Menopavza je pomemben mejnik vsake ženske

Moj čas > Navdihujoče zgodbe | piše: Uredništvo | 18.10.2019
Menopavza še zdaleč niso le vročinski valovi in suha nožnica, menopavza je čustveni vihar, središče orkana. Menopavza je osebna drama. Preberite iskreno izpoved o menopavzi, mejniku vsake ženske.
Menopavza je čustveni vihar. (foto: pexels.com)
Menopavza je čustveni vihar. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pred kratkim je pri založbi Primus izšla knjiga Menopavza avtorice Vesne Cetinski. Knjiga je zapisana po avtoričinih izkušnjah soočanja z menopavzo in je lahko v veliko pomoč vsem tistim ženskam, ki so pred pragom menopavze, ki se z njo že soočajo, pa tudi za tiste, ki so to obdobje že dale skozi in lahko knjigi prikimajo. Seveda pa ne bo nič narobe, če jo bodo prebrali tudi moški in s pomočjo knjige morda lažje razumeli, kakšno pot mora prehoditi njihova žena, prijateljica, partnerica.

»Ko sem se po preživetju menopavze pri svojih 54 letih ozrla nazaj, sem si rekla: uaaaa, to pa je bilo nekaj!! Zakaj se o tem nič ne govori, še manj piše!? In sem se sama lotila pisanja. Moje življenje je bilo tako zelo neverjetno in hkrati je bilo v dogodkih, ki so si sledili toliko neke višje modrosti, da se mi je zdelo škoda, da vsega tega ne zapišem. V tistem času sem tudi spoznala osebo, ki me je izredno navdihovala in me vzpodbujala k pisanju, kar mi je dalo dodatnega zagona in samozavesti. Brez njene pomoči verjetno ne bi vztrajala. Tudi v najinem poznanstvu sem videla neko višjo modrost in vodstvo,« pravi avtorica knjige Menopavza Vesna Cetinski.

O menopavzi je napisanih že kar nekaj knjig. Kako se vaša razlikuje od ostalih?
O menopavzi sicer obstaja veliko knjig, vendar nisem zasledila knjige slovenske avtorice, ki bi iskreno opisovala svojo izkušnjo. Pomislila sem, da bi bil moj tekst lahko prva slovenska knjiga o menopavzi, malo drugačna od vseh ostalih, v kateri bi ženske našle vse tisto, kar je res pomembno in kar sem sama zaman iskala.

Kaj s knjigo sporočate? Komu je namenjena? Na kakšen način lahko pomaga ženskam, ki se soočajo z menopavzo?
Knjiga je seveda namenjena prvenstveno ženskam, čeprav jo presenetljivo radi berejo tudi moški, vsaj tako mi pravijo. V knjigi sem zbrala sporočila, ki so po moji oceni ženskam (in moškim) lahko za vodilo, v razmislek o svojem življenju že kmalu po 40. letu starosti. Knjiga je v drugem delu napisana kot priročnik, razdeljen na posamezna življenjska področja, ki jim je pametno nameniti več pozornosti. Knjiga ni fikcija ampak so v njej zbrane resnične zgodbe žensk, ki so bralcu lahko za orientacijo in smerokaz pri svojih odločitvah. V zadnjem delu pa sem objavila nekaj pesmi, ki so jih navdihnila močna čustva v tem obdobju.

Ali knjiga opisuje tudi vaše izkušnje z menopavzo? Kako ste jo doživljali vi?
V prvem delu knjige pripovedujem svojo resnično zgodbo o menopavzi, to je obdobja od približno 48 do 53 leta starosti. V svoji izpovedi sem izredno iskrena. Iskrenost do svojih čustev je namreč tisti pravi in edini smerokaz, ki ga ženske v tem obdobju nikakor ne smejo zanemariti ali potlačiti vase. Svojo menopavzo sem doživljala kot bi se znašla v središču orkana. Kot bi se v meni, znotraj mene vse ustavilo, okrog mene pa se je na veliko lomilo in razpadalo. Kar ni hotelo razpasti samo, pa sem razdrla jaz: odnose, življenjske navade, službo, družino itd. Doživljala sem jo kot osebno dramo.

Menite, da ostale ženske podobno doživljajo obdobje menopavze?
Kot nista dve življenji popolnoma enaki, tako tudi menopavza ni pri vseh enaka. Odvisna je od prehranskih navad, količini stresa, ki mu je dnevno izpostavljena ženska itd. Predvsem pa je odvisna od njenega socialnega okolja, družine, odnosov v družini. Lahko rečem, da je menopavza čas, ko se življenje postavi na glavo, lahko kar na vseh področjih življenja: zasebnem, poklicnem, zdravstvenem in še kje. To je tudi čas resnega spraševanja o svojem bivanju. Menopavza še zdaleč niso le vročinski valovi in suha nožnica. To so le zunanji znaki, da se znotraj ženske nekaj dogaja ter, da je čas za razmislek.

