Ženska z mnogo obrazi

Moja dobra prijateljica Marija (Mira) Unger je zares ženska z mnogo obrazi. Poznava se že celo večnost, saj sva skoraj istih let, opravljali sva enak poklic (slovenistki), pa tudi zunaj službe sva se pogosto srečevali ter se radi družili in to počneva seveda tudi sedaj, ko sva upokojeni. Marsikaj radi tudi skupaj pripravljava, na primer odrske predstave za otroke, literarne večere v lendavski knjižnici ali društvu upokojencev.
Mira Unger (foto: osebni arhiv)
Mira Unger (foto: osebni arhiv)
Mira Unger (foto: osebni arhiv) Iz igre Muri in Julija (foto: osebni arhiv) Iz komedije Kofetarji (foto: osebni arhiv) GS Kofetarji (foto: osebni arhiv) Mira z očetom. (foto: osebni arhiv) Mira z očetom (foto: osebni arhiv) Na literarnem večeru (foto: osebni arhiv) Med nastopom. (foto: osebni arhiv) Po nastopu v vrtcu. (foto: osebni arhiv) Kofetarji (foto: osebni arhiv) Svečanost po premieri. (foto: osebni arhiv) V družbi s prijateljicami. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zakaj pravim, da ima mnogo obrazov? Ker je vpeta na številnih področjih: je članica Občinskega sveta Občine Lendava, članica Sveta Knjižnice Lendava in Sveta Zavoda za kulturo in promocijo Lendava, predsednica Komisije za kulturo Društva upokojencev Lendava, članica uredništva lendavske multikulturne družboslovne in literarne revije Lindua, igralka v gledališki skupini Kofetarji … skratka, je zelo vsestranska upokojenka, kakršnih v naši sredi ni ravno veliko. Zato pravim, da ima mnogo različnih obrazov. Pogosto ji povem, da si je res preveč naložila na pleča, in ko mi potoži, da nima časa, ji stoodstotno verjamem.

Kaj vas té dni najbolj okupira, s katerimi nalogami se ukvarjate?
Imam jih kar nekaj. Sodelujem v projektu Babičina kuhinja, v katerem člani Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Lendava skupaj z učenci in učitelji Dvojezične osnovne šole I Lendava pripravljamo knjižico receptov, ki smo jo naslovili Vonj po babičini kuhinji. V sodelovanju z Galerijo in Muzejem Lendava pa bomo aprila pripravili tudi razstavo na isto temo. Pripravljam gradivo za revijo Lindua, ki naj bi izšla že maja letos, tedensko enkrat ali dvakrat sem na vajah na gledališkem odru in še bi lahko naštevala … Nikoli nisem brez obveznosti.

Katero področje vašega delovanja zahteva največ zbranosti, študija, razmišljanja?
Večina nalog, ki jih opravljam, v bistvu zahteva zbranost, iskanje, razmišljanje pa tudi odgovornost. Na Ljudski univerzi v Lendavi poučujem tujce slovenščino, kar mi je v posebno zadovoljstvo, saj ob poučevanju spoznavam nove ljudi, njihove življenjske zgodbe, želje in cilje. Ob tem pa še vedno spremljam strokovno literaturo s področja poučevanja jezika in sem tako hočeš-nočeš še vedno učiteljica. Kot članica Občinskega sveta Občine Lendava sem vključena v različne svete, komisije in odbore. Večina le-teh je povezana s kulturo, ki je v Lendavi zelo razvejana pa tudi pogoji in možnosti za delovanje so nadvse raznoliki. Ker je veliko sestankov, je veliko tudi gradiva, ki ga moram prebrati, o njem temeljito premisliti, pogosto iskati pojasnila tudi na spletu.

Ko imate prosti čas, za kaj ga najraje namenite?
V prostem času se sproščam ob branju, veliko časa pa preživim ob 93-letnem očetu, ki me še danes navdušuje s svojo življenjsko energijo. Obujava spomine na preteklost in se skupaj veseliva vsakega novega dne. V posebno veselje sta mi tudi pranečaka, ki me s svojimi zgodbami presenečata in bogatita. Žal mi za klepet s prijateljicami včasih res zmanjka časa.

