Znanstveniki z univerze na Floridi so z raziskavo, v kateri je sodelovalo 100 žensk, ki so že prešle obdobje menopavze, prišli do presenetljivih rezultatov. Ženske so razdelili v dve skupini.
V prvi so ženske vsak dan pojedle 10 suhih sliv v obdobju enega leta, v drugi skupini pa so slive zamenjale s suhimi jabolki.
Slednje so vsebovale enako kalorij, ogljikovih hidratov, maščob in vlaknin kot slive. Ko so primerjali obe skupini po obdobju enega leta, so prišli do zaključka, da so rezultati pri ženskah, ki so uživale suhe slive, boljši.
Zakaj je uživanje suhih sliv priporočljivo?
• Povečujejo trdnost kosti, kar izboljša tudi gibčnost ter blaži bolečine.
• Izboljšali bomo zdravje in vzdržljivost hrbtenice, tveganje za poškodbe in zlome pa se bo zmanjšalo.
• Lažje bomo vzdrževali enko telesno težo. Poleg kosti namreč suhe slive zaradi laksativnega učinka preprečujejo povečanje telesne teže.
• Bogate so z vitamini C, K in fitokemikalijami, ki so prav tako pomembni za zdravje kosti.
• Če redno uživate suhe slive, bodo biološki označevalci, ki kažejo gostoto mineralov v kosteh, boljši.
• Ne glede na to, do kakšnih izsledkov je prišla omenjena raziskava, se trdnost vaših kosti, če boste vsak dan pojedli 10 suhih sliv, zagotovo ne bo poslabšala.