POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 27.12.2024
Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hrano pravilno kombiniramo! Preverite, katere prehranske kombinacije odsvetuje tisoče let stara indijska ajurveda.
 	Čeprav gre za zelo priljubljeno in okusno kombinacijo, ajurveda močno odsvetuje kombiniranje mleka z bananami. (Foto: Freepik.com)
Čeprav gre za zelo priljubljeno in okusno kombinacijo, ajurveda močno odsvetuje kombiniranje mleka z bananami. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tako kot na vrtu nekatere rastline niso dobri sosedje, velja tudi za določena živila, da jih naj ne bi jedli skupaj, ker njihova skupna prebava ne poteka najbolj optimalno.

Da se je določenim prehranskim kombinacijam dobro izogibati, je že pred tisoče leti vedela stara indijska medicina ajurveda.

Preverili smo, katera so tista živila, ki so po ajurvedi najbolj nezdružljiva in se je zato njihovim za zdravje neugodnim kombinacijam dobro izogniti.

Posebna previdnost z mlečnimi izdelki

Po ajurvedi, ki iz svoje prehrane ne izloča mlečnih izdelkov, temveč štejejo za zelo pomembno hrano (predvsem ghi in surovi jogurt), je z mlekom in mlečnimi izdelki treba biti vendarle posebej previden. Predvsem, ko gre za kombinacije z drugimi živili.

Zelo neugodna in težko prebavljiva kombinacija je mleko in banane. Uživanje banan z mlekom lahko namreč zmanjša agni (prebavni ogenj), spremeni črevesno floro ter sproži nastanek toksinov in posledično sinusno kongestijo, prehlade, kašelj, alergije in izpuščaje. Takšne motnje so idealen teren za toksično snov amo, ki je po ajurvedi glavni vzrok za večino bolezni.

Mleko vam bo težje obsedelo v prebavilih tudi, če ga boste kombinirali s kislim sadjem, melonami, kvašenim kruhom, ribami in celo jogurtom, čeprav sta oba iz družine mlečnih izdelkov.

Če imate radi sadne jogurte, pazite torej, da ne vsebujejo banan, melon in kislega sadja, saj je tudi jogurt nezdružljiv s temi jedmi. Jogurta na splošno ni dobro kombinirati s škrobom in vročimi pijačami (vključno s kavo in čajem).

PREBERITE TUDI: Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Jajčka s sirom bodo težko obležala v prebavilih

Ljubitelji jajc bodite pozorni, da jih ne jeste v kombinaciji z mlekom (če so za zajtrk jajca, raje spijte rastlinski napitek ali čaj), jogurtom, sirom (sir v jajčkah torej odpade), krompirjem in vsem sadjem. Sadna peciva, ki vsebujejo jajca, torej niso dobra kombinacija.

Po ajurvedi se je dobro izogibati tudi kombinacijam škroba z bananami, jajcami, mlekom in datlji.

Če pri kuhi uporabljate med, ne pozabite, da je najbolj zdrav surov in povsem nesegret (meda nikoli ne segrevajte, saj s tem uničite vse zdravilne učinkovine v medu in ga hkrati naredite toksičnega!) ter da ne mara kombinacije z ghijem in grozdjem.

Na paradižnikovo in kumarično solato ne limone!

Po ajurvedi nikoli ne kombinirajte koruze z datlji, rozinami in bananami, pri razhudnikih (paradižnik, krompir in jajčevec) pa pazite, da jih ne združujete z mlekom in jogurtom ter melono in kumarami.

Posebno opozorilo velja tudi za limono, ki ne mara mleka in jogurta, paradižnika in kumar. Na paradižnikovo in kumarično solato torej vendarle raje kis kot limono.

Melone jejte same ali jih raje pustite na miru

Zelo poseben sadež, ki obožuje samoto, je melona, ki jo je po ajurvedi treba jesti samo ali jo raje pustiti na miru. Nezdružljiva je namreč z vsemi živili, še posebej pa z grozdjem, sirom, ocvrtimi jedmi in škrobom.

Ali boste te ajurvedske smernice upoštevali ali ne, je seveda povsem vaša odločitev, je pa dobro vedeti, da neustrezno kombiniranje jedi lahko pripelje do slabe prebave, fermentacije, gnitja in spuščanja plinov, po daljšem času pa tudi do bolezni.

PREBERITE TUDI: 6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

5 nasvetov, kako si naravno pomagati pri suhi in občutljivi koži

Preverite, kaj svetuje narava, ko gre za suho kožo, ki ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.