V tujem mediju Journal of Agricultural and Food Chemistry so strokovnjaki objavili podatke svoje študije o česnu. Ugotovili so, da sveži česen, ki po nekaj dneh prične kaliti, vsebuje mnogo več antioksidantov od navadnega.
Morda se vam zdi to nenavadno, toda takšne vrste hrana je dokazano bolj zdrava. Če samo pomislite, kako zdravi so kalčki! Proces, ki se odvija pri rastlini povzroča, da ta pridobiva na zdravilnih lastnostih in enako je pri česnu. Ko začne kaliti, vsebuje mnogo več zdravih snovi.
Avtor študije dr. Jong-Sand Kim je to razložil tako: "Rastlina je medtem ko kali veliko bolj občutljiva na napad bakterij, virusov in žuželk. To povzroča, da prične proizvajati kemikalije, ki se imenujejo fitoaleksini. To so fenolne snovi ali njihovi derivati v rastlinah, ki imajo sorazmerno majhno molekulsko maso in delujejo antibiotično. Te snovi so za razne viruse in žuželke strupene, zelo zdravilne pa so za ljudi.”
Zato v bodoče nikar ne zavrzite več rastlin, ki pričnejo kaliti, uporabite jih.