Depresija: Zdravljenje z antidepresivi

Moje zdravje > Bolezni | piše: M. L. | 29.1.2020
Uporaba antidepresivov, zdravil za zdravljenje depresije, je precej razširjena. Možnost zdravljenja depresivnih stanj z zdravili prognozo bistveno izboljša, hkrati pa uporaba zdravil s sabo prinese tudi določena tveganja. V prispevku preberite več.
Za depresijo trpi vsak deveti Slovenec. (foto: freeimages.com)
Za depresijo trpi vsak deveti Slovenec. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

»V Sloveniji za depresijo trpi 14,5 odstotka odraslih oziroma že vsak deveti Slovenec. Vedno hitrejši tempo življenja vedno bolj vpliva na psihično počutje prebivalcev sodobnega sveta. Raziskave potrjujejo, da število ljudi, ki se spopada z depresijo, narašča v vseh razvitih državah, tudi v Sloveniji,« je pojasnil Bojan Madjar, mag. farm., spec., nacionalni koordinator za farmacevtsko skrb pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Depresija je motnja v čustvovanju, ki povzroči vseskozi prisoten občutek žalosti in izgubo zanimanja za večino stvari. Vpliva na splošno počutje posameznika, njegovo razmišljanje in vedenje, vodi pa lahko v različne čustvene in fizične težave. Bolniki se pogosto soočajo s težavami pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, obenem pa čutijo tudi, da življenja ni vredno živeti. Pri depresiji torej ne gre le za krajši občutek žalosti oz. šibkosti, ki po določenem času mine. Depresija zahteva dolgotrajno zdravljenje. Zelo pogosto se pojavi pri mladih med 20. in 30. letom starosti, sicer pa je pojav neodvisen od starosti. Za depresijo je diagnosticiranih več žensk kot moških. Večina bolnikov se ob uporabi zdravil, psihoterapij ali kombinacije obojega, počuti bolje.

Uporaba antidepresivov, zdravil za zdravljenje depresije, je precej razširjena. »Možnost zdravljenja depresivnih stanj z zdravili prognozo bistveno izboljša, hkrati pa uporaba zdravil s sabo prinese tudi določena tveganja. Ta so še večja zaradi sočasnega jemanja 5-ih ali več zdravilnih učinkovin, ki je pri duševnih boleznih skorajda pravilo, posebno če gre za starejšega bolnika,« pojasni farmacevt Bojan Madjar.

Nagnjenost k samomoru je eden izmed neželenih učinkov ob uporabi nekaterih vrst antidepresivov pri mlajših bolnikih. »Bodite pozorni na povečano vzdražljivost, nespečnost, poslabšanje depresije, jezo ali nasilnost. Ob pojavu oziroma poslabšanju takoj poiščite zdravniško pomoč. Kljub dodatnim opozorilom glede možnosti pojava samomorilnosti bi rad izpostavil, da je ta pri nezdravljeni depresiji še vedno pogostejša kot pri zdravljenju z zdravili. Depresivnega bolnika poskušajte razumeti, bodite z njim potrpežljivi in ga spodbujajte. Pogovarjajte se z njim in ga pozorno poslušajte. Ne preslišite misli o samomoru, ki so pogosto izrečene in prevečkrat prezrte,« je dodal nacionalni koordinator za farmacevtsko skrb pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Bolnik, ki začne zdravljenje z antidepresivom, dobi v lekarni vse informacije o pravilnem jemanju zdravila. »Nekatere antidepresive odmerjamo zjutraj, saj bi zaradi aktivirajočega učinka lahko ob večernih odmerkih povzročali nespečnost. Po drugi strani sedirajoče antidepresive odmerjamo zvečer, s čimer po eni strani zmanjšamo njihov uspavalni učinek čez dan, po drugi strani pa izkoriščamo uspavalni učinek zvečer za lažji spanec. Učinek antidepresivov nastopi postopoma, praviloma po dveh do treh tednih rednega jemanja, lahko celo pozneje. Bolnika spodbujamo, da nadaljuje z zdravljenjem z antidepresivi tudi po nastopu remisije, s čimer preprečimo pojav relapsa depresivne epizode. Dolžino zdravljenja z antidepresivi oceni zdravnik, praviloma traja vsaj 6 mesecev, oziroma vsaj 2 leti pri nekaterih bolnikih, po remisiji. Lekarniški farmacevti opozarjamo pred samovoljno prekinitvijo zdravljenja z antidepresivi, ki poveča tveganje za pojav relapsa depresivnih epizod, nenadna prekinitev pa lahko vodi do pojava odtegnitvenih simptomov,« zaključi Bojan Madjar.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.