Mednarodni dan boja proti revščini

Moje finance > Denar | piše: Stanka Intihar | 17.10.2013
Pod pragom tveganja revščine je pri nas v lanskem letu živelo dobrih 13 odstotkov ali 271 tisoč ljudi, poleg tega pa jih je bilo 121 tisoč še socialno izključenih, skupaj torej nekaj manj kot 20 odstotkov prebivalcev.
Med vsemi osebami pod pragom revščine največji delež predstavljajo upokojenci. (foto: www.sxc.hu)
Med vsemi osebami pod pragom revščine največji delež predstavljajo upokojenci. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
17. oktober je za mednarodni dan boja proti revščini razglasila Generalna skupščina Združenih narodov decembra 1992. Odtlej je ta dan namenjen ozaveščanju družbe in posameznikov o problemu revščine v svetu in je hkrati priložnost, da se tudi revne osebe zavejo pomena svojega aktivnega sodelovanja v prizadevanjih za izboljšanje svojega položaja, so zapisali na spletni strani Statističnega urada RS.

Stopnja tveganja revščine
Revščino lahko opredelimo kot relativno ali absolutno, ekstremno (skrajno) revščino. Pri absolutni revščini gre predvsem za pomanjkanje dobrin in storitev, nujno potrebnih za življenje, na primer hrane, pitne vode, bivališča, osnovne zdravstvene oskrbe, osnovnega izobraževanja.

Statistični uradi držav članic EU, med njimi tudi slovenski, uporabljamo za spremljanje revščine in socialne izključenosti relativni koncept. Ne merimo absolutne revščine, temveč ugotavljamo, koliko ljudi je revnih v primerjavi z drugimi. Predpostavljamo, da so revne tiste osebe, ki si ne morejo privoščiti načina življenja, običajnega za družbo, v kateri živijo.

Relativno revščino izražamo s stopnjo tveganja revščine. Ta pove, kolikšen je delež ljudi, ki živijo v gospodinjstvih, katerih razpoložljivi dohodek je nižji od praga tveganja revščine. Relativna stopnja tveganja revščine je le odraz porazdelitve razpoložljivega dohodka med gospodinjstvi, ne upošteva pa gibanja cen, stanovanjskih razmer, premoženja in drugih dejavnikov, ki prav tako vplivajo na življenjski standard ljudi.

Stopnja tveganja revščine za leto 2012 (dohodkovno leto 2011) je bila v Sloveniji 13,5-odstotna; to pomeni, da je pod pragom tveganja revščine živelo 13,5 % ali 271.000 oseb, od tega 124.000 moških in 147.000 žensk. Prag tveganja revščine je znašal 606 evrov na ekvivalentnega odraslega člana gospodinjstva na mesec. Štiričlanska družina z dvema odraslima in z dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti vsaj 1.273 evrov razpoložljivega neto dohodka na mesec, dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa vsaj 909 evrov na mesec, da sta se dvignila nad prag revščine.

Stopnja tveganja revščine se je od leta 2005 dalje zniževala in se pred začetkom gospodarske krize (v letu 2009, podatki o dohodku iz leta 2008) znižala na najnižjo raven, nato je v prvem letu gospodarske krize dosegla najvišji skok (v letu 2010, podatki o dohodku iz leta 2009), v letu 2011 pa najvišjo raven. Tudi prag tveganja revščine je sledil krizi. Od leta 2005 (440 evrov mesečno) do leta 2009 (593 evrov mesečno) je čedalje bolj naraščal. V prvem letu gospodarske krize se je nekoliko znižal, nato pa spet nekoliko zvišal in dosegel najvišjo raven v letu 2012 (606 evrov mesečno).

Skupine prebivalcev pod pragom tveganja revščine
Med vsemi osebami pod pragom tveganja revščine so največji, 31-odstotni, delež predstavljali upokojenci (22 % upokojene ženske in 9 % upokojeni moški), sledili so mladoletni otroci (teh je bilo 19 %), nato delovno aktivne osebe (20 %) in brezposelne osebe (19 %) in druge neaktivne osebe (teh je bilo najmanj, 11 %; med te osebe spadajo nezmožni za delo, gospodinje, študenti).

Enočlanska gospodinjstva so med najbolj ogroženimi
Glede na velikost in sestavo gospodinjstva je revščina v letu 2012 v največjem obsegu ogrožala enočlanska gospodinjstva (36,7 %), med temi pa v manjšem obsegu moške, mlajše od 65 let (32 %), v največjem obsegu pa starejše ženske (44 %).
Enočlanskim gospodinjstvom so z visoko stopnjo revščine sledila enostarševska gospodinjstva z najmanj enim vzdrževanim otrokom (25,8 % oseb pod pragom revščine) in pari z najmanj tremi vzdrževanimi otroki (15,9 % oseb pod pragom revščine).

Revščina ogroža v večjem obsegu ženske kot moške
Med vsemi osebami pod pragom revščine je bilo v letu 2012 46 % moških in 54 % žensk. Do 64. leta starosti sta bila oba spola glede stopnje revščine ogrožena v približno enakem obsegu, po 64. letu starosti pa se razlika v stopnji revščine med spoloma precej poveča, na škodo žensk.
Z veliko višjimi stopnjami revščine od moških so še posebej izstopale ženske, stare nad 64 let (25,0 %) in upokojene ženske (20,4 %). Stopnja revščine 64 let starih moških (11,7 %) in upokojenih moških (12,0 %) je bila nižja od slovenskega povprečja.

V največjem obsegu je revščina ogrožala ženske, ki so živele same (40,1 %), vendar je bila tudi stopnja revščine za moške, ki so živeli sami (32,3 %), precej višja od slovenskega povprečja.
Med delovno aktivnimi je bila stopnja revščine za ženske (5,3 %) nekoliko nižja kot za moške v tej skupini (7,6 %), a je bila za ženske nižja tudi med brezposelnimi (za brezposelne ženske je znašala 45,5 %, za brezposelne moške 48,1 %).


Še več informacij boste našli tukaj.

 
Vir: Statistični urad RS

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.