IDEJA ZA IZLET: Po poteh Ene žlahtne štorije ...

Kdo ne pozna Ene žlahtne štorije, romantične komedije ter zelo priljubljene in gledane serije v Sloveniji? In kdo ne pozna Goriških Brd? Poleg seveda odlične ekipe in zgodbe se mora serija za svojo uspešnost in izjemne kulise zahvaliti tudi tej eksotični destinaciji ob meji z Italijo.
Gredič (foto: Google)
Gredič (foto: Google)
Gredič (foto: Google) Vila Vipolže (foto: Vila Vipolže) Kozana (foto: Google) Cerkev v Biljani (foto: Google) Bonifacijevo župnišče (foto: PLanet TV)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pa tudi Brda se morajo zahvaliti "štoriji" za večjo priljubljenost te pokrajine pri slovenskih gostih v zadnjem času. Mnoge serije in filmi, ki nas pritegnejo pred male zaslone očarljivost in atraktivnost iščejo v izjemnih pokrajinah in deželah, katere na filmsko platno dodajo tisto čarobnost in edinstvenost. Kolikokrat si ob ogledu kakšne priljubljene serije ali filma zaželimo, da bi bili tam. Tam, v tisti čarobnosti trenutka, tam kjer se zgodijo romantične in dah jemajoče zgodbe... Da bi lahko vsaj za en trenutek zamenjali mesto z junaki in odklopili od napornega vsakdana... Da bi se lahko sprehodili po širnih poljanah iz filma Pogumno srce na Škotskem ali po stopinjah igralcev iz filma Moje pesmi moje sanje v Salzburgu, ter obiskali kultne kraje v Egiptu in Toskani iz Angleškega pacienta...O mnogih krajih le sanjamo, saj je njihova oddaljenost tista ovira, ki nam preprečuje, da bi se uživeli v zgodbo in pobegnili...Kaj pa če imamo lokacijo snemanja priljubljene nadaljevanke tik pred nosom?

»Štorija, ena žlahtna štorija, od brajd, od Berta od njegovih pup...«

Ena žlahtna štorija je našla dom Goriških Brdih, najbolj prepoznavni vinski deželi v Sloveniji, ki jo radi primerjamo s Toskano. Zakaj? Zato ker nam prostrani vinogradi in oljčniki ter bele cerkvice na simpatičnih gričih slikajo izjemno panoramo in občutek pravljičnosti. Ker tipična domača kulinarika z vplivom furlanije daje neko eksotičnost deželi opojnih trenutkov, kot jo radi poimenjujejo brici...Po novem pa nam kulise iz priljubljene serije slikajo asociacije na nove, vznemirljive zgodbe...In ko smo že pri vinogradih, oziroma »brajdah«, kot jim rečejo brici, lahko z vožnjo skozi Ceglo morda opazimo snemalno ekipo v kateri od brajd v okolici Grediča, kakopak najbolj prepoznavne kulise snemanja.

Gredič je dom in središče Špacanovega posestva, v resničnosti pa obnovljen grad z vrhunsko restavracijo, bogato vinoteko in hotelskimi sobami...Treba je povedati, da v notranjosti gradu ni posneto nič v povezavi s serijo, le njegova zunanjost. Notranji kadri so posneti v studiu v Ljubljani...Je pa Ceglo prečudovit kraj ob meji z Italijo, kjer so doma največji briški vinarji in kjer nas panorama razvaja s pogledi na prostrane vinograde...

Biljana, ena najlepših briških vasi je ena glavnih lokacij snemanja Ene žlahtne štorije. Na prijetnem sprehodu skozi vas ne morete spregledati slavne gostilne Glaž iz nadaljevanke (samo napis na hiši, dejansko gre za zasebni stanovanjski objekt) in »Bonifacijeve« cerkve. Biljana je daleč naokoli prepoznavna po značilnem zvoniku oglejskega tipa na cerkvi v središču vasi. Župnijska cerkev sv. Mihaela, ki je še danes v osnovi gotska, je najstarejša župnija v Brdih! Na vaškem pokopališču lahko obiščete tudi Tonkin grob ter se spomnite Bertovih obiskov in pogovorov z nekdanjo ženo...

Ena od kulis je tudi "Bonifacijevo župnišče". Gre za župnišče v Kozani, čudoviti vasici razgledov ki se na čudoviti cesti odpirajo na obe strani... Kozana je namreč obdana s prostranimi vinogradi in sadovnjaki in vožnja skozi to vas prikaže Brda v njihovi najlepši luči..

Iz Kozane se mimo gričev, vinogradov in sadovnjakov cesta spusti v spodnja Brda, natančneje v Vipolže, kjer stoji Vila Vipolže, najlepša renesančna vila pri nas, ki so jo nedavno popolnoma obnovili. Najprej je bila Vila lovski dvorec goriških grofov, kasnejši lastniki pa so bile različne slavne plemiške družine. V prvi polovici 17. stoletja so Benečani dvorec predelali v imenitno renesančno vilo, ki je služila kot poletna rezidenca s prekrasnim parkom, kjer se še danes v nebo vzpenjajo najstarejše na Slovenskem rastoče ciprese. V Eni žlahtni štoriji se je tukaj odvila velika poroka, finalni del prve sezone Ene žlahtne štorije. V vili si lahko ogledate stalno in občasno razstavo, Gradnikovo sobo, obiščite trgovinico z domačimi izdelki, ob doplačilu pa vas popeljejo na voden ogled vile, ogledate si lahko tudi kongresne prostore in izvirno fresko. Za pomlad obljubljaju tudi odprtje elegantne kavarne v pritličju. Vila ponuja tudi 4 apartmaje in 2 suiti.

Pravi biser Brd in tudi lokacija snemanja ter nedvomno destinacija, katero morate v Brdh obvezno obiskati je srednjeveško Šmartno! Idilična vasica leži na griču, obdana je z obzidjem in obrambnimi stolpi. Sprehodite se po ozkih vaških ulicah vse do mogočne baročne cerkve svetega Martina, po kateri je vas Šmartno dobila ime. V eni izmed lokalnih trgovinic v vasi lahko kupite izdelke iz domače obrti.

In ko smo v Brdih se moramo ustaviti tudi na Dobrovem, središču Brd. Poleg največje vinske kleti in zanimivega gradu na Dobrovem najdemu tudi odličen turistično informacijski center in "Briško butiehco", lokalno trgovinico, ki je dobro založena tudi z raznimi artikli iz nadaljevanke: vino Štorija 1715, marmelade, knjige, koledarji...

Tako, idej je veliko, novih lokacij snemanja pa vedno več. Ravno včeraj se je začelo snemanje nove, 3. sezone nadaljevanke z župnikom Bonifacijem in gospodinjo Marijo na železniški postaji v Novi Gorici...

Če bi radi od bliže spoznali pravo žlahtno štorijo, so pri turistični agenciji Autentica pripravili prav poseben izlet po lokacijah snemanj nadaljevanke z imenom Po poteh Ene žlahtne štorije. Več o izletu si lahko preberete tukaj.

»Štorija, ena žlahtna štorija, ku glaž vina ti razkrije vse....«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Slapovi Fratarice

Fratarica je potok, ki izvira izpod večnega snežišča im...

IDEJA ZA IZLET: Soteska Vintgar

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka sot...

IDEJA ZA IZLET: Kanjon Kokre

Posebnost Kranja je, da se dviguje nad 30 metrov globok...

IDEJA ZA IZLET: Tončkov dom na Lisci

Med posavske bisere lahko vsekakor štejemo 947 metrov v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.