Najboljši nasveti za velikonočne pirhe

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 25.3.2024
Ko kuhamo jajca, še posebej za veliko noč, je pomembno, da so ta pravšnja, da ne pokajo, se lepo pobarvajo in se brez težav olupijo. Z nekaj nasveti bo to opravilo enostavno in brez težav!
	Naredite najlepše pirhe. (foto: Freepik.com)
Naredite najlepše pirhe. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbrž se tudi vam zgodi, da kako jajce poči, se ne pobarva lepo ali pa ga zelo težko olupite. S pomočjo teh nasvetov, pa se to ne bo več dogajalo!

Velikost pirhov
Naredite čim bolj pestre pirhe. Izbirajte različne velikosti kokošjih jajčk in če imate možnost, dodajte še prepeličja jajčka, gosja … prav prepeličja jajca veljajo za zelo močna. Pri kuhanju vam lupina le teh zagotovo ne bo počila. Ker so že naravna tako čudovitih vzorcev, vam jih nekaj sploh ni potrebno pobarvati. Čudovito bodo okrasila vašo košaro s pirhi.

Starejša jajčka
Če ste jajca, ki jih boste spremenili v pirhe kupili že pred nekaj dnevi, ste naredili zelo dobro potezo. Jajca, ki so stara vsaj nekaj dni, se namreč veliko lažje lupijo od svežih. Da pa ta ne bodo prestara, pa naredite trik, s katerim boste izločili vsa tista, ki niso več dobra za uporabo. V korito ali posodo natočite vodo, vanjo potopite jajca. Tista, ki priplavajo na vrh, niso več užitna in jih raje zavrzite.
Najbolj idealna jajčka za pirhe so stara nekje od sedem do 10 dni.

Kako jih kuhati?
Največkrat jajčka kuhamo tako, da jih polijemo s hladno vodo, postavimo na štedilnik in ko zavrejo, pustimo še približno 15 minut vreti. Nato odcedimo. Kuharski mojstri pa svetujejo nekoliko drugače. Manj bodo pokala, če jih boste prelili s hladno vodo, postavili na štedilnik, ko bodo zavrela, pa odstavili, pokrili in jih pustili v vroči vodi še 15 minut. Nato odcedite in prelijte s hladno vodo.

Kako jih barvati?
Če se boste odločili za naravna barvila, boste jajčka kuhali kar v njih. Takšna barvila so rdeči ali rjavi listi čebule, rdeča pesa, teran, zeleni čaj, kurkuma …
Če pa jih boste barvali v barvah, ki ste jih kupili,potem se držite navodil, ki so zapisana na barvah. Še najbolje se vam bodo pobarvala jajčka, ki so še zelo vroča. Tudi barva se bo lepše prijela, če jo boste razmešali v vroči vodi. Za lepši lesk pa lahko uporabite nekaj kapljic oljčnega olja ali pa košček slanine. Z maščobo natrite jajčka in jih obrišite. Svetila se bodo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.