Mikrovalovna pečica: Škodljiva ali ne?

Moje zdravje > Alternativa | piše: Katka Kos | 18.4.2016
Mnogi jo uporabljajo, odprto pa ostaja vprašanje: Ali je mikrovalovna pečica strupena za naše zdravje ali ne? Je hrana, pogreta v njej zares strupena?
Mikrovalovna pečica naj bi bila povsem varna za uporabo. (foto: freeimages.com)
Mikrovalovna pečica naj bi bila povsem varna za uporabo. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vprašanje, ki si ga zastavljamo že leta, ali je mikrovalovna pečica zdrava ali škodljiva, pa zanima tudi znanstvenike. Ti so v svoji zadnji študiji na univerzi v Harvardu prišli do zanimivih ugotovitev.

Hrana, ki jo pogrejemo v navadni pečici ali toplotno obdelamo na plinu, steklokeramični plošči, je bolj zdrava od tiste, ki jo pripravimo v mikrovalovni. Takšna hrana naj bi vsebovala več hranilnih snovi.

Hrana, ki pa jo je potrebno čim manj toplotno obdelovati, da bi še vedno vsebovala vitamine, minerale in druge hranilne snovi, pa naj bi bila s pripravo v mikrovalovni pečici mnogo bolj zdrava, saj je čas kuhanja zelo kratek. Sem spada zelenjava.

Strokovnjaki pravijo, da naj bi bila hrana iz mikrovalovne v nekaterih primerih še bolj zdrava. Zato naj tak obrok ne bi smel biti škodljiv. Uporaba mikrovalovne pečice pa torej povsem varna, če uporabljate zanjo primerno posodo in skodelice ter če se držite navodil proizvajalca, pišejo tuji mediji.

Kaj je res in kaj ne, najbrž ne bomo nikoli izvedeli. Ravno toliko kot je tistih, ki trdijo, da je mikrovalovna pečica škodljiva, je tudi tistih, ki trdijo nasprotno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletje na vrtu: Kaj lahko še vedno posadite avgusta?

Čeprav se poletje že nagiba v svojo drugo polovico, to ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Kako prepoznam lažna SMS-sporočila?

Lažna sporočila danes niso več le “pisma nigerijskega p...

Nakup psa: da ali ne?

Zgodi se tudi, da človek ostane sam. Partner umre ali o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.