Nadomestek krompirja - topinambur

Topinambur so pri nas nekoč uporabljali kot krmno rastlino, danes pa se ga uporablja v kuhinji kot nadomestek krompirja. Gomolj je sladkega okusa, dobrodošel tudi na jedilniku dietne prehrane.
Topinambur spada v rod sončnic. (foto: www.morguefile.com)
Topinambur spada v rod sončnic. (foto: www.morguefile.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Topinambur prihaja iz Severne Amerike, poznali so ga Indijanci in iz njega pripravljali okusne jedi. Rastlina je podobna sončnici, tudi spada v isti rod in družino košaric oziroma nebinovk. V nasprotju s sončnico pa je topinambur trajnica. Mesnati gomolji so po načinu pridelovanja in uporabe podobni krompirjevim.

Primeren za sladkorne bolnike
Nekoč uporaben le za krmo svinj (zato je tudi eno izmed njegovih imen svinjska repa), danes pa dobro znan v dietni prehrani. Strokovnjaki ga svetujejo pri različnih dietah kot nadomestek krompirju. Primeren je za sladkorne bolnike, ker vsebuje ogljikove hidrate v obliki naravnega sladkorja, ki so lažje presnavljajo.

Sestavine topinamburja
Gomolj topinamburja je sestavljen iz 78 odstotkov vode in iz 22 odstotkov suhe snovi. Za razliko od krompirja, katerega glavni ogljikov hidrat je škrob, topinambur vsebuje skoraj 20 odstotkov inulina (ta zvišuje absorpcijo kalcija, tudi magnezija in pospešuje rast probiotičnih bakterij).

Gomolji, ki so izkopani jeseni, vsebujejo več inulina kot gomolji, ki so izkopani spomladi. Inulin se namreč čez zimo preoblikuje v druge sladkorje, zlasti v fruktozo. Poleg tega pa gomolj topinamburja vsebuje še nekaj beljakovin, maščob, mineralov (Fe, Si, K, P, Ca) in vitaminov ( A, B1, B2, C) ter lecitin. Vsebuje tudi levulin in balastne snovi.

Sajenje topinamburja
Topinambur se sadi podobno kot navadni krompir, sadi se gomolje ne sadike. Primerni čas za sajenje je od pozne jeseni pa do začetka vegetacije (spomladi). Če ga sadite jeseni, vam ga bodo nekaj čez zimo pojedo godalci. Rastlina ni zahtevna, potrebuje dobro pognojeno in vlažno zemljo. Gomolje se lahko začne pobirati ob začetku cvetenja v zgodnji jeseni, ker rastlina raste vse tja do pozne jeseni oziroma prve slane. Gomolje se lahko pobira čez celo jesen ter zimo do začetka vegetacije. Gomolji v zemlji prezimijo ter tako ostanejo najbolj sveži. V hladilniku ostanejo sveži od dva do tri tedne.

Priprava topinamburja
Topinambur se pripravlja na podoben način kot krompir, s to razliko, da je užiten tudi surov. Če ga ne kuhate, bo ohranil največ zdravilnih snovi. Presnega lahko pripravite za razne solate.

 
Še več o topinamburju boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.