Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji!
Išlerji foto: Jožica Ostrožnik)
Išlerji foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine:
  • 60 dkg moke
  • 30 dkg margarine (sobne temperature)
  • 10 dkg masla (sobne temperature)
  • 20 dkg sladkorja v prahu
  • 6 dkg mletih orehov
  • 1 jajce
  • vanilijev sladkor
 
Pariška krema:
  • 30 dkg jedilne čokolade
  • 3 dcl smetane alpske(za stepanje)
  • rum za okus (3 zamaške)
 
Postopek za pariško kremo:
 
Sladko smetano postavimo na štedilnik, da se malo segreje in ji dodamo narezano ali nalomljeno čokolado. Ob stalnem mešanju čokolado raztopimo, vse skupaj kuhamo 3 minute ob zmernem ognju.
Kuhano kremo ohladimo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, še bolje čez noč.
Po tem času ohlajeno kremo penasto stepamo, da naraste in spremeni barvo.
Na koncu dodamo še rum, da izboljšamo okus.
 
Za potop zgornjega dela piškotov:
10 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl smetane alpske (za stepanje)
(raztopimo po istem postopku kot za pariško kremo, le da takoj uporabimo)
 
Dekoracija: mandljevi lističi ali nasekljani orehi
 
Izdelava:
Maslo, margarino, sladkor v prahu gladko premešamo, dodamo jajce in vanilijev sladkor.
Moko in orehe združimo in postopoma dodajamo k masi.
Ne gnetemo predolgo, da se testo ne vname.
Na hladnem naj počiva vsaj 1 uro (zavito v živilsko folijo).
Testo razvaljamo (po manjših delih) in ga izrežemo z okroglim izrezovalcem premera 8 cm (za doma pa seveda lahko naredimo manjše išlerje)
Piškote pečemo na 180 stopinjah, v navadni predogreti pečici) 10 - 12 minut, da postanejo zlatorumeni.
Na polovico (spodnji del) piškota bogato nabrizgamo pariško kremo. Zgornji del piškota potopimo v stopljeno čokolado in z njim pokrijemo nabrizgan piškot. Po vrhu ga okrasimo še s kupčkom pariške kreme in mandljevimi lističi ali nasekljanimi orehi.
 
Prav prikupni in slavnostni so še posebej mali piškoti, če vsakega posebej položimo v papirnate minjončke.

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

išlerji recept sladica kulinarika
Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.