Ali veste, da jih jeste in da jim je potekel rok trajanja?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 2.12.2014
Na vaših kuhinjskih policah je polno živil, ki jim je rok uporabe že davno potekel, a se tega niti ne zavedate in jih kljub temu uporabljate! Preverite, katera to so.
Uporabljate za vaše jedi sveže začimbe? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Uporabljate za vaše jedi sveže začimbe? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če imate v kuhinji polico, na kateri so začimbe, potem so med njimi zagotovo tudi takšne, ki jim je rok trajanja že davno potekel. Strokovnjakinja za prehrano Karen Page pojasnjuje, da bi morali vse začimbe menjati vsaj vsakih šest do 12 mesecev. če pa govorimo o že mletih začimbah, pa je pri njih rok trajanja še krajši.

Seveda večina začimb, četudi je rok potekel, niso nevarna za zdravje, a od njih nimate več veliko koristi, saj tudi zdravilnih lastnosti skoraj da ni več. Najbolje bi bilo, da bi začimbe menjali vsaj v začetku leta. Tiste, ki jih ne uporabljate že dolgo, zavrzite, tiste, ki jih uporabljate redno, pa preverite, če je rok potekel potem jih menjajte za sveže.

Začimbe hranite na suhem, temnem in hladnem prostoru, nikakor pa ne zraven izvora toplote, na soncu ali v bližini vlage. To jim bo še skrajšalo rok uporabe.

Začimbe so zelo zdravilne, a prepogosto pozabljamo, da bi morale biti sveže, da bi od njih lahko dobili vse zdravilne učinke, ki jih naše telo potrebuje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.