Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to zelo zdravilno zelišče lahko posadite, kar pri sebi doma.
Bazilika je zelo zdravilno zelišče, ki ima številne pozitivne lastnosti. (Foto: Freepik.com)
Bazilika je zelo zdravilno zelišče, ki ima številne pozitivne lastnosti. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To zelišče je bazilika. Posadite jo v lončku, ali na vrtu čim prej.

Ali ste vedeli, da ime "bazilika" izvira iz starogrške besede "basilikhon", ki pomeni "kraljevski"?

Danes baziliko najdemo povsod po svetu. Mnogi jo gojijo v svojih kuhinjah in na vrtovih. To omamno dišeče zelišče veliko uporabljamo za izboljšanje okusa jedi in nasploh v kulinariki. Obstajalo naj bi več kot 60 vrst bazilike, sladka bazilika pa je ena izmed najbolj razširjenih. Bazilika pa ni samo okusna začimba, ima tudi veliko zdravilnih učinkov in lahko olajša marsikatero zdravstveno tegobo, če jo pravilno uporabljajmo.

Vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter antioksidantov. Med njimi prevladujejo lutein, zeaksantin, beta-karoten in beta-kriptoksantin. Največ pozitivnih učinkov ima bazilika prav zaradi omenjenih antioksidantov. Največ jih vsebuje sveža bazilika in ne sušena.

Bazilika vsebuje tudi veliko drugih hranil: kalcij, vitamin A, vitamin K, mangan, magnezij, železo, cink
kalij.

Spletni vir webmd.com navaja, da se sveža bazilika lahko pohvali z naslednjimi zdravilnimi močmi:

  • uravnava krvni sladkor,
  • blagodejno vpliva na srce in ožilje: pomagala naj bi znižati krvni tlak, uravnati holesterol in izboljšati krvni obtok,
  • dobro vpliva na mentalno zdravje: to velja predvsem za tulsi, ki naj bi lajšala anksioznost in depresijo ter izboljševala koncentracijo,
  • zmanjšuje vnetja v telesu: zaradi protivnetnih lastnosti naj bi blagodejno vplivala na bolečine v sklepih.

Iz bazilike lahko poleti pripravite tudi odlično osvežilno limonado.

Za njo potrebujete: 1 ¼ skodelice svežega limoninega soka (približno 8 limon), plus rezine limone za okras, ½ skodelice medu ali agavinega sirupa, 1 skodelica svežih listov bazilike ter nekaj za okras, 3 skodelice hladne vode, ledene kocke.

Priprava: limonin sok, med (ali agavo) in baziliko dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. S cedilom precedite v vrč ali velik kozarec. Dodajte vodo in po potrebi ohladite.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

Vir: https://www.webmd.com/

Recept: https://www.eatingwell.com/

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

Želite ohraniti zdravo srce in ožilje? Te 4 diete so najboljše za srce

Študije kažejo, da te 4 diete podpirajo zdravje srce, o...

KAMILICA: pomirja živčni sistem, pomaga pri prehladu in gripi, spodbuja prebavo...

O ne, kamilica ni samo za otroke. Nežno, ne pomeni šibk...

All-on-4: Rešitev za funkcionalen nasmeh

Ste izgubili več zob in s tem funkcionalnost vašega nas...

V Cankarjev dom v Ljubljano prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tret...

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra pri...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

To so živila, ki bodo pregnala prehlad in pomirila vneto grlo

Prihajajo hladnejši dnevi in z njimi obdobje prehladnih...

Iz Jožičine kuhinje: Borovničev liker

Jožica razkriva odličen recept za borovničev liker.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.