Česen bi morali jesti vsak dan, trdijo strokovnjaki za prehrano. Ta naravni antibiotik vas bo namreč zelo uspešno ščitil tudi pred gripo in prehladom, okrepil bo vaše zdravje in izboljšal počutje.
»Česen vsebuje na stotine aktivnih kemijskih snovi, med njimi je mnogo antioksidantov, zelo zdravilen je, deluje kot antibiotik, pomaga pri čiščenju dihalnih poti, ščiti pred rakom, preprečuje vnetja, zdrav i glivice in uničuje viruse,« je za portal Stil povedala nutricionistka Mateja Mrmić.
Kako ga jesti pravilno?
Da bo česen kar najbolje deloval in da se bo v njem sprostil zdravilni alicin, je potrebno vedeti nekaj stvari:
Preden ga pojeste, ga zmečkajte in počakajte nekaj minut. Vsak dan lahko pojeste do tri stroke česna. Najbolje je, če jeste surovega. Če ga boste termično obdelali, naj kuhanje ali pečenje ne traja več od desetih minut.