Nikar ne jejte hrane, ki vsebuje te sestavine!

Ali berete deklaracije, preden kupite živilo? Preberite si, katere so tiste sestavine, ki jih strokovnjaki za prehrano ne bi nikoli jedli in se jih raje ognite tudi vi!
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da vedno, preden živilo kupite, dobro preberete na deklaraciji, iz česa je sestavljeno. Tako boste lahko veliko sami naredili za svoje zdravje in se ognili tistim sestavinam, ki so zdravju lahko zelo škodljive.

Med slednje štejejo: Umetna sladila, ki so vir praznih kalorij, so pa tudi pogosto povezani z nastankom sladkorne bolezni tipa 2. Karagenan (E407) je polisaharid, ki ga najpogosteje uporabljajo pri kakavovih napitkih, dodajo ga otroški hrani in drugim živilom, ki so v tekočem stanju. Karamelna barva, ta se uporablja v mnogih brezalkoholnih pijačah, v sladoledih, v sladicah. Žal pa ta barva ni naravna, je sintetična in lahko povzroči težave s ščitnico, pospeši nastanek levkemije in ostala rakava obolenja. Umetne nenasičene maščobe, te se pogosto dodajajo predelani hrani, da se jim podaljša rok trajanja. Povzročijo lahko večjo možnost za nastanek srčno – žilnih bolezni. Fruktozni koruzni sirup proizvajalci hrane uporabljajo zato, ker je cenejši od sladkorja, poleg tega pa podaljšuje rok trajanja živilom. Najdete ga v mnogih napitkih, jogurtih, v pecivu, v že pripravljenih juhah in omakah. Mononatrijev glutamat (MSG) ali E621 uporabljajo za izboljšanje okusa. Ta kemijska sestavina pa je lahko zelo škodljiva za možgane, vpliva na hormone in jo povezujejo s kupom hudih bolezni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.