Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo na klasični "sacher" torti in so izjemno okusni. Še posebej, če so že nekaj dni v posodi za piškote.
Keksi "sacher" v pripravi. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Keksi "sacher" v pripravi. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za testo (50 piškotov) potrebujemo:

1/2 kg bele gladke moke
2 jajci
15 dkg sladkorja v prahu
25 dkg zmehčanega masla (ki naj bo boljše kvalitete)
vanilijeva aroma
1 ščep soli

Za polnjenje:
20 dkg marelične (češnjeve) marmelade
1 žlica ruma

Za obliv zgornjih ploskev piškotov:
10 dkg temne jedilne čokolade
1 žlica olja (za lepši sijaj)

Izdelava:
Najprej z električnim mešalnikom stepete zmehčano maslo in sladkor v prahu, da dobite svilnato maso. Dodate jajci in sol ter vanilijevo aromo in premiksate. Sledi presejana moka, ki jo povežete s kavlji mešalnika ali zamesite ročno. Testo je mehko, dajte ga v folijo in z valjarjem nekoliko sploščite. Za 10 minut ga dajte počivat v hladilnik.
Nato ga razvaljajte na debelino 4 mm in izrežite z modelčki v piškote.
Odlagajte jih na peki papir v pekaču. Vsak pladenj pecite v že segreti pečici (brez ventilatorja) pri 175 stopinjah 8 do 10 minut. Piškote nato ohladite.

Priprava preliva:
Na kocke nalomljeni čokoladi dodajte žlico olja in jo nad vodno kopeljo stopite v gladek sijoč obliv. Zgornjo stran piškotov pomočite v čokoladni obliv tako, da jih obrnete "na glavo". Odlagajte jih na peki papir in pustite, da se čokolada strdi.

Priprava nadeva:
Marmelado segrejte na šibkem ognju in ji prilijte rum ter z žlico premešajte. Na spodnjo stran piškotov nanesite rumovo marmelado in piškot zlepite z zgornjim čokoladnim delom.

PREBERITE TUDi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Keksi Sacher Recepti za piškote Sladice
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.