Nadomestek krompirja - topinambur

Topinambur so pri nas nekoč uporabljali kot krmno rastlino, danes pa se ga uporablja v kuhinji kot nadomestek krompirja. Gomolj je sladkega okusa, dobrodošel tudi na jedilniku dietne prehrane.
Topinambur spada v rod sončnic. (foto: www.morguefile.com)
Topinambur spada v rod sončnic. (foto: www.morguefile.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Topinambur prihaja iz Severne Amerike, poznali so ga Indijanci in iz njega pripravljali okusne jedi. Rastlina je podobna sončnici, tudi spada v isti rod in družino košaric oziroma nebinovk. V nasprotju s sončnico pa je topinambur trajnica. Mesnati gomolji so po načinu pridelovanja in uporabe podobni krompirjevim.

Primeren za sladkorne bolnike
Nekoč uporaben le za krmo svinj (zato je tudi eno izmed njegovih imen svinjska repa), danes pa dobro znan v dietni prehrani. Strokovnjaki ga svetujejo pri različnih dietah kot nadomestek krompirju. Primeren je za sladkorne bolnike, ker vsebuje ogljikove hidrate v obliki naravnega sladkorja, ki so lažje presnavljajo.

Sestavine topinamburja
Gomolj topinamburja je sestavljen iz 78 odstotkov vode in iz 22 odstotkov suhe snovi. Za razliko od krompirja, katerega glavni ogljikov hidrat je škrob, topinambur vsebuje skoraj 20 odstotkov inulina (ta zvišuje absorpcijo kalcija, tudi magnezija in pospešuje rast probiotičnih bakterij).

Gomolji, ki so izkopani jeseni, vsebujejo več inulina kot gomolji, ki so izkopani spomladi. Inulin se namreč čez zimo preoblikuje v druge sladkorje, zlasti v fruktozo. Poleg tega pa gomolj topinamburja vsebuje še nekaj beljakovin, maščob, mineralov (Fe, Si, K, P, Ca) in vitaminov ( A, B1, B2, C) ter lecitin. Vsebuje tudi levulin in balastne snovi.

Sajenje topinamburja
Topinambur se sadi podobno kot navadni krompir, sadi se gomolje ne sadike. Primerni čas za sajenje je od pozne jeseni pa do začetka vegetacije (spomladi). Če ga sadite jeseni, vam ga bodo nekaj čez zimo pojedo godalci. Rastlina ni zahtevna, potrebuje dobro pognojeno in vlažno zemljo. Gomolje se lahko začne pobirati ob začetku cvetenja v zgodnji jeseni, ker rastlina raste vse tja do pozne jeseni oziroma prve slane. Gomolje se lahko pobira čez celo jesen ter zimo do začetka vegetacije. Gomolji v zemlji prezimijo ter tako ostanejo najbolj sveži. V hladilniku ostanejo sveži od dva do tri tedne.

Priprava topinamburja
Topinambur se pripravlja na podoben način kot krompir, s to razliko, da je užiten tudi surov. Če ga ne kuhate, bo ohranil največ zdravilnih snovi. Presnega lahko pripravite za razne solate.

 
Še več o topinamburju boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.