenzivna (obletnice, prazniki, dogodki in kraji, ki oživijo spomine na skupne trenutke…).

Kako si lahko vsaj malce olajšamo boleč proces žalovanja? Zelo pomembno je, da se ne osamimo. Če imamo družino, sorodnike in prijatelje, s katerimi se radi družimo, se veliko pogovarjamo in se medsebojno podpiramo, je to zelo veliko vredno. Če tega nimamo, je dobro, da gremo čimvečkrat med ljudi in primerno poskrbimo zase tudi v obdobjih, ko nam ni ravno veliko do tega. Osamljenost v času žalovanja lahko sam proces znatno podaljša in oteži. Pomembno je, da svoje občutke izražamo, ko smo sami (ne zadržujemo solz) in tudi, da imamo nekoga, komur lahko zaupamo, kako se počutimo in od katerega prejmemo razumevanje. Včasih zelo pomaga tudi, da svoja čustva prelijemo na papir.

Svojci in bližnji žalujoče osebe so velikokrat v precepu, kako odreagirati, na kakšen način nuditi žalujočemu kar največjo oporo. Predvsem je pomembno, da je pristop svojcev nežen in prilagojen počutju in čustvovanju žalujočega. Če je bila izguba velika in zelo boleča, ne moremo pričakovati, da bo žalujoči kmalu deloval kot prej, še manj primerno pa ga je siliti v aktivnosti ali ga obtoževati, ker izgube še ni prebolel. Nežna podpora in nežne, a vztrajne vzpodbude v smeri skrbi zase, pogovora, druženja, so navadno najbolj uspešne. V kolikor je žalovanje zelo intenzivno in dolgotrajno, hkrati pa opažamo umik žalujočega iz večine njegovih prejšnjih aktivnosti, mu na obziren in nevsiljiv način lahko svetujemo, da si poišče pomoč strokovnjaka.

Izguba ljubljene osebe je izredno boleča izkušnja. V tolažbo je lahko včasih tudi misel, da je vsak preživet trenutek z ljubljeno osebo del nas in bo naš tudi za vedno ostal. Veselje in hvaležnost, da so osebe obstajale in bile del našega življenja, tako navadno sčasoma premagata žalost, da smo jih izgubili.

Še več o integrativni psihoterapevtki Alji Fabjan boste našli tukaj.
Če imate vprašanje zanjo, ji ga lahko anonimno zastavite tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Metka Klevišar: VEDNO MORA BITI NEKDO KRIV

Ko poslušam različne ljudi, ugotavljam, da mora biti za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.