Kaj je glutenska intoleranca in kaj jesti?

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 14.10.2023
Pri glutenski intoleranci težave po navadi ne nastopijo takoj po zaužitju glutena kot to velja za celiakijo, prav tako gluten - vsaj sprva - ne povzroča poškodb na črevesni sluznici, ki so pri celiakiji lahko smrtno nevarne.
Čeprav glutenska intoleranca ni celiakija, je treba iz prehrane izločiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten. (Foto: Freepik.com)
Čeprav glutenska intoleranca ni celiakija, je treba iz prehrane izločiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Opažate, da se počutite veliko bolje, ko ne jeste kruha, testenin in druge hrane, ki vsebuje gluten?

Morda imate glutensko intoleranco, ki je ne smemo mešati s celiakijo.

 

Celiakija vs. glutenska intoleranca

Celiakija je resna bolezen, pri kateri lahko že zelo majhne količine glutena resno poškodujejo črevesno sluznico in povzročijo kopico zdravstvenih težav. Bolniki s celiakijo se morajo zato strogo držati brezglutenske diete in biti zelo previdni pri izbiri brezglutenskih živil, saj jim lahko nekajmesečno regresijo povzroči že samo to, da v njihovo jed pomočimo kuhalnico, s katero smo prej zmešali testenine z glutenom.

Ko gre za glutensko intoleranco, pa težave po navadi ne nastopijo takoj po zaužitju glutena, prav tako gluten - vsaj sprva - ne povzroča poškodb na črevesni sluznici. Po zaužitju večje količine hrane z glutenom imamo lahko prebavne težave in se slabše počutimo, med simptomi glutenske intolerance pa so tudi glavobol, nezbranost, bolečine v sklepih ter otrplost rok, nog in prstov.

Če imate glutensko intoleranco, dolgoročno gledano vsekakor ni smiselno preobremenjevati telesa z glutenom, saj si lahko nakopljete kronična vnetja prebavnega sistema, vse šibkejši imunski sistem pa posledično tudi poškodbe črevesja.

 

Kje vse je skrit gluten?

Pri glutenski intoleranci je torej smiselno količino glutena na jedilniku čim bolj zmanjšati oziroma ga iz jedilnika povsem izločiti. Da to ni lahka naloga oziroma da je gluten skrit v veliko več izdelkih, kot je videti na prvi pogled, po navadi odkrijemo šele, ko se lotimo brezglutenske diete.

Ali ste vedeli, da je gluten tudi v določenih mesnih in mlečnih izdelkih, kozmetiki in na poštnih znamkah, kjer ga zagotovo ne bi pričakovali?

Ko govorimo o glutenu, najprej pomislimo na kruh, pri čemer se je dobro spomniti, katera žita vsebujejo gluten - pšenica, ječmen, pira, rž in tritikala. Sledi glutena so zaradi skupnega skladiščenja s pšenico pogosto prisotne tudi v ovsu, ki pa sicer ne vsebuje glutena, temveč glutenu sorodno snov – avenin, ki lahko deluje celo protivnetno in antioksidativno.

Veliko posameznikov z glutensko intoleranco opažajo, da jim pira (ožja sorodnica pšenice) kljub vsebnosti glutena ne povzroča težav. Pira ima glede na pšenico namreč drugačno razmerje glutelinov in gliadinov, zato je na splošno lažje prebavljiva. Kako dobro sami prenašate piro, boste seveda morali s poskušanjem ugotoviti sami.

 

Recept za dober začetek: Novozelandski ajdov kruh iz fermentirane ajde

Da boste lažje zdržali na brezglutenski dieti, za začetek poskusite speči novozelandski brezglutenski ajdov kruh, ki je zelo nežen do črevesja, saj je izdelan iz fermentirane ajde. 

Potrebujete:

  • 3 skodelice zelene ekološke ajde,
  • 1 skodelico vode,
  • 1 žličko soli in
  • začimbe po želji.

Priprava:

  • Ajdo prelijte z vodo in jo pustite čez noč namakati.
  • Naslednje jutro ajdo odcedite, vendar ne splahnite sluzi. Nato jo skupaj z vodo in začimbami preložite v mešalnik ter mešajte toliko časa (nekaj minut), da dobite gosto maso, podobno masi za palačinke.
  • Nato jo prestavite v skledo, pokrijte, dajte na toplo in spet pustite stati čez noč.
  • Naslednje jutro fermentirano ajdovo maso prelijte v pekač za kruh, jo pokrijte in ponovno pustite stati kje na toplem, da se masa dvigne za približno en centimeter. Hladnejši, ko bo prostor, dlje časa bo kruh potreboval, da vzhaja, lahko tudi do deset ur.
  • Ko masa naraste, segrejte pečico na 170 stopinj Celzija ter kruh pecite eno uro in deset minut.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.