Aktivni ste tudi pri Lionsih, pred leti ste bili tudi predsednica lendavskega Lions kluba. Katere so vaše prednostne naloge?
Veseli me, da ste postavili to vprašanje, saj mislim, da je naša dejavnost prav v tem kriznem času zelo pomembna. Prostovoljno delamo in darujemo tistim, ki so pomoči potrebni. Naša prednostna naloga doslej je bila skrb za otroke, za invalide, za slabovidne, pomagali smo napeljati elektriko in vodo družini s tremi otroki in še bi lahko naštevala. Denarna sredstva pridobivamo iz članarine, ki jo plačujemo člani, iz sponzorskih in donatorskih sredstev, pripravljamo tudi dobrodelne prireditve in podobno. Zame je lepo biti lion.

Vem, da radi berete. Katere vsebine vas zanimajo?
Branje mi je ostalo še iz časov, ko sem bila aktivno zaposlena. Kot slovenistka sem morala živeti s knjigami, no, rada pa jih imam še iz otroštva. V tistih časih ni bilo televizije, spleta, računalnikov, knjige so nas družile, bile so najboljša zabava. Odkar sem upokojena, izbiram manj zahtevne vsebine, zato rada prebiram potopise, kuharske knjige, knjige o zdravju pa tudi biografske romane. Pogosto vzamem v roke besedila slovenskih avtorjev, ker jih kar nekaj osebno poznam in ker čutim, da je pri nas vse premalo spoštovanja in zanimanja za domačo literaturo.

Gledališka skupina Kofetarji ima v vas močno članico. Ste odlična igralka in oder vam je domač. Kaj pripravlja skupina za to pomlad?
Lendavski upokojenci smo zelo ustvarjalni, tako smo leta 2009 ustanovili tudi Gledališko skupino Kofetarji. Predstavili smo se že z dvema komedijama, več priložnostnimi skeči, s katerimi smo nastopili na krajevnih svečanostih, celo na jubilejih Mercatorja v Lendavi in Murski Soboti, in igricami za otroke. Najraje igramo komedije prav izpod tvojega peresa, saj nas kot avtorica odlično poznaš, sodeluješ z nami in pišeš vloge »na osebo«. Odlično ti uspeva prav skozi smeh in zabavo kritično opozoriti na aktualne družbene teme. Doslej so bile naše predstave zelo dobro sprejete. To pomlad, v mesecu maju, bo premiera nove komedije Gremo na morje, ki je nastala spet v tvoji glavi, na tvojem računalniku, če se lahko tako izrazim. Zase lahko rečem, da me odrska igra in druženje v skupini Kofetarji izjemno sprošča in zabava, obenem pa zahteva tudi zbranost, discipliniranost, učenje teksta na pamet, kar mi pomaga pri ohranjanju dobrega spomina in miselne kondicije.

Radi tudi potujete. Imate že načrte za letošnje leto?
Res rada potujem, a izbiram destinacije, ki sproščajo, torej takšne, kjer je manj pohodov in več počivanja. Verjetno si bom letos privoščila le sproščanje in uživanje ob morju. Daljšega potovanja letos ne načrtujem.
Morda te zanima tudi:

KOLUMNA: Splošna izobrazba

Večina Slovencev ni na nivoju, kar se dobro kaže tudi v...

KOLUMNA: Ali moja muca še kaj prede?

»Maja, prosim, pokaži mi, kako se zbriše zgodovina klic...

Milena Miklavčič: "Bolj slepi, kot smo, ne bi mogli biti."

»Slovenci imamo kup nesmiselnih pregovorov, ki nas nago...

KOLUMNA: O bližajočih se praznikih

Praznik vseh svetih nikogar od nas ne razveseli, predvs...

Resnična izpoved: »Rak ni smrtna obsodba!«

Šest let je minilo od trenutka, ko se je danes 51- letn...

Slovenska zgodba: »Pa kako boš lastnega otroka za gnar fehtal?«

Rija jo je takrat vprašala, kaj pa meso, ki smo ji ga v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.