Če jeste lubenico s pečkami vred, od njih nimate kaj prida koristi. Da bi zaužili zdravilne lastnosti, ki so v pečkah, je te potrebno kuhati, zmleti ali speči.
Semena lubenice namreč vsebujejo vlaknine, ki so zelo pomembne za pravilno delovanje črevesja. So naravni diuretik, pomagajo odvajati odvečno vodo iz organizma. Poleg tega pa semena vsebujejo tudi zelo močan antioksidant, ki pospešuje širjenje krvnih žil, lajša težave pri arterosklerozi, angini pektoris in erektilni disfunkciji pri moških.
Iz pečk lahko skuhate tudi čaj, z njim lahko lajšate bolezni ledvic, pomaga tudi pri odstranjevanju peska in kamna iz njih. Čaj pa je tudi naravni diuretik, pomagal vam bo pri odstranjevanju vode iz telesa. Pripravite ga tako, da skuhate štiri žlice svežih pečk, ki jih na drobno narežete v dva litra vode. Kuhajte 15 minut. Nato količino čaja razdelite na dva dni in popijte. Tretji dan naredite odmor, nato ponavljajte nekaj tednov.
Pečke lubenice pa so koristne tudi za zdravje in krepitev srca in ostalih mišic. Uporabljanje pečk v obliki čaja ali pražene za grizljanje, so odlične tudi za krepitev spomina in koncentracije ter za lepši izgled kože.
Pečke lahko pražite na način, kot so pražena semena buč. Zberite črne pečke, jih natrosite na peki papir in postavite v pečico za 25 minut, pecite na srednji temperaturi. V kozarec vode stopite žlico soli in s takšno mešanico polijte semena med peko. Voda bo izhlapela, sol pa bo ostala na pečkah. Tako pripravljena jed je zelo okusna in zelo zdrava.
Pečke lubenice so odličen vir magnezija, železa, vitamina A, B in C, so močan antioksidant, vsebujejo kalcij, mangan ter zdrave maščobe.