Kurkuma. Dodate jo lahko v različne jedi: v jogurt, juhe, napitke, riž, krompir, enolončnice, solate, mesne jedi …
Raziskave so pokazale, da že minimalno in redno uživanje kurkume lahko zelo izboljša zdravje. Zelo zdravilno vpliva na jetra, jih čisti, preprečuje cirozo. Je močan antioksidant in preprečuje nastanek rakavih obolenj. Zelo ugodno vpliva tudi na prebavni sistem, pomaga vzdrževati zdravo floro črevesja in krepi imunski sistem. Njene uspehe beležijo tudi pri zdravljenju in preprečevanju kandide. Priporoča se sladkornim bolnikom, zdravi kri in jo izboljšuje. Strokovnjaki so ugotovili, da redno jemanje kurkume preprečuje razvoj alzheimerjeve bolezni.
Kurkuma ali indijski žafran je rastlina, ki prihaja iz družine ingverja. Je zelo aromatičnega, specifičnega, nekoliko pekočega okusa. Nekaterim njen okus ne odgovarja, nanjo se je potrebno navaditi. To boste najlažje storili tako, da jo v svojo prehrano dodajate počasi in v majhnih količinah. Glavna sestavina kurkume je kurkumin, ki ima že v zelo majhnih količinah izredno zdravilno delovanje. Znan je po tem, da je močan antioksidant, deluje protivnetno in protibakterijsko.
Kurkumo lahko uporabljate pri pripravi slanih ali sladkih jedi. Dovolj je, da dodate le pol čajne žličke proti koncu kuhanja, da ne uničite njene zdravilne lastnosti. Potresete jo lahko po kuhani cvetači, zelju, ohrovtu in ostali zelenjavi, dodate jo lahko rižu, rižoti, juham, omakam, testu, ribi, perutnini, jagnjetini …
Prah kurkume, ki je najbolj poznan in pogost v trgovinah, pridobivajo iz oranžnega korena. Ta koren je pikanten in zelo aromatičen. Ko kupujete kurkumo, bodite previdni. Ni vsaka dobra. Vedno preberite sestavine in koliko kurkume začimba, ki jo kupujete dejansko vsebuje.