Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtljage tudi potovalna lekarna. Kaj vse mora biti v potovalni lekarni ter kako pravilno ravnati z zdravili in pripomočki v njej? Po odgovore smo se obrnili na Milana Balabana, mag. farm iz strokovne službe Lekarne Ljubljana.
Preverite, kaj vse mora biti v potovalni lekarni. (Foto: Freepik.com)
Preverite, kaj vse mora biti v potovalni lekarni. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kako pripravimo potovalno lekarno in na kaj moramo biti pozorni? Mora biti torbica, v katero bomo shranili zdravila iz posebnega materiala?

Zdravila moramo tudi na potovanjih shranjevati skladno z navodili proizvajalca. Načeloma se večina zdravil shranjuje pri temperaturi do 25 °C, vendar je to informacijo potrebno preverit v navodilih za uporabo za vsako zdravilo posebej. Poskrbeti moramo, da so zdravila shranjena na ustrezni temperaturi in da niso izpostavljena vlagi in sončni svetlobi. Vrsta in material same torbice ni tako pomembni, vse dokler so zdravila shranjena na pravilen način, tudi med potovanjem.

Kako naj ravnamo z zdravili, ki zahtevajo poseben režim (npr. hladnejše okolje)?

Če zdravila zahtevajo shranjevanje na hladnem ali v hladilniku, moramo poskrbeti za pravilen prenos s pomočjo hladilne torbice in hladilnega telesa. Ko pridemo na cilj, pa moramo zdravila prestaviti v hladilnik, saj hladilne torbice zagotavljajo vzdrževanje temperature le za določen čas, odvisno od temperature okolja, kakovosti hladilne torbice in hladilnih teles. Večina hladilnih torbic vzdržuje temperaturo do 12 ur, bolj kakovostne pa tudi do 24 ur. Preden uporabimo hladilno torbico, je treba preveriti njeno specifikacijo.

In končno, kaj vse mora sestavljati potovalna lekarna in kako uporabljamo zdravila, pripomočke, ki jih bomo vzeli s seboj?

Vsaka potovalna lekarna mora vsebovati zdravila za lajšanje bolečine in zniževanje povišane telesne temperature, kot so npr. zdravila, ki vsebujejo paracetamol, ibuprofen, naproksen, acetilsalicilno kislino ali kombinirana protibolečinske zdravila. Zdravila, ki vsebujejo paracetamol in ibuprofen, so primerna tudi za uporabo pri otrocih, zdravila z acetilsailcilno kislino ali naproksenom pa so primerna le za uporabo pri odraslih.

Na potovanjih se srečujemo z različnimi prebavnimi težavami, in sicer najpogosteje z zaprtjem, zato v potovalno lekarno sodijo odvajala, npr. zdravila, ki vsebujejo bisakodil ali izvleček sene. Svečke so manj primerna oblika za topla območja, saj se zaradi visoke temperature lahko stalijo. S sirupi, npr. z laktulozo, lahko učinkovito odpravimo zaprtja, vendar so zaradi teže in prostornine manj primerni za potovanja. Driska je druga najpogostejša težava, ki jo lahko srečamo na potovanjih. Zdravila z racekadotrilom pomagajo ustaviti drisko, probiotiki uravnavajo črevesno floro, medtem ko z rehidracijskimi praški nadomeščamo elektrolite in preprečujemo dehidracijo. Zaradi spremembe v prehrani se lahko pojavi tudi zgaga, ki jo lajšamo z zdravili, ki vsebujejo pantoprazol ali antacidi.

Priporoča se, da vzamemo s seboj tudi zdravila proti potovalni slabosti. Na voljo so zdravila z difenhidraminom, ki so primerna tudi za otroke od 6. leta naprej ter prehransko dopolnilo z ingverjem, ki se lahko uporablja od 3. leta naprej. Pike komarjev in klopov lahko preprečimo s pršili, lajšamo pa jih z mazili, ki vsebujejo dimetinden in izvleček kamilice, ali pripravki z amonijakom. Zdravila proti alergiji oz. antihistaminiki, ki vsebujejo loratadin, cetirizin ali desloratadin, lahko pomagajo odpraviti znake in simptome alergij. Prav tako je nujno vzeti kremo za sončenje in nego po soncu. Pomembno je, da pršila proti komarjem in klopom ter kremo za sončenje nanašamo redno in v zadostni količini, po navodilih proizvajalca.

Na potovanju so nepogrešljivi obliži za žulje in rane, sredstva za razkuževanje, v primeru, ko na razpolago ni tekoče vode, ter sredstva za oskrbo opeklin, npr. ribje mazilo. Če na potovanju zahajamo v gozd, poleg pršil proti komarjem in klopom lahko vzamemo s seboj tudi pinceto za odstranjevanje klopov. Pogosto pa pridejo prav tudi različni povoji, gaze, lepilni trakovi in rezervna očala.

Ali se potovalna lekarna za starejše morda kaj razlikuje  - je v njej potrebno kakšno zdravilo ali zdravstveni pripomoček več?

Upokojenci imajo pogosto kronične nenalezljive bolezni, ki jih zdravijo z zdravili, predpisanimi s strani zdravnika. Zelo pomembno je, da imajo vsa zdravila za kronično terapijo vedno s seboj, v zadostni količini. Ker imajo v svoji terapiji pogosto že predpisana zdravila, ki sodijo v potovalno lekarno, npr. zdravila proti bolečinam, proti izločanju kisline ali alergiji, se pri sestavljanju potovalne lekarne lahko posvetujejo z magistrom farmacije v lekarni, ki bo preveril morebitno podvojevanje terapije ali pa potencialne interakcije med zdravili.

Pri potovanju v tujino je nujno poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje. Če odhajamo na endemska območja, se priporoča cepljenje oz. kemoprofilaksa proti malariji, sploh za ljudi s kroničnimi zdravstvenimi težavami.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Potovalna lekarna
Morda te zanima tudi:

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Akcija: 40 dni brez alkohola

Z nacionalnim inštitutom za javno zdravje se priključuj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.