Mandlji so zdravi, toda le, če jih znamo uživati pravilno

Mandlji spadajo med najbolj zdrave oreške, je pa pomembno, na kakšen način jih pripravimo, preden jih uživamo. Le tako bomo namreč zaužili vse hranljive snovi, ki jih vsebujejo.
Še okusnejši bodo, če jih prej pravilno namočite v vodi. (foto: Freepik.com)
Še okusnejši bodo, če jih prej pravilno namočite v vodi. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mandlji so polni vitaminov, ščitijo naše srce in ožilje, izboljšujejo zdravje možganov in krepijo spomin, znižujejo raven nevarnega holesterola, so odlična pomoč pri hujšanju in še bi lahko naštevali.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da mandlje vsak dan vključimo na svoj jedilnik in jih pojemo za eno manjšo pest pri malici ali zajtrku.

Prej jih namočite v vodo
Da bo vaše telo zares lahko absorbiralo vse hranilne snovi, ki jih mandlji vsebujejo, pa jih je potrebno čez noč namočiti v vodi. Na tak način odpravimo kisline, ki se zadržujejo predvsem v olupkih teh oreškov in ki preprečujejo, da bi se hranljive snovi dobro absorbirale.
Mandlji, ki smo jih čez noč namočili v vodi, naslednjega dne pa pojedli, so tudi bolje prebavljivi. Takšni bodo vsebovali tudi več vitamina B, encimov, vlaknin, proteinov, kalija, zdravih maščob in so na splošno okusnejši. Poleg kalija pa vsebujejo tudi veliko kalcija in železa ter številne antioksidante, vitamin E, folno kislino.

Namočeni mandlji so odlični tudi v boju proti sladkorni bolezni, lajšajo težave s kožo, urejajo prebavo in pomagajo, da je trebuh hitreje raven.

Kako jih pravilno pripraviti?
250 gramov mandljev dajte v posodo, prelijte s toplo vodo in pustite 12 ur. Nato odlijte, dodajte dve majhni žlički soli, premešajte, spet nalijte toplo vodo in pustite še nadaljnjih 12 ur.

Po 24 urah jim boste brez težav odstranili kožico, hranite jih v posodici, porabiti pa jih morate v tednu dni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...

Rdeča pesa: Vse, česar o njej še niste vedeli

V zimskem času večkrat pomislimo tudi na okusno zimsko ...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.