KUHALNICA: Drobne skrivnosti okusnih jedi

Se je tudi vam že zgodilo, da ste imeli pol sestavin za dobro jed že zmešanih v skledi, potem ste pa ugotovili, da sestavine, brez katere jedi ne bo, sploh nimate?! V takih primerih se je potrebno v kuhinji tudi znajti! Meni dobro uspeva.
Okusni in drugačni polpeti. (foto: Milena Miklavčič)
Okusni in drugačni polpeti. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kadar delam polpete se zmeraj jezim, ker je masa - zlasti pri polpetih iz bučk - takoj preveč ''vodena'' in je zato potrebno več ''lepila'' (moke, kosmičev, itd.) da ''stojijo'' skupaj.

Včeraj pa mi je - na veliko srečo - zmanjkalo obojega: kosmičev in ostre moke.
Hvala Bogu, res moram to reči.

Kršenmatiček, sem se razjezila in potem so pričele - ker se je že mudilo- oči begati po predalih in kuhinji, kje bi se našlo kaj primernega!

Eureka!
Na polici zagledam otrobe, ki jih - sem in tja - zjutraj stresem v jogurt in potem pojem skupaj s sadjem.

Previdno jih dodam že narejeni masi, a ne preveč, le tri žlice, ker so potem, v naslednjih cca 10 minutah, itak ''popili'' vso tekočino.

Naj povem, da so bili polpeti imenitni, lahko bi rekla, da celo s pridihom ''shujševalnosti''.
Poskusite!

Naredite tako:
Na tanke rezine narežite ''glavo'' pora (lahko tudi bučke, če jih še imate na vrtu, morda brokoli, korenje, podzemna koleraba .... ali kar malo mešano ), na hitrico prepraženo v malo masla in čebule, zajetna žlica in pol sesekljanega česna, sol, jajce, cca 15 - 20 dkg mletega mesa(govedina ali puran), sesekljane vrtne začimbe, otrobi ....

Z večjo plastično žlico(mokro) zajemajte maso (ta mora vsaj cca 15 minut prej počivati) in jo nalagajte na peki papir. V pečici naj se pri cca 180' C peče okoli 3/4 ure. Zraven paše solata iz kitajskega zelja s krompirjem ... Morda še kakšna ''pohana šnita'', če ste zelo lačni, ni pa nujno.

Maso za polpete lahko naredite prejšnji dan.
Ko pridete domov iz službe, najprej (da bo šlo hitreje) nalupite 3-4 krompirje in jih narežite na kocke, to se bo kuhalo največ 20 minut. V tem času porinite polpete v pečico, očistite solato, odlijte vodo od krompirja, počakajte par minut, da se pohladi, preoblecite se in kot bi mignil, bo bilo kosilo pripravljeno.
Pa dober tek.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.