Mesto dišav: Parfumerija Fragonard

Dobrih deset kilometrov od Cannesa proti notranjosti Francije leži manjše mesto imenovano Grasse – središče francoske parfumerije, saj tu se nahajajo kar tri svetovno znane – Galimard, Molinard in Fragonard.
Parfumerija Fragonard
Parfumerija Fragonard
Parfumerija Fragonard Belle cherie Parfum Parfumi
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pod vročim provansalskim soncem se raztezajo široka polja sivke, mimoze, vrtnic in jasmina. Same opojne vonjave in prava paša za oči! In ko prispemo v Grasse, nas prevzame občutek, da je tudi samo mesto nekoliko odišavljeno. V osrčju stoji parfumerija Fragonard, ustanovljena že leta 1926.

Kako je bilo nekoč?
V srednjem veku je bil Grasse poznan predvsem po usnju in usnjenih izdelkih. Šele v 16. stoletju je iz Španije in Italije v južno Francijo prišla nova moda: parfumi. Izdelovalci rokavic so tako začeli izdelovati odišavljene rokavice, ki so bile namenjene članom najbogatejših družin v Evropi. Leta 1614 so na francoskem dvoru uradno priznali rokavičarsko-parfumski ceh. To so bili prvi predhodniki izdelovalcev parfumov, kot jih poznamo danes.

Fragonard je ena izmed najstarejših parfumerij v mestu. Že leta 1782 so v prostorih današnje parfumerije pričeli izdelovati prve parfume. Leta 1926 je Eugène Fuchs ustanovil parfumerijo Fragonard s preprosto, a za tiste čase zelo napredno idejo – prodajati izdelke direktno iz tovarne obiskovalcem, ki so začeli odkrivati čare Provanse in so obiskali tudi Grasse. In ideja se je, kot vidimo danes, odlično prijela. A komu pripada čast, da parfumerija nosi njegovo ime? To je graški slikar Jean-Honoré Fragonard (1732 - 1806). V mestu se nahaja njegov muzej, v katerem si lahko poleg drugih del ogledamo tudi nekaj njegovih.

Kako je danes?
Parfumerija vse do danes ostaja v družinski lasti. Vodita jo Fuchsovi pravnukinji Françoise in Agnès. Dekleti sta kljub nasprotovanju svojega očeta uvedli internetno prodajo izdelkov, kar se je izkazalo kot odlična zamisel, saj jih preko spleta prodajo skoraj 40 %. S časom, ko je parfumerija Fragonard pričela širiti paleto svojih izdelkov, so v priobalnem mestecu Èze, ki se nahaja ne daleč od Nice, odprli svojo drugo tovarno in butik. V Parizu lahko obiščemo muzej in butično prodajalno. Slednje lahko obiščemo tudi v Nici, Cannesu in St. Paul de Vencu.

V Grassu vas bodo najprej povabili, da obiščete Fragonardovo proizvodnjo, kjer vam bodo ob brezplačnem vodenem obisku predstavili različne načine ustvarjanja in proizvodnje svojih izdelkov. Dalje obisk nadaljujete v zasebnem muzeju, v katerem lahko dobro spoznate 3000-letno zgodovino parfumov. In seveda čisto na koncu vstopite še v lično opremljeno in močno odišavljeno butično prodajalno, kjer se vam bo z prijaznim nasmehom in velikim veseljem posvetila ena izmed lepo urejenih prodajalk. Kajpak je njen namen vsem znan. Na lastni koži lahko preizkusite različne parfume in toaletne vodice ter izbirate med izdelki za nego telesa, mili, svečami in drugimi dekorativnimi izdelki. Verjamem, da boste tudi sami imeli kaj hitro polno glavo različnih lepo dišečih že skoraj opojnih substanc in da bo morebitna odločitev o nakupu novega parfuma ne ravno enostavna. A ne ozirajte se na številne ostale obiskovalce. Vzemite si čas za izbiro in premislite, kaj vam je zares všeč. Če želite, se lahko vrnete tudi čez nekaj časa, ko se bo glava že malce zbistrila. Seveda le, če imate čas.

Parfumi
Prav vsak Fragonardov parfum ima svoje posebno ime, ki v nas spodbudi nežna občutja in spomine, npr. »Juste un Baiser – le en poljub«, »Belle de Nuit – nočna lepotica« ali »Ile d'Amour – otok ljubezni«. Tudi sama embalaža je zelo lepo dodelana in predvsem za nežnejši spol nadvse mikavna. Glavne sestavine izdelkov se med seboj razlikujejo – od sandalovine in vanilje do mošusa ali cvetov lilij in vrtnic. Ena najlepših vrtnic, tako imenovana majska vrtnica, še vedno uspeva v okolici in je nepogrešljiva pri posameznih parfumih in toaletnih vodah. Glavne sestavine pa so lahko tudi sintetične in tako nadomestijo naravne sestavine, ki so običajno zelo drage. Tak primer je na primer mošus.


 
Fotografije in viri:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Parfumerie_Fragonard_Grasse.jpg
http://www.panoramio.com/photo/3776451
http://www.frenchrivieraprivilegecard.com/en/detail-partners/grasse/visit/284-fragonard-perfume-historic-factory-grasse.cfm
http://www.paris-museums.org/blog/2011/08/list-free-museums-paris/
http://www.fragonard.com/parfums_grasse/eaux-de-toilette/belle-cherie-c-231.htm
http://www.fragonard.com/parfums_grasse/eaux-de-parfum/le-jardin-de-fragonard-c-269.htm

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

IDEJA ZA IZLET: Goriška Brda

Goriška Brda so najbolj sredozemski del Posočja. Zaradi...

IDEJA ZA IZLET: Vas Vitovlje

Pod Vitovsko goro se razprostira vas Vitovlje in vas va...

IDEJA ZA IZLET: Parenzana - železnica za vse čase

Železniška proga Parenzana ali Porečanka je bila gorska...

Ideja za izlet: Trst - prestolnica kave

Ko zaslišite besedo »Trst«, katera je vaša prva asociac...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.