Medgeneracijski projekt Od 0 do 100 - skupaj

Iz ugotovitve, da prihaja v današnji družbi do medgeneracijskega propada, predvsem med generacijo otrok in mladostnikov ter generacijo starejših ljudi in neučinkovito izkoriščenega prostega časa otrok, je nastala ideja, da v Društvu Novita pripravimo projekt, ki bo strmel k povezovanju generacij, krepitvi solidarnosti in spodbujanju mladih k gibanju, ustvarjanju in druženju.
foto: Društvo Novita
foto: Društvo Novita
foto: Društvo Novita foto: Društvo Novita foto: Društvo Novita foto: Društvo Novita foto: Društvo Novita foto: Društvo Novita foto: Društvo Novita
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nekoč in danes
Včasih so otroci veliko časa preživeli na prostem ob raznih družabnih aktivnostih z dedki in babicami. Skupaj so se igrali, preko igre učili in naučili brati, pisati, računati, kuhati, itd. Dedki in babice so jim pripovedovali o svojem otroštvu, zgodovini, življenju, dogodivščinah. Prosti čas so preživljali kakovostno, ustvarjalno, zdravo in poučno s spoštovanjem do starejših. Danes pa opažamo, da so otroci večino časa prepuščeni sami sebi, veliko družin, predvsem v mestih, ne živi več skupaj s starimi starši. Otroci skoraj da nimajo stika s starejšimi. Igrajo se namesto s pravimi prijatelji z virtualnimi, preproste družabne igre pa so zamenjale računalniške. Opažamo, da so mladi s tem veliko izgubili. Starejši pa so vse prevečkrat potisnjeni na rob družbe, kot da so vsi njihovi dosežki, znanja in izkušnje v trenutku izginili.

Iz te zaznane potrebe po ponovni vzpostavitvi aktivnega sodelovanja med generacijo otrok in starostnikov ter s tem kakovostnega, zdravega in ustvarjalnega preživljanja časa je nastal kompleksen dobro leto trajajoč medgeneracijski projekt, ki ga sofinancira Evropska unija preko programa Mladi v akciji in traja od marca 2013 do maja 2014.

O projektu
Že samo ime projekta ”Od 0 do 100 – skupaj”, pove kaj želimo z njim doseči. Starost ni pomembna (ovira) pri dosegu cilja, potrebno je le sodelovanje, spoštovanje in zaupanje. Otroci in starostniki z medsebojnim sodelovanjem iščejo najboljše možnosti, ki vodijo do želenega rezultata. Vsak posameznik prispeva po svojih najboljših močeh z znanjem, izkušnjami, spretnostjo, hitrostjo, idejami, … Aktivnosti vodijo mladi prostovoljci, ki so vezni člen med obema generacijama. Vsi skupaj pa delujejo kot ekipa.

Projekt je zasnovan tako, da v različne izobraževalno ustvarjalne aktivnosti vsakič znova poveže osnovnošolske otroke in starostnike domov za starejše občane, tako da vsakdo pridobi lastno osebno izkušnjo z drugo generacijo, brez predsodkov. Tema posamezne delavnice je prilagojena starosti otrok in sposobnostim starostnikov. Pred vsako aktivnostjo, ko je vključena nova skupina udeležencev, prostovoljci poskrbijo, da jih seznanijo s pravili obnašanja, komunikacije in dela ter otrokom povedo kaj lahko pri starejših pričakujejo (slabši sluh, vid, oteženo premikanje, pripomoček pri hoji). Takrat dobijo otroci še kakšno dodatno nalogo, katera jim pomaga pri vzpostavljanju prvega stika s starejšimi ali pri komunikacijo skozi celotno aktivnost. Povprečna starost sodelujočih otrok je 8 let, starostnikov pa 85 let. Zaradi lažje izvedbe se delavnice izvajajo v domovih za starejše občane v Ljubljani.

Prvi rezultati
Za nami je že nekaj mesecev aktivnega dela. Zavedamo se, da je potrebnega veliko časa za vidne spremembe v družbi, vendar že sedaj prvi rezultati kažejo pozitivne vplive na vse sodelujoče in s tem boljše razumevanje druge generacije, brez vnaprejšnjega obsojanja in izražene želje po še več podobnih aktivnostih. Zavedanje, da starost pri posredovanju znanja in izkušenj ter pri pridobivanju novih spoznanj ni pomembna in da se lahko eden od drugega zelo veliko naučimo (tudi za življenje pomembnih odločitvah) je vodilo vsake aktivnosti. Mlade je potrebno poučiti, da ne drži dandanes žal prevečkrat slišano in videno mnenje, da ljudje po upokojitvi nikakor niso več koristni za družbo. Dejstvo je, da se življenjska doba daljša in da so starejši lahko še vedno zelo pomemben in vitalen del vsake družbe in njenega nadaljnjega razvoja. Prav tako pa je potrebno starejše spodbujati, da dovolijo mladim, da se izražajo na vseh področjih in da se, nenazadnje tako kot oni, učijo tudi na lastnih napakah.

Preživljanje prostega časa pred računalnikom in druženje na socialnih omrežjih vpliva tudi na razvoj otrok in posledično zmanjša telesne aktivnosti in povečuje tveganje za nastanek debelosti in drugih srčno žilnih bolezni. V naših aktivnostih otroci spoznajo drugačne načine preživljanja prostega časa in druženja z namenom, da v njih prebudimo željo po radovednosti, raziskovanju in ustvarjanju ter da tudi po koncu delavnice čim večkrat na podoben način preživijo svoj čas.



Vabljeni k sodelovanju!
Portal MojaLeta.si vabi k sodelovanju društva in organizacije. Pišite nam, pošljite nam aktualne novičke in dogodke na elektronski naslov: urednistvo@mojaleta.si in objavili jih bomo!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.