Najboljši recept za domači kečap

Domači je bolj zdrav, ne vsebuje raznih aditivov, sladkorja. Naredili ga boste hitro, pa še veliko bolj okusen bo!
Naredite domači kečap. (foto: freeimages.com)
Naredite domači kečap. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Slišal sem, da je kečap »nezdrav«.

Zakaj že?

Sprva sem celo prikimal, v smislu: seveda, itak, da je … po premisleku pa me je zadelo: Paradajz je zdrav. Kuhan še toliko bolj. Začimbe tudi. Kje je potem problem?

Ja v cukru, a ne!?

Ja, res je, cuker in drugi aditivi, ki se jih dodaja v tube »trgovinskega« kečapa nas sicer ne bodo pokončali, vseeno pa se jim zdi smiselno izogniti, kadar možno. Ker pa se pri Feelgood neradi odrekamo čemerkoli, kar da hrani dober okus, smo si naredili svoj kečap!
Poglejte kako:
Opozarjam, sledi “impro-liga”. Količine in postopek so plod sprotnega navdiha. Prilagodite po želji …

- Steklenica vloženih paradižnikov,
- Tretjina tube paradižnikove mezge,
- Dober deciliter kisa (uporabil sem kis belega grozdja, ker je prijetno sladkasto-nevtralen, si pa mislim, da tudi z jabolčnim ne more biti mnogo drugače).
- Srednje velika čebula in trije stroki česna.
- Zvrhana čajna žlička temne melase (in še eno za posladkat se, ko smo že pri tem:), morda še kapljica ali dve stevije, če imate malo slajši zob.

Umešajte malo gorčice, dodajte cimet, naribajte muškatni orešček in začinite s papriko.
Solite, poprajte in vse skupaj v multipraktiku dobro spulsirajte*.

Prestavite v kozico, dodajte lovorjev list in pest klinčkov ter kuhajte na blagem oglju dokler se kečap ne zgosti do vaših želja (dve ur’ci in še malo je trajalo v mojem primeru).

*Čebulo in česen lahko tudi posebej prepražite na oljčnem olju ali maslu in zmerni temperaturi, nato dodate paradižnik in postopoma še vse ostale sestavine.

Dve jedilni žlici našega kečapa dodata obroku približno 50 kcal, od tega zanemarljivo malo beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov (od tega nič dodanega sladkorja – melase ne štejem in ne zamenjam:) in vsega pikico maščob, če ste v receptu uporabili žlico oljčnega olja.

Kečap uporabite z jajčki, kot nekakšno domačo »salso«, ali s pečenim krompirčkom, morda ob kosu poširanega mesa in sladkem krompirju, kot sem to storil jaz, … če imate pa sami še kakšno ekstra idejo, pa jo prosim podelite z nami!

Še več zdravega boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.