Nikar ne jejte hrane, ki vsebuje te sestavine!

Ali berete deklaracije, preden kupite živilo? Preberite si, katere so tiste sestavine, ki jih strokovnjaki za prehrano ne bi nikoli jedli in se jih raje ognite tudi vi!
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da vedno, preden živilo kupite, dobro preberete na deklaraciji, iz česa je sestavljeno. Tako boste lahko veliko sami naredili za svoje zdravje in se ognili tistim sestavinam, ki so zdravju lahko zelo škodljive.

Med slednje štejejo: Umetna sladila, ki so vir praznih kalorij, so pa tudi pogosto povezani z nastankom sladkorne bolezni tipa 2. Karagenan (E407) je polisaharid, ki ga najpogosteje uporabljajo pri kakavovih napitkih, dodajo ga otroški hrani in drugim živilom, ki so v tekočem stanju. Karamelna barva, ta se uporablja v mnogih brezalkoholnih pijačah, v sladoledih, v sladicah. Žal pa ta barva ni naravna, je sintetična in lahko povzroči težave s ščitnico, pospeši nastanek levkemije in ostala rakava obolenja. Umetne nenasičene maščobe, te se pogosto dodajajo predelani hrani, da se jim podaljša rok trajanja. Povzročijo lahko večjo možnost za nastanek srčno – žilnih bolezni. Fruktozni koruzni sirup proizvajalci hrane uporabljajo zato, ker je cenejši od sladkorja, poleg tega pa podaljšuje rok trajanja živilom. Najdete ga v mnogih napitkih, jogurtih, v pecivu, v že pripravljenih juhah in omakah. Mononatrijev glutamat (MSG) ali E621 uporabljajo za izboljšanje okusa. Ta kemijska sestavina pa je lahko zelo škodljiva za možgane, vpliva na hormone in jo povezujejo s kupom hudih bolezni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Prepoznajte in odpravite težave z zamaščenimi jetri

Zamaščena jetra postajajo vse pogostejša zdravstvena te...

Štiri zdrave navade za dokazano krepitev odpornosti pozimi

Zima je lahko za starejše ljudi zahtevno obdobje, saj s...

Zakaj je vitamin D pozimi še posebej priporočljiv za starejše

Zima je čas, ko mnogi ljudje zaradi manjše izpostavljen...

Naravne rešitve za boljše počutje v zimskih mesecih

Sezonska afektivna motnja, znana tudi kot sezonska depr...

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Prazniki brez slabe vesti: kako jesti zdravo v prazničnem času

Praznični čas je za mnoge obdobje veselja, druženja in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.