50. let penin Istenič

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 26.9.2018
Dan čistega užitka za vse hedoniste ob častitljivem jubileju penin Istenič. Vabljeni!
Janez, Mihaela, Barbara in Miha Istenič.
Janez, Mihaela, Barbara in Miha Istenič.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pred dobrim mesecem dni je družina Istenič v svojih vinogradih opravila že petdeseto trgatev, okroglega pol stoletja pridelave vrhunskih slovenskih penin pa bodo proslavili s posebnim dogodkom za vse ljubitelje te žlahtne kapljice. Na posestvo ob Vili Istenič v Stari vasi vabijo v soboto, 6. oktobra, ko bodo od 11. do 21. ure obiskovalkam in obiskovalcem med romantičnimi bizeljskimi griči postregli s štirimi vrstami lastnih penin in gurmansko spremljavo. Za slednjo bodo na stojnicah Mini Odprte kuhne poskrbeli vrhunski kuharski mojstri, in sicer izvrstni Jorg Zupan iz restavracije Atelje, mojster peke in dimljenja mesa Ivan Kastelic iz Dnevnega bara Pr' Mrtinet, avtor najboljše pašte na svetu Jure Tomič iz restavracije Debeluh ter Željka Bohar iz Torterije, kjer ustvarja božanske sladice. Najbolj radovedni se bodo ob 11., 13., 15., 17. in 19. uri gotovo razveselili tudi vodenih ogledov vinske kleti, v kateri zori in na svoj pravi trenutek čaka okoli pol milijona steklenic.

"Ko smo konec avgusta obirali grozdje na naši že petdeseti trgatvi, so nas prevevali res posebni občutki," je pred dogodkom priznal Miha Istenič, direktor podjetja. S peninarstvom se je pričel ukvarjati njegov oče Janez Istenič, ki je leta 1968 v Stari vasi kupil zapuščeno kmečko hišo in deset arov vinograda ter pridelal prvo penino po klasični metodi, ki jo je poimenoval po prav tedaj rojeni hčerki. In kdo danes ne pozna penine Barbara, ki je sloves Isteničevih penin prva ponesla preko domovine in po svetu. Največkrat je polsuha ali suha, pridelana iz laškega rizlinga, chardonnaya in rumenega plavca, ter izjemno družabna, primerna za vse jedi in priložnosti.

Seveda bo Barbara ena od štirih penin, s katerimi bodo Isteniči postregli na dnevu odprtih vrat, poleg nje pa bo družina Istenič predstavila še penine Gourmet Rose, Prestige Brut in No.1. Gourmet Rose je zelo suha penina polnega okusa in igrivih mehurčkov iz grozdja sorte modri pinot. Penino Prestige Brut Isteniči pridelujejo izključno iz najboljših letnikov sorte chardonnay, ki penini daje nežen in prefinjen karakter, ter sorte modri pinot, ki ji oblikuje čudovito, čvrsto telo. Penina No.1 pa je, kot pove že ime, preprosto najboljša. Zelo suha, kompleksna in zrela penina nastaja samo ob najboljših letnikih in v omejenih količinah ter že več kot dve desetletji pobira nagrade na najpomembnejših svetovnih ocenjevanjih.

Dogodek, ki si ga lahko kot kanček jesenskega razvajanja za 3 evre za kozarec penine in 5 evrov za krožnik privoščijo vsi ljubitelji vsega dobrega, bo potekal v vsakem vremenu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

1. julija nov prispevek za dolgotrajno oskrbo: koliko bomo plačevali in kaj se spreminja?

S 1. julijem 2025 bo v Sloveniji začel veljati nov pris...

Vitamin D: Primanjkuje ga predvsem ženskam

Zelo pomembno je, da z leti človek prejme zadostno koli...

Naredite sami: Aromatizirano olje

Eden izmed najboljših načinov, da ohranite okuse svojih...

10 neverjetnih lastnosti lovorja

Listi lovorja so izredno zdravilni in dobro poznani tud...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Neverjetno, to se zgodi, če boste žvečili to super začimbo!

V prispevku boste našli osem razlogov, zakaj je dobro, ...

Motnje erekcije po 60. letu – ali lahko poletna vročina stanje še poslabša?

Z leti se naše telo naravno spreminja – nekatere spreme...

Iz vašega obraza lahko razberete, kako zdravo je vaše srce!

Ali ste vedeli, da lahko že samo z barvo kože vašega ob...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Vam vraščajo dlake? Preberite, kaj lahko sami storite

Če imate tudi vi težave z vraščanjem dlak, potem si pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.