Mandlji so zdravi, toda le, če jih znamo uživati pravilno

Mandlji spadajo med najbolj zdrave oreške, je pa pomembno, na kakšen način jih pripravimo, preden jih uživamo. Le tako bomo namreč zaužili vse hranljive snovi, ki jih vsebujejo.
Še okusnejši bodo, če jih prej pravilno namočite v vodi. (foto: Freepik.com)
Še okusnejši bodo, če jih prej pravilno namočite v vodi. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mandlji so polni vitaminov, ščitijo naše srce in ožilje, izboljšujejo zdravje možganov in krepijo spomin, znižujejo raven nevarnega holesterola, so odlična pomoč pri hujšanju in še bi lahko naštevali.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da mandlje vsak dan vključimo na svoj jedilnik in jih pojemo za eno manjšo pest pri malici ali zajtrku.

Prej jih namočite v vodo
Da bo vaše telo zares lahko absorbiralo vse hranilne snovi, ki jih mandlji vsebujejo, pa jih je potrebno čez noč namočiti v vodi. Na tak način odpravimo kisline, ki se zadržujejo predvsem v olupkih teh oreškov in ki preprečujejo, da bi se hranljive snovi dobro absorbirale.
Mandlji, ki smo jih čez noč namočili v vodi, naslednjega dne pa pojedli, so tudi bolje prebavljivi. Takšni bodo vsebovali tudi več vitamina B, encimov, vlaknin, proteinov, kalija, zdravih maščob in so na splošno okusnejši. Poleg kalija pa vsebujejo tudi veliko kalcija in železa ter številne antioksidante, vitamin E, folno kislino.

Namočeni mandlji so odlični tudi v boju proti sladkorni bolezni, lajšajo težave s kožo, urejajo prebavo in pomagajo, da je trebuh hitreje raven.

Kako jih pravilno pripraviti?
250 gramov mandljev dajte v posodo, prelijte s toplo vodo in pustite 12 ur. Nato odlijte, dodajte dve majhni žlički soli, premešajte, spet nalijte toplo vodo in pustite še nadaljnjih 12 ur.

Po 24 urah jim boste brez težav odstranili kožico, hranite jih v posodici, porabiti pa jih morate v tednu dni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.