Zobne kreme: Cenejše so bolj kvalitetne!

Testi so pokazali, da je najbolj kvalitetna zobna krema pri nas cenejša. Zobne kreme, ki so dražje, se na testu niso dobro odrezale. S testi so ovrgli tudi nekatere oglaševalske trike, ki ponujajo čudeže ter preverili koliko je v njih nezaželenih kemikalij.
Testi so pokazali, da so bolj kvalitetne cenejše zobne kreme. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Testi so pokazali, da so bolj kvalitetne cenejše zobne kreme. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrošniške organizacije so pod drobnogled postavile 14 zobnih krem, v cenovnem razponu od 0,98 evra za 125 ml tubo do 5,98 evra za 75 ml tubo. Ugotovili so, da potrošnikom za dobro zobno kremo ni treba odšteti veliko denarja, saj je zmagala najcenejša na testu. Na testu pa so ovrgli tudi nekatere oglaševalske trike in potrošnike opozarjajo, da naj na čudeže "osvežujočih kristalov", "trojne zaščite", "nove dimenzije osvežitve"…raje pozabijo. Na testu so bili pozorni tudi na vsebnost floura, v laboratoriju so med drugim izmerili, koliko ga zares vsebujejo, na abrazivnost in prisotnost nezaželenih kemikalij (butilparaben, propilparaben, triclosan).

Fluoridi – ne preveč in ne premalo
Zobna gniloba (karies) nastane zaradi pomanjkljive ustne higiene. In prav zobne kreme, ki najbolje preprečujejo nastanek kariesa, vsebujejo fluor. Da bo fluor učinkovit, mora biti prisoten v pravi obliki, to je kot aminfluorid ali natrijev fluorid, in v zadostni koncentraciji.

"Nekateri potrošniki zobnih krem z dodanim fluoridom ne želijo kupovati, čeprav je vsebnost najvišje koncentracije fluorida omejena s predpisom, torej v takšni vrednosti, ki ne škoduje zdravju. Trenutno je največja dovoljena koncentracija fluora 1.500 ppm (150 mg/100 g), večina proizvajalcev navaja koncentracijo 1.450 ppm, vendar razen v eni, v nobeni od zobnih krem na testu nismo izmerili tako velike koncentracije fluora. Rezultati so pokazali, da je dejanska vsebnost fluorida pri vseh zobnih kremah, z izjemo ene, v resnici manjša, kot je zapisano na deklaraciji," je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Zapisane količine veljajo za odrasle, za otroke pa so prevelike. Velja nasvet, naj otroci vsaj do 6. leta starosti uporabljajo otroško zobno kremo, pri kateri je vsebnost fluora manjša, saj otroci med umivanjem zob veliko zobne kreme tudi pojedo.

Zobna krema pa mora imeti tudi primerno pH-vrednost, ta je praviloma 7, oziroma blizu nevtralne, vendar na zobnih kremah navadno ne najdemo podatkov o vrednosti, na testu pa so ugotovili, da vsi proizvajalci ne zagotovijo ustrezne vrednosti pH-ja.

So "naravne" zares brez fluora?
"Na testu smo preizkusili tudi štiri zobne kreme, ki sodijo med t. i. "naravno" kozmetiko in naj ne bi vsebovale fluora. Na treh je ta trditev tudi nedvoumno zapisana (Lavera, Weleda, Logodent), na zobni kremi Sante pa sploh ni navedeno, ali vsebuje fluor ali ne," je povedala Urša Šmid Božičevič in dodala: "A v laboratoriju je bilo ugotovljeno, da le v dveh tudi zares ni fluora, v drugih dveh pa je bil prisoten v manjši količini."

Na čudeže pozabite
Zobe čistijo čistilna sredstva in tenzidi, ki poskrbijo za penjenje zobne kreme. Ta v zobnih kremah poleg zobnih oblog odstranjujejo tudi posledice obarvanja zob zaradi hrane, pijače, cigaret ... Toda nastajanje madežev na zobeh je odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so razvrstitev zob v ustni votlini, prehrana in ustna higiena, zaradi procesov, ki potekajo v telesu, npr. staranje, poškodb na zobeh.

"Čiščenje pomaga, a čudežev ne smemo pričakovati. Barva zob je odvisna tudi od barve sklenine, opazno bolj beli pa bodo zobje le po profesionalnem beljenju pri zobozdravniku," poudarja Šmid Božičevičeva.

Sicer pa proizvajalci za odstranjevanje madežev od hrane ali pijače na zobeh dodajajo zobnim kremam abrazivne snovi. Te ne bi smele poškodovati zdravih zob, kot pa so pokazale raziskave, lahko zobe bolj kot z uporabo abrazivnih zobnih krem poškodujemo z nepravilnim ščetkanjem in z uporabo ščetke s pretrdimi ščetinami, a previdnost pri uporabi za tiste s težavami ne bo odveč, poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Dokazi "rušijo« domišljijske navedbe kozmetične industrije
"Trojna zaščita", "nova dimenzija osvežitve", "osvežujoči kristali", "medicinska zaščita pred kariesom in zobnim kamnom", "v sožitju s človekom in naravo" – tudi tokrat so se proizvajalci "izkazali" s pretiravanjem in neresničnimi navedbami, poudarjajo na ZPS.
"Kozmetični industriji praviloma njihovega pretiravanja ni treba dokazovati, a potrošniške organizacije jim s primerjalnimi testi pogledajo pod prste. Tudi tokrat se je na testu izkazalo, da je večina navedb in trditev precej napihnjenih, če ne že neresničnih,
" je poudarila Urša Šmid Božičevič.

Naj vas ne zavedejo niti fotografije različnih zelišč na embalažah, na testu so ugotovili, da so kremam dodane v premajhnih količinah, da bi lahko govorili o kakšnem pozitivnem učinku na dlesni, še sporočajo iz ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.