Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – njena sveža aroma in okus se podata tako k paradižniku kot testeninam, zelenjavnim juham in domačim namazom. A čeprav jo pogosto gojimo kar na kuhinjski polici ali na okenski polici balkona, hitro opazimo, da se zna obnašati precej občutljivo. Listi ovenijo, stebla se povesijo, rastlina izgubi svojo prožnost.
Ovenela bazilika še ni izgubljena – z malo potrpežljivosti in prave nege si pogosto opomore in znova zadiši. (Vir: Freepik)
Ovenela bazilika še ni izgubljena – z malo potrpežljivosti in prave nege si pogosto opomore in znova zadiši. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Dobra novica je, da ovenela bazilika še ni izgubljena. Z nekaj skrbnimi koraki jo lahko oživite – in morda bo še lepša kot prej.

Preverite, ali gre res za uvelo baziliko

Najprej je pomembno, da ločite med ovenelostjo in gnitjem. Če so listi le mlahavi in brez napetosti, vendar še zeleni, gre najverjetneje za pomanjkanje vode ali svetlobe. Če pa so listi rjavi, steblo postaja črno ali je spodaj kašasto, je bazilika morda že odmrla – v tem primeru jo bo težje rešiti.

Preberite tudi: Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Prvi korak: temeljito zalivanje

Bazilika ne mara suhe zemlje. Če opazite, da je prst suha tudi v globini, postavite lonček v skledo z vodo in pustite, da rastlina nekaj časa vsrka vodo skozi drenažne luknje od spodaj. Po približno 15 minutah rastlino vzemite iz vode in pustite, da odvečna vlaga odteče.

Ta način zalivanja je pogosto učinkovitejši od zalivanja od zgoraj, saj spodbudi korenine, da poiščejo vlago.

Drug korak: presaditev, če je potrebno

Baziliko, kupljeno v trgovini, pogosto sadijo v premajhne lončke z revno zemljo. Če opazite, da korenine štrlijo ven ali da se rastlina suši kljub zalivanju, jo nežno presadite v večji lonček z novo, zračno zemljo za zelišča.

Poskrbite, da bo na dnu lonca dobra drenaža – lahko dodate plast kamenčkov ali glinoporja, da se voda ne bo zadrževala pri koreninah.

Preberite tudi: Kraljevsko zelišče, ki uravnava krvni sladkor, znižuje holesterol, skrbi za mentalno zdravje...

Tretji korak: postavite jo na pravo mesto

Bazilika potrebuje veliko svetlobe, vendar ne neposrednega opoldanskega sonca, ki lahko poškoduje liste. Najraje ima jutranjo ali pozno popoldansko svetlobo. Če jo gojite na kuhinjskem pultu, naj bo blizu okna. V poletni vročini jo lahko postavite tudi na balkon, vendar v senco.

Četrti korak: nežno obrezovanje

Oveneli listi in rumeneči vršički ne bodo več oživeli. Z ostrimi škarjami odstranite vse, kar je suho ali rumeno. S tem boste rastlini pomagali, da usmeri energijo v nove, zdrave poganjke.

Če želite spodbuditi razraščanje, odrežite tudi vrhove – tako bo bazilika začela rasti bolj košato.

Peta korak: nežna nega, brez pretiravanja

Bazilika pogosto uveni zaradi pretirane skrbi. Ne zalivajte je vsak dan, ampak vedno preverite zemljo – če je vlažna, počakajte. Ne dodajajte takoj gnojil, saj lahko to oslabi korenine. Raje ji dajte čas, da si opomore.

In če vse drugo odpove?

Včasih bazilika preprosto ne preživi. V tem primeru lahko odrežete nekaj zdravih poganjkov in jih postavite v kozarec z vodo. Čez nekaj dni bodo pognali korenine in lahko jih znova posadite v svežo zemljo. Tako boste iz ene rastline ustvarili novo – in ji dali drugo priložnost.

Povzeto po Gardenbetty.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

bazilika vrtnarjenje zelišča lončica
Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.