Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji!
Išlerji foto: Jožica Ostrožnik)
Išlerji foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine:
  • 60 dkg moke
  • 30 dkg margarine (sobne temperature)
  • 10 dkg masla (sobne temperature)
  • 20 dkg sladkorja v prahu
  • 6 dkg mletih orehov
  • 1 jajce
  • vanilijev sladkor
 
Pariška krema:
  • 30 dkg jedilne čokolade
  • 3 dcl smetane alpske(za stepanje)
  • rum za okus (3 zamaške)
 
Postopek za pariško kremo:
 
Sladko smetano postavimo na štedilnik, da se malo segreje in ji dodamo narezano ali nalomljeno čokolado. Ob stalnem mešanju čokolado raztopimo, vse skupaj kuhamo 3 minute ob zmernem ognju.
Kuhano kremo ohladimo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, še bolje čez noč.
Po tem času ohlajeno kremo penasto stepamo, da naraste in spremeni barvo.
Na koncu dodamo še rum, da izboljšamo okus.
 
Za potop zgornjega dela piškotov:
10 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl smetane alpske (za stepanje)
(raztopimo po istem postopku kot za pariško kremo, le da takoj uporabimo)
 
Dekoracija: mandljevi lističi ali nasekljani orehi
 
Izdelava:
Maslo, margarino, sladkor v prahu gladko premešamo, dodamo jajce in vanilijev sladkor.
Moko in orehe združimo in postopoma dodajamo k masi.
Ne gnetemo predolgo, da se testo ne vname.
Na hladnem naj počiva vsaj 1 uro (zavito v živilsko folijo).
Testo razvaljamo (po manjših delih) in ga izrežemo z okroglim izrezovalcem premera 8 cm (za doma pa seveda lahko naredimo manjše išlerje)
Piškote pečemo na 180 stopinjah, v navadni predogreti pečici) 10 - 12 minut, da postanejo zlatorumeni.
Na polovico (spodnji del) piškota bogato nabrizgamo pariško kremo. Zgornji del piškota potopimo v stopljeno čokolado in z njim pokrijemo nabrizgan piškot. Po vrhu ga okrasimo še s kupčkom pariške kreme in mandljevimi lističi ali nasekljanimi orehi.
 
Prav prikupni in slavnostni so še posebej mali piškoti, če vsakega posebej položimo v papirnate minjončke.

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

išlerji recept sladica kulinarika
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.