Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Preživnina izvršba

Sinova imata notarski preživninski sporazum. Sta zaposlena. Ali je res, da v slučaju brezposelnosti preživninski sporazum ne velja in je tako v zakonu kot pravi notar. Ali se pa lahko preživnina npr. terja od njihovih nepremičnin in premičnin denimo avto. Hoteli smo skleniti sporazum s tem pridržkom. Prosim za odgovor.

Preživnina izvršba comment arrow
Spoštovani,

v primeru, da gre za dolžnost preživljanja otrok do staršev, lahko stranke sklenejo preživninski sporazum v obliki izvršljivega notarskega zapisa. Če dolžnik prostovoljno ne izpolnjuje obveznosti plačila preživnine v skladu z izvršilnim naslovom, v tem primeru bi to bil izvršljiv notarski zapis, lahko upnik vloži na sodišču predlog za izvršbo z namenom dosega izpolnitve obveznosti. Izvršba se dovoli za izterjavo zapadlih terjatev, v primeru preživninskih terjatev, pa Zakon o izvršbi in zavarovanju izjemoma dovoljuje izterjavo nezapadlih terjatve, ki bodo zapadle v obdobju dveh let. Slednje torej pomeni, da lahko upravičenec do preživnine, kateri na podlagi dosedanjega neplačevanja preživnine s strani zavezanca, pričakuje da slednji tudi v bodoče ne bo redno plačeval preživninske obveznosti, na sodišču poda poleg predloga za izterjavo že zapadlih obveznosti tudi zavarovanje bodočih še nezapadlih obveznosti za dve leti vnaprej. Sodišče nato izda sklep, na podlagi katerega je mogoča mesečna izterjava preživnine na denarnih terjatvah zavezanca. Za bodoče občasne terjatve (med katere sodi preživnina) je namreč kot izvršilno sredstvo dovoljena le izvršba na denarno terjatev dolžnika in tako druga sredstva terjatve, torej premično in nepremično premoženje, v tem primeru niso dovoljena. V tem primeru torej drži trditev, da se bodoče terjatve v zvezi s plačevanjem preživnine ne morejo zavarovati z nepremičnino kot izvršilnim sredstvom.


V primeru, da upnik oz. upravičenec do preživnine, predlaga izterjavo že zapadlih preživninskih obveznosti, se slednje lahko poplačajo tudi iz drugih sredstev in tako izterjave ni omejena zgolj na denarna sredstva, temveč je dovoljena tudi na ostala sredstva kot npr. premično in nepremično premoženje. V tem primeru govorimo o obveznostih, ki so že zapadle, v zgornjem primeru, pa govorimo o zavarovanju še nezapadlih obveznosti.


S spoštovanjem,

Janja Cigoj

Mag. prava
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2018 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.
X

NAGRADNA IGRA: VONJ POLETJA

ZADENITE BOGAT PAKET SVEŽE, ROČNO IZDELANE KOZMETIKE LUSH, KI BO ŠE POLEPŠALA IN ODIŠAVILA VAŠE POLETJE!

Izberite paket nagrad, za katerega se želite potegovati:

Milo za telo Olive tree, milo za telo Lavender Viva Loca, puder za stopala s čajevcem T for Toes
(izžrebali bomo 3 prejemnike takih paketov)
Milo za telo Olive tree, milo za telo Lavender Viva Loca, gel za tuširanje Happy Hippy 100 g (s svežo grenivko, odlično ustreza tudi lasem)
(izžrebali bomo 2 prejemnika takih paketov)
Milo za telo Olive tree, milo za telo Lavender Viva Loca, večnamenski balzam Ultrabalm (čudežen tako na suhi koži – komolci, stopala …, kot tudi na laseh, ustnicah …)
(izžrebali bomo 1 prejemnika takega paketa)

Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je podelitev dovoljenja, da vaše osebne podatke uporabimo za namene, navedene spodaj. S podatki bomo ravnali skrbno in v skladu z veljavno zakonodajo. Podrobnejše informacije o ravnanju z osebnimi podatki, kakor tudi splošne pogoje uporabe portala MojaLeta.si, najdete na naslednjih povezavah:
> PRAVILNIK IGRE        > UPRAVLJANJE Z OSEBNIMI PODATKI

Strinjam se, da na moj e-naslov pošiljate Mojaleta.si uredniške e-novice
Strinjam se, da na moj e-naslov občasno posredujete komercialne ponudbe preverjenih partnerjev Mojaleta.si
POTRDITE