Lupite jabolka? Velika napaka!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 21.2.2014
Jabolka spadajo med najbolj razširjeno in najbolj priljubljeno sadje. Dejstvo je, da so zelo zdrava. Mnogi pa jih raje jedo brez olupka, kar je velika napaka. Preberite, zakaj!
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V jabolčnem olupku je mnogo zdravilnih snovi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Morda vam ni všeč tekstura jabolčnega olupka, morda raje jeste le sredico, a vedeti morate, da če jabolka olupite in olupke zavržete, naredite veliko škodo. Srednje debelo jabolko vsebuje z olupkom vred nekaj več kot štiri grame vlaknin, brez olupka le dva grama in takšna količina ni do9volj za dnevni vnos v organizem. Prav tako ima jabolko z olupkom 8,4 miligramov vitamina C in 98 mednarodnih enot vitamina A. ko ga olupite, se te vrednosti zmanjšajo, vitamina C je še samo 6 miligramov in vitamina A 61 enot.

Jabolčni olupek vsebuje tudi snov, imenovano kvercetin. Ta deluje zdravilno na pljuča. Raziskava je pokazala, da tisti ljudje, ki pojedo pet jabolk tedensko in jih ne lupijo, imajo boljšo pljučno kapaciteto. Ta sestavina pa ugodno vpliva tudi na možganske funkcije. Dokazali so, da preprečuje alzheimerjevo bolezen.

Še ena študija je pokazala, da zdravilne spojine, ki so v jabolčnem olupku, preprečujejo nastanek rakavih obolenj. Ščitijo pred rakom jeter, debelega črevesja in rakom dojk.

Poleg tega pa neolupljeno jabolko pomaga pri hujšanju. Kislina, ki jo vsebuje, pomaga pri izgradnji mišic in pri kurjenju maščob.

Toliko zdravilnih snovi je v jabolčnem olupku, da raje premislite, ali ga boste olupili ali ne.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.