Strokovnjaki svetujejo, da jogurt zamenjate s kefirjem, saj je ta bolj zdrav. Imenujejo ga tudi čudežno mleko, saj je poln probiotikov, zdravih bakterij, vitaminov in mineralov. Uživajo ga lahko tudi ljudje, ki imajo laktozno intoleranco.
Kako zdravilen je kefir, so vedeli že mnogo tisoč let nazaj. Prišel naj bi iz Kitajske. Njegove zdravilne sestavine čistijo organizem in prebavni trakt, odpravljajo slabe bakterije, zvišujejo odpornost organizma, preprečujejo nastanek sladkorne bolezni. Kefir ugodno deluje tudi na kožo in lase ter ščiti pred virusnimi in glivičnimi obolenji. Kefir je odličen tudi za vse tiste, ki imajo težave s prebavo, ali pa si želijo shujšati.
Če ga boste kupili v trgovini, se prepričajte, kaj vse vsebuje, berite deklaracije. Ne kupujte kefirja, ki vsebuje veliko dodatkov, sladkorja in umetnih sladil. Lahko ga naredite tudi sami doma.
Recept za domač kefir
Potrebujete kefirjeva zrna in domače kravje mleko. Surovo mleko vlijete v čist kozarec in dodate kefirjeva zrna. Kozarec pustite na sobni temperaturi 24 ur ali več. Večkrat premešate. Ko je narejen, pretresite, nato pa precedite. Hranite v hladilniku.