Imate radi sardele? Teh nikar ne jejte ...

Aktualno > Zanimivosti | piše: ZPS/M. L. | 19.11.2018
V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF so objavljene posušene sardelice, ki so (bile) na voljo tudi v Sloveniji.
Fotografija je simbolična! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Fotografija je simbolična! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Podatki o živilu
Opis/ime živila: Posušene in soljene sardelice
Blagovna znamka: Octopus
Pakiranje: 40 g, vrečka
Uporabno najmanj do: 18.7.2019
Lot: 4030957111524
Poreklo: Vietnam
Prodajno mesto: Ruski dom, Koper in Ruska trgovina, Ljubljana in Maribor

Vzrok odpoklica
V živilu je presežena zgornja mejna vrednost za histamin.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabnosti je možno, da imajo potrošniki to živilo še doma. Živila ne zaužijte. Lahko ga vrener v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Histamin
Tvorba histamina se prične, ko ribe in druge morske živali poginejo, saj takrat preneha delovati njihova imunska obramba in se tako ustvarijo dobri pogoji za rast nekaterih vrst bakterij, ki so sicer del naravne mikroflore morij in živali v njem. Bakterije tvorijo encim, t. i. histidin dekarboksilaza, ki povzroči razgradnjo aminokisline histidina, pri čemer nastane histamin, ki se še naprej razgradi. S toplotno obdelavo pa histamina in dveh sestavin, ki nastanejo pri njegovem razkroju, ne uničimo. To pomeni, da s kuhanjem ne moremo preprečiti tveganja zaradi histamina.

Pri ljudeh lahko zaužitje živila, ki vsebuje več histamina, povzroči zastrupitev, ki je podobna alergijskih reakcijam. Reakcija se lahko pojavi v nekaj minutah ali v nekaj urah po zaužitju takšnega živila. Bolezenski znaki so glavobol, slabost, pekoč občutek in zbadanje v ustih in okrog njih, izpuščaji in/ali otekanje na predelu prsi in vratu, znižanje krvnega pritiska, srbečica po telesu, bruhanje in driska. Bolezenski znaki navadno minejo v nekaj urah po zaužitju, lahko pa trajajo tudi nekaj dni.

Nastanek histamina je predvsem posledica neustreznega ravnanja z ribami in drugimi morskimi živalmi med in po ulovu, pa tudi neprimernih razmer pri skladiščenju ali med drugimi tehnološkimi postopki (npr. filetiranje). Nastanek histamina lahko omejimo, če dosledno upoštevamo pravila dobre higienske prakse, s primernim hlajenjem rib takoj po ulovu, tako da je v zabojih, v katerih se ribe hranijo oz. prodajajo, zadostna količina ledu in še bi lahko naštevali, pišejo na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Na 27. Slovenski festivalu vin podeljena priznanja

V Cankarjevem domu je 13. in 14. novembra potekal 27. S...

Prihaja 27. Slovenski festival vin!

V Cankarjev dom ponovno prihaja tradicionalen dogodek, ...

Simbolična pogreba Neishe in Marka Verdeva odprla razpravo o minljivosti

V Ljubljani je Slovensko društvo Hospic ob 30-letnici d...

Za nami je že 24. Festival za 3. življenjsko obdobje - ste ga obiskali tudi vi?

Festival za tretje življenjsko obdobje je tudi letos na...

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Kaj prinaša pokojninska reforma v letu 2026 – in kaj to pomeni za vas?

Z novim letom se začenja obdobje sprememb v pokojninske...

Zdravilo naših babic: Takoj ustavi prehlad ali kašelj

Poznate črno redkev? Ste vedeli, da v sebi skriva kup z...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Trik: Očistite svojo zobno ščetko vseh bakterij

Zelo preprosto lahko očistite svojo zobno ščetko in odp...

Vsak tretji zdravnik v Evropi je starejši od 55 let – kaj to pomeni za paciente?

Evropske zdravstvene sisteme čaka resen izziv. Po zadnj...

Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Za sproščen odnos do življenja je nujno, da sprejmemo v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.