Najboljši recept: Bel kruh z bučnimi semeni

Ste se že kdaj lotili peke kruha? Preberite recept za okusen beli kruh z bučnimi semeni in ga specite!
Bučni kruh (foto: Fala slonček)
Bučni kruh (foto: Fala slonček)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrebujete 1 kocko kvasa Fala, 5 dl vode, 80 dag bele moke, ½ dl bučnega oljaolja, 10 dag bučnih semen, 1 žlička sladkorja, 2 žlički soli.

Kvas Fala raztopite v 1 dl mlačne, sladkane vode. V posodo stresete sol, presejano moko, prilijete mešanico vode in kvasa in preostalo vodo ter zamesite kvašeno testo. Najprej mešate počasi, nato na najvišji hitrosti, proti koncu dodate še bučno olje, ki bo obarvalo testo, čisto na koncu pa še bučna semena. Ko so sestavine lepo povezane in testo gladko, svetleče, ga stresete na pomaščen pult, pokrijete z naoljeno folijo in pustite, da vzhaja.

Vzhajano testo z naoljenimi dlanmi nežno potisnete na vse strani in nato zložite skupaj; najprej po širini: testo primete na desni strani in ga prepognete tako, da z njim pokrijete desno polovico testa in robove s prsti stisnete skupaj, nato primete testo na levi polovici in z njim prekrijete levo polovico testa – roba obeh polovic se stikata – in robove s prsti stisnete skupaj. Enako ponovite po višini (od zgoraj prepognete proti sredini in od spodaj proti sredini, da se konca obeh delov stikata). Nato z rokami objamete nastalo kepo testa ob zunanjem robu in poskušate z dlanmi dokončno oblikovati v lep hlebček: z dlanmi objamete testo ob strani in s ponavljajočimi gibi od strani pod dno hlebčka oblikujete kepo, kot bi hoteli testo malo potegniti od zgoraj pod sam hlebček. Pri tem nastane res lepa gladka površina hlebčka. Nastali hlebček obrnete naokrog, ga spet pokrijete z naoljeno folijo in pustite vzhajat. Drugič bo vzhajal precej hitreje kot prvič.

Postopek čim večkrat ponovite (vsaj dvakrat) - tem več bo lepih lukenj v testu in bolj bo sredica mehka in prožna. Po zadnjem vzhajanju in oblikovanju hlebčka, le-tega prestavite na glavo v pehar, prekrit s pomokanim prtom, kjer bo zadnjič vzhajal. Vzhajan hlebec iz peharja stresete na pekač, na več mestih zarežete s škarjami in postavite v predhodno ogreto pečico. Skupaj s pekačem postavite v pečico še lonček z vrelo vodo, ki se bo med peko spreminjala v paro.

Pečete približno 15 min pri 220 stopinj C, nato pa temperaturo zmanjšate na 180 C in pečete še nadaljnjih 30 minut, da se lepo obarva; po potrebi pokrijete s folijo, da se ne zažge.


 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.