Kaj se zgodi, če pijemo vodo med obrokom?

Moje zdravje > Alternativa | piše: Katka Kos | 10.1.2019
Če pravilno pijemo vodo, lahko s tem pripomoremo, da bomo hitreje shujšali, tudi prebava bo redna. Če pa pijemo vodo napačno, lahko to privede do zdravstvenih težav, nabirajo se odvečni kilogrami, prebava pa se upočasni. Kdaj ne smemo piti vode? Preberite.
Pitje hladnih pijač med obrokom lahko povzroči zdravstvene težave. (foto: pexels.com)
Pitje hladnih pijač med obrokom lahko povzroči zdravstvene težave. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Strokovnjaki za prehrano pravijo, da je pravilno pitje vode zelo pomembno za naše zdravje. Če pijemo pravilno, s tem pripomoremo, da naša prebava deluje dobro, da se hrana prebavi hitro in da se ne nalagajo odvečni kilogrami.

Pitje vode pred in po obroku
Najbolj priporočeno je, da pijemo vodo pol ure do dvajset minut pred obrokom. Popijemo kozarec, še bolje pa dva. Med obrokom ni priporočljivo piti. Vodo nato pijemo šele dve uri po obroku. Takrat pa je priporočljivo, da popijemo pol litra vode. Na tak način pripomoremo, da se hrana lažje prebavi, izognemo se napenjanju in vetrovom ter slabi prebavi.

Kaj se zgodi, če pijemo vodo med obrokom?
Če pijemo vodo medtem ko jemo, še posebej, če je to masten obrok, ne naredimo prav nič dobrega.

Mastna hrana, kot je na primer polnomastno mleko, maslo, razne vrste sirov, slanina, salame in klobase, itd. vsebuje visoko raven nasičenih maščob, ki pa lahko vplivajo na holesterol ter povišajo raven nevarnega. Prav tako pa mastna hrana povzroča hitrejše staranje, nalaga se v krvnih žilah in jih lahko maši. Vse to lahko privede do povišanega krvnega tlaka in do srčnih obolenj.

Naše telo masti predeluje s pomočjo encima, ki nastaja v jetrih in trebušni slinavki. Jetra proizvajajo žolč, ta razgrajuje masti. Naše telo porabi maščobo, ki jo potrebuje, ostalo pa izvrže iz telesa.

Če poleg obroka pijemo hladno vodo, s tem upočasnjujemo proces prebavljanja hrane. Masti, ki so v hrani, iz tekočega stanja preidejo v trdno stanje. Hladna voda jih dobesedno zakrkne. Kaj se zgodi z maščobami v primeru, če pijemo poleg obroka hladno pijačo, lahko preverite sami s pomočjo enostavnega testa.

Segrejte maščobo, nato pa nanjo nalijte kozarec hladne vode. Maščoba bo zakrknila. In točno to se zgodi tudi v našem organizmu. To pa povzroča slabšo prebavo, napihnjenost, vetrove, pričnejo se nalagati odvečni kilogrami. Naš metabolizem se namreč upočasni, prebavljanje takšne maščobe je za naše telo veliko težje. Poleg tega pa takšna maščoba povzroča bolezni srca in ožilja.

Kaj pa, če takoj po obroku popijemo kavo ali topel čaj?
Če po kosilu popijemo vročo kavo ali čaj, pa se zgodi ravno nasprotno. Topli napitki pospešijo prebavljanje hrane, pospešijo metabolizem. Masti ohranjajo v tekočem stanju in naše telo jih lažje prebavlja. Seveda pa ti napitki ne smejo vsebovati sladkorja ali mleka.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

MIND dieta: Ne omejuje ničesar, pa je vseeno postala pravi hit!

Dieta, ki se hitro širi, ne obljublja, da boste shujšal...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.