Se torej v vaši knjigi najde vsaka ženska, ki gre skozi to obdobje?
Vsaka ženska gre v obdobju menopavze skozi določeno transformacijo zavesti in dojemanja sveta okoli sebe. Moja knjiga naj bo ženskam v pomoč pri razmišljanju o svojem življenju in hkrati naj služi za iztočnico pri postavitvi novih temeljev v drugi polovici življenja.

Včasih slišimo, da je obdobje po menopavzi najlepše obdobje za žensko. Je to res?
Moj ginekolog mi je pred kratkim, ko sva se pogovarjala o menopavzi rekel: "Ženske, ki v drugi polovici življenja ohranijo iste cilje in smisel, kot so jih imele v letih pred tem, bodo soočene z resnim zdravstvenim izzivom, fizičnim in psihičnim." Druga polovica življenja je lahko izredno lep čas, če mu damo novo vsebino in tudi nov smisel. Lepo življenje je namreč življenje, ki ima nek smisel.

Katero obdobje življenja je po vašem mnenju za žensko najlepše?
Brez oklevanja vam lahko odgovorim, da je čas življenja, ko smo matere in se nam otroci še motajo okrog nog, najlepši čas življenja. To obdobje je tudi za moške lahko izredno izpolnjujoče, če se v vzgojo otrok aktivno vključijo in ne postavljajo osebnih interesov nad potrebe lastnih otrok. V neki drugi obliki smo ga zopet deležni z vnuki.

Kaj bi svetovali vsem tistim, ki jih je strah menopavze ali ki se morda z njo zelo težko soočajo?
Strah pred menopavzo je strah pred spremembami. Menopavza je kot zadnji pisk strojevodje, da se moramo vkrcati na pravi vlak, ter da smer življenja, po kateri smo se peljali do sedaj, ni prava. Življenja nas ne sme biti strah. V našem življenju je neka višja modrost, ne vem kako bi to imenovala, vendar, potrebno je zaupati, da se bo vse izteklo nekako nam v prid. Če kdaj, potem si je potrebno v menopavzi prisluhniti. Zlasti je potrebno prisluhniti svojim negativnim čustvom in ravnati skladno z njihovim sporočilom. Torej, naj nas ne bo strah, bodimo pogumni, naredimo potrebne spremembe in sledimo svojim vrednotam. Težave v menopavzi pomenijo, da imamo porušene osebne vrednote ter se upiramo nujnim spremembam.

Ali ima menopavza lahko pozitivno plat?
Menopavza ima moč, da opravi z našimi slabimi navadami, travmami iz otroštva, z odločitvami, ki niso nam v prid. V tem smislu je izredno pozitivna, saj nam ponudi priložnost, da vse to razrešimo in svoje življenje bolje zastavimo.

Je spolnost v obdobju menopavze pomembna in zakaj? Ženska v tem obdobju lahko uživa v spolnosti?
Spolnost zagotavlja čustveno stabilnost človeka in tudi zdravje. Vendar ne na silo. V menopavzi so bolj kot kadar koli prej v ospredju čustva. Iskrena čustva. S človekom moramo biti globoko čustveno povezani, da nam spolnost nudi pravo zadovoljstvo in da ni boleča in neprijetna. Pretvarjanju je odklenkalo. Če smo prej še lahko hlinile strast in orgazem, sedaj to ne bo šlo več tako zlahka. Izkušnje mnogih žensk, tudi mojih prijateljic, ki so prestopile že 70. leto starosti, to potrjujejo. Enako in še v večji meri velja za mlajše ženske, torej ženske, ki se približujejo 50. letu starosti in vseh letih, ki sledijo. Telo bo zvesto sledilo temu, kar se dogaja v možganih in v srcu. Temu potrjujem tudi sama.

Je menopavza pomemben mejnik v življenju ženske? Lahko to obdobje žensko naredi bolj samozavestno ali je obratno?
Menopavza je mejnik v razvoju človeka. Prvi tak mejnik je bila puberteta, drugi pa je menopavza. Ženska lahko iz tega obdobja vstane kot zmagovalec, kot prenovljena osebnost, lahko pa jo to obdobje dokončno potolče. Izbira pa je izključno v njenih rokah, izgovorov ni.

V knjigi sem precejšnjo pozornost namenila »new agu« in tehnikam novodobne duhovnosti. Vem, da bom s svojimi trditvami marsikoga vznemirila, vendar stojim za svojim stališčem. Prav tako se v knjigi dotaknem jemanju antidepresivov in psihiatrični obdelavi. Glede teh zadev bi si ženske morale vzeti več časa in bolje razmisliti kako in kaj. V knjigi sem podala nekaj namigov, ki sem jih predstavila skozi resnične zgodbe in upam, da bodo bralkam v pomoč.

Obdobje menopavze je pomemben mejnik v razvoju vsake ženske. V menopavzi je neverjetna modrost. Prisluhnimo ji.

Knjigo lahko naročite TUKAJ

